REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį įpareigojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorių Jona Milių laikinai nerinkti įmokų už vilkikų dezinfekciją nuo afrikinių kiaulių maro.

REKLAMA
REKLAMA

Toks sprendimas priimtas po premjero A.Butkevičiaus pokalbio su Europos Komisijos atstovais. Pastarieji tikina, kad jau artimiausio posėdžio metu Komisija patvirtins finansavimą afrikinio kiaulių maro prevencijos priemonių planui, pranešė Vyriausybės kanceliarija.

REKLAMA

Iki EK finansavimo patvirtinimo transporto priemonių ratų ir keleivių apavo dezinfekcija pasienio kontrolės punktuose bus vykdoma Veterinarijos tarnybos lėšomis.

„Paslaugų teikimo tvarka ir įmokų dydis už tas paslaugas, tai yra už privalomą dezinfekciją pasienio kontrolės punktuose, bus svarstomi paaiškėjus EK skirtų kompensuojamų lėšų sumai ir paramos afrikinio kiaulių maro prevencijos priemonių plano įgyvendinimo intensyvumui“, – pranešime teigia premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė trečiadienį priėmė nutarimą, kuriame buvo nurodyta, jog Veterinarijos tarnyba pati nustato dezinfekavimo tvarką - tai yra, nustato ir įkainius. Ministrų kabinetas taip pat pakeitė ekstremalių situacijų įstatymą, kad esant ligų grėsmei, būtų galima skelbti ekstremalią situaciją šalyje.

Dėl naujo apmokestinimo piktinosi vežėjai, teigdami, kad visos dezinfekcijos išlaidos užkraunamos tik ant jų pečių. Tuo tarpu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius aiškino, kad apmokestinus ir lengvuosius automobilius, bei pėsčiuosius, mokesčio administravimas kainuotų brangiau nei būtų surenkama lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu dėl Baltarusijoje nustatytų kiaulių maro atvejų, pasienyje dezinfekuojami į Lietuvą įvažiavę automobiliai. Taip pat ties siena intensyviai medžiojami šernai.

Vyriausybė dezinfekavimui pasienyje su Baltarusija yra skyrusi 750 tūkst. litų. Pasak J.Miliaus, šios lėšos pasibaigė praėjusią savaitę, tačiau naudojami pinigai iš "kitų išlaidų", kol bus nuspręsta perskirstyti pinigus iš kurios nors programos.

Skaičiuojama, kad transporto priemonių ir iš Baltarusijos atvykstančių keleivių avalynės dezinfekavimas per dieną kainuoja apie 17 tūkst. litų.

REKLAMA

Lietuva prašo EK 13,5 mln. eurų (46,6 mln. litų) finansinės paramos, iš jų 10 mln. eurų (34,5 mln. litų) finansinės paramos tvorai, kuri stabdytų šernų migraciją iš Baltarusijos. Kol parama nėra skirta, šernų medžioklė neribojama, tačiau medžiotojų būreliai juos medžioja tik savanoriškai. Dabar institucijos nesutaria, kas turi pasirašyti medžioti šernus įpareigojantį nurodymą, nes šalyje nėra paskelbta ekstremali situacija dėl galimo afrikinio kiaulių maro užkrato.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų