REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto Valstybės saugumo departamento veiklos tyrimo medžiagos išslaptinimu susidomėjo prokurorai.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo valdyba gavo generalinio prokuroro pavaduotojo Gintaro Jasaičio prašymą pateikti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio, kurio metu buvo išslaptinta VSD tyrimo medžiaga, protokolą bei Seimo komisijos, vėliau nustačiusios, jog išslaptinant prasižengta su įstatymais, išvadas.
Seimo pirmininkas V.Muntianas, paklaustas, ar prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl valstybės paslapties neteisėto atskleidimo, sakė, jog "apie ikiteisminį tyrimą niekas nepraneša", o tuo klausimu kol kas vyksta paprastas tyrimas, to "tyrimo objektas - išslaptinimo faktas".

REKLAMA

Seimo pirmininkas taip pat pripažino, jog tą pačią dieną, kai NSGK išslaptino VSD veiklos tyrimo medžiagą, departamentas informavo pradėjęs tyrimą dėl išslaptinimo.

"VSD informavo tą pačią dieną, kai buvo išslaptinimas įvykdytas. Tą pačią dieną vakare gavau informaciją iš VSD, kad tuo klausimu pradėtas tyrimas", - sakė V.Muntianas.

NSGK prieš keletą savaičių išslaptino dalį VSD veiklos tyrimo medžiagos. Išslaptinta tyrimo dalis, susijusi su galimais valstybės pareigūnų korupciniais ryšiais - daugiau nei 180 puslapių dokumentų iš maždaug pusantro tūkstančio, sukauptų per parlamentinį tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA

Skubus posėdis, kurio metu nuspręsta išslaptinti dalį tyrimo medžiagos, sušauktas po to, kai VSD vadovas Arvydas Pocius pranešė, kad turi informacijos, esą patvirtinančios, jog parlamentiniam tyrimui vadovavęs NSGK pirmininkas A.Matulevičius praeityje turėjo ryšių su sovietų KGB. Liustracijos komisija vėliau nustatė nepakankant įrodymų tokiems teiginiams pagrįsti.

Išslaptindamas tyrimo medžiagą, NSGK užbėgo už akių Seimo valdybai, kuri, kaip planuota, jau kitą dieną turėjo apsispręsti - viešinti medžiagą ar ne, ir kokia forma bei apimtimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet Seimo pirmininkas V.Muntianas sudarė komisiją, kuri turėjo įvertinti, ar skubotas slaptos informacijos išviešinimas įvyko nepažeidžiant įstatymų.

Komisija konstatavo, jog NSGK neteisėtai išslaptino Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tyrimo medžiagą, tačiau tokią išvadą NSGK apskundė Etikos ir procedūrų komisijai.

Komitetui kyla abejonių, kodėl jo veiklą tyrė Seimo kanceliarijos darbuotojai, jei NSGK nėra Seimo kanceliarijos struktūrinis padalinys, o Seimo įsteigtas Seimo padalinys.

Komiteto narių nuomone, komisija sudaryta neteisėtai, todėl jos sprendimas ir išvada nepagrįsti, neturi teisinio pagrindo ir nesukelia teisinių pasekmių.

Etikos ir procedūrų komisija šį klausimą svarstys trečiadienį.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų