REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeimos, artėjant rugsėjui, kreipiasi paramos į savivaldybes. Šiauliuose pernai paramos reikėjo kas ketvirtam mokiniui, Akmenės rajone – kas antram, kitose apskrities savivaldybėse – daugiau nei pusei mokinių. Savivaldybėse neabejojama, jog šiemet bus panašiai, tačiau daugėja į užsienį išvežamų vaikų, ypač būsimų pirmokų.

Plaukia prašymai

Šiauliuose pagal tėvų prašymus parama jau yra skirta per 1200 mokinių – ir mokinio reikmenims įsigyti, ir gauti nemokamą maitinimą, kai prasidės mokslo metai.

Akmenės rajone iki praėjusios savaitės paremta 280 šeimų, kuriose auga 540 mokyklinio amžiaus vaikų.

Joniškio rajone parama skirta 600 mokinių, Radviliškio rajone – 700, Kelmės ir Pakruojo rajonuose – daugiau nei 500, o Šiaulių rajone – 800 mokinių.

REKLAMA
REKLAMA

Mokinio reikmenims skiriama po 156 litus.

Dėl šios vienkartinės paramos ir nemokamo maitinimo šeimos gali kreiptis, kai pajamos vienam šeimos nariui nesiekia 525 litų.

REKLAMA

Dar ne visi kreipėsi

Prašymai priimami nuo liepos, bet ne visi tėvai skuba. Dėl paramos mokinio reikmenims galima kreiptis iki spalio 20 dienos, dėl nemokamo maitinimo – ištisus metus.

„Kreipėsi dar tik apie trečdalis šeimų, kurios gali ateiti paramos“, – sako Aleksandra Vismantienė, Akmenės rajono Socialinės paramos skyriaus vedėja, žiūrėdama į praėjusių metų duomenis.

Kitų savivaldybių socialinės paramos skyrių vadovai ar specialistai „Šiaulių kraštui“ taip pat tvirtino, jog parama kol kas paskirta trečdaliui ar šiek tiek daugiau mokinių, kuriems ji gali būti reikalinga.

REKLAMA
REKLAMA

„Užgrius prieš pat rugsėjo 1-ąją“, – prognozavo savivaldybininkai.

Savivaldybės vienkartinės paramos pinigus perveda tik į tvarkingų šeimų sąskaitas. Socialinės rizikos šeimoms, kad pinigai nebūtų išleisti kitokiems poreikiams, padeda apsipirkti socialiniai darbuotojai.

Emigracijos įtaka

Akmenės, Joniškio rajonuose yra kaimo mokyklų, kuriose nemokamai maitinama 70–80 procentų vaikų, o tėvų finansinė situacija negerėja.

Šiaulių rajone, pasak Socialinės paramos skyriaus vyriausiosios specialistės Vidos Lenkauskienės, šiemet, kaip niekada anksčiau, mokinių mažėja dėl emigracijos.

„Žinome apie tai, nes tėvai praneša, kad atsisako vaikui skirto nemokamo maitinimo – išsiveža į užsienį, – sakė specialistė. – Nuo metų pradžios pradėjo atsisakinėti nė nelaukdami, kol baigsis mokslo metai, ir tokių yra nemažai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akmenės rajone emigracija taip pat mažina mokinių. Ypač būsimų pirmokų, kurių Naujojoje Akmenėje liko vos 50.

„Mūsų vaikai mokslo metus pradės Norvegijoje, Airijoje ar Londone, – sako Akmenės rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytautas Juozapavičius. – Seniai reikia skambinti pavojaus varpais.“

Jis pabrėžia, jog keičiasi tėvų nuostatos. Anksčiau nerasdami darbo į užsienį emigruodavo be vaikų, palikdavo juos globoti seneliams. Dabar masiškai jaunos šeimos emigruoja kartu su mažais vaikais.

„Išsiveža, kad vaikas į pirmą klasę pradėtų eiti jau užsienyje“, – sako vedėjas.

 

Skurdo statistika

Praėjusių metų duomenys rodo, kad tūkstančiams vaikų išleisti į mokyklą tėvai stinga lėšų.

REKLAMA

Šiauliuose vienkartinė 156 litų parama buvo skirta 3 tūkstančiams vaikų, o nemokamai maitinti 3,6 tūkstančio, arba beveik 25 procentai visų moksleivių.

Šiaulių rajone parama mokinio reikmenims įsigyti suteikta beveik 2,5 tūkstančio vaikų, nemokamai buvo maitinami 3 tūkstančiai – per 62 procentai visų moksleivių.

Daugiau nei pusei mokinių paramos reikėjo ir Joniškio (66 proc.), Kelmės (57 proc.), Pakruojo (64 proc.), Radviliškio (61,5 proc.) rajonuose.

Šiuose rajonuose mokinių, kuriems išleisti į mokyklą reikėjo vienkartinės piniginės paramos, buvo nuo 1619 (Pakruojo r.) iki 2551 (Radviliškio r.).

Nemokamo maitinimo reikėjo beveik 2000 vaikų Pakruojo rajone, 2200 – Joniškio rajone, per 2300 – Kelmės rajone, daugiau nei 3300 – Radviliškio rajone.

REKLAMA

Akmenės rajone pernai paremtas kas antras mokinys. Vienkartinę paramą mokinio reikmenims gavo 1390 iš beveik 3000 mokinių, o nemokamai maitinti apie 1600 mokinių.

Vienkartinei paramai valstybės skiriamų lėšų rajonų savivaldybės išleido nuo 200 tūkstančių iki beveik 400 tūkstančių litų, o Šiaulių miestas – beveik pusę milijono litų.

Nemokamam mokinių maitinimui Šiauliuose reikėjo daugiau negu 3 milijonų litų per metus. Rajonų savivaldybėse – nuo beveik 1 milijono litų iki 1,7 milijono litų.

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų