REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį savaitgalį gaisre vėl žuvo žmogus. Tai jau šimtoji gaisrų auka šiemet. Pernai per tą patį laikotarpį žuvo 101 žmogus, iš kurių vienas buvo nepilnametis. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, žuvusiųjų skaičius išaugo Vilniaus (šiemet – 30, pernai – 26), Utenos (šiemet – 12, pernai – 6) ir Marijampolės (šiemet – 10, pernai – 6) apskrityse. O štai Klaipėdos apskrityje gaisrų aukų sumažėjo (šiemet – 3, penai – 16).

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinės žūčių liepsnose priežastys jau daugelį metų išlieka tos pačios. Daugiausia nelaimių kyla dėl neatsargaus rūkymo (šiemet 33 žuvę, pernai – 36), neatsargaus žmonių elgesio su ugnimi (šiemet – 29, pernai – 32), krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų (šiemet – 8, pernai – 15) bei elektros įrangos įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų, pastatų elektros instaliacijų gedimų (šiemet – 6, pernai – 9).

REKLAMA

Štai ir šį savaitgalį neatsargus elgesys su ugnimi ir rūkymas lovoje sukėlė 4 gaisrus. Sekmadienį anksti ryte Vilniaus rajone, Didžiųjų Medininkų kaime, degė gyvenamasis namas, kuriame buvo rastas 1963 metais gimusio vyro kūnas. Gaisro metu sudegė namo stogas, išdegė vidus.

Penktadienį Vilniuje, Ratnyčios gatvėje, daugiabučio namo bute degė lova. Laimei, žmonės nenukentėjo.

Vakarėjant Kauno rajone, Ąžuolyno kaime, iš gyvenamojo namo rūko dūmai. Gaisro metu apdegė lubos ir sienos, sudegė lova.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį Marijampolėje, Draugystės gatvėje, daugiabučio namo bute degė sofa. Gaisro metu aprūko buto ir balkono sienos, apsilydė šalia sofos buvę daiktai.

Šiemet šalyje iš viso jau kilo 8627 gaisrai. Pernai per tą patį laikotarpį – 8638 gaisrai.

Gaisrų statistika liudija, kad neatsakingai numesta nuorūka arba rūkymas lovoje tampa didelių nelaimių priežastimi. Mirtis ištinka apsinuodijus degimo produktais. Paprastai dėl šios priežasties dažniausiai žūsta darbingo amžiaus vyrai.

Atliktų tyrimų duomenimis, smilkstančios cigaretės temperatūra yra 310-320 laipsnių, ji gali smilkti net 26-30 min. Pradėjus nuo jos smilkti čiužiniui ar kitam daiktui, nuorūka užgęsta, tačiau čiužinys gali smilkti dar 1-4 val. Jeigu ugnis ir neįsiplieks, žmogus apsinuodys degimo produktais. Nuo nuorūkos, numestos ant patalų, šiluma pradeda skverbtis gilyn, po 2,5-3 val. temperatūra pakyla iki 410-470 laipsnių ir patalynė užsiliepsnoja. Neužgesinta nuorūka, numesta į šiukšliadėžę ar į šieną, gaisrą gali sukelti jau po 12 minučių.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prašo gyventojų atsargiai elgtis su ugnimi: nerūkyti lovose, nepalikti neužgesintos nuorūkos, neleisti vaikams žaisti su degtukais. Kilus gaisrui ar įvykus kitai nelaimei nedelsdami kvieskite ugniagesius bendruoju pagalbos telefonu 112.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų