REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį Baltarusijoje rengiamas Astravo atominės elektrinės pristatymas pagal tarptautines normas negali būti laikomas viešaisiais svarstymais, teigia Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM).

REKLAMA
REKLAMA

URM Ekonominio saugumo politikos departamento direktorės Gitanos Grigaitytės teigimu, Baltarusija iki šiol neatsakė į esminius Lietuvos klausimus dėl jėgainės, nors pagal Jungtinių Tautų poveikio aplinkai vertinimo konvenciją (Espo konvenciją) turėjo tai padaryti iki viešųjų svarstymų.

REKLAMA

Diplomatės teigimu, Lietuvai nepriimtina ir tai, kad renginys organizuojamas Baltarusijos teritorijoje, taip apribojant Lietuvos visuomenės galimybę jame dalyvauti.

"Lietuvos nuomone, Baltarusija atsakymų į esminius Lietuvos klausimus nėra pateikusi", - žurnalistams sakė G.Grigaitytė.

Pasak jos, Minskas iki šiol tinkamai neatsakė, kodėl elektrinei pasirinkta Astravo aikštelė, esanti vos 50 kilometrų nuo Lietuvos sostinės Vilniaus.

Anot diplomatės, Lietuvai nepaaiškinta, kodėl Baltarusija joje neatlieka seisminių tyrimų, nors XIX amžiaus pabaigoje ir XX amžiaus pradžioje toje vietoje buvo užfiksuoti stiprūs žemės drebėjimai.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva taip pat teigia dar laukianti atsakymų, kaip bus vykdomi reaktoriaus aušinimo darbai. Elektrinę numatoma aušinti Neries vandeniu, nors pati elektrinės aikštelė yra aukščiau upės ir nutolusi 10 kilometrų - tai didina tikimybę, kad aušinimo sistema gali sutrikti.

"Manome, kad peršokti į kitą Espo konvencijos etapą, organizuoti viešuosius klausymus yra skubotas ir vienašalis Baltarusijos veiksmas", - kalbėjo departamento direktorė.

Ji priminė, kad Espo konvencijos įgyvendinimo komitetas Ženevoje šiemet balandį paskelbė, jog "Baltarusija pažeidžia Espo konvenciją, kad Lietuvos reikalavimai yra pagrįsti, kad Baltarusija privalo atsakyti į Lietuvos klausimus".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Šitas renginys yra organizuojamas Baltarusijos teritorijoje, nors Baltarusija skelbia, kad jis skirtas Lietuvos visuomenei. Manome, kad tai apriboja Lietuvos visuomenės dalyvavimą ir kelia klausimų dėl tokio renginio užskaitymo pagal Espo konvenciją", - sakė G.Grigaitytė.

Baltarusijos ambasada Vilniuje šią savaitę Lietuvos spaudoje paskelbė skelbimus, kuriais kvietė Lietuvos piliečius į diskusiją aptarti atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimą, žadėdama nemokamą kelionę. Į renginį aktyviai kviesta ir Lietuvos žiniasklaida.

REKLAMA

Šeštadienio renginys jau praėjusį mėnesį sukėlė diplomatinių nesutarimų.

Netrukus po pranešimo apie jį, į Užsienio reikalų ministeriją Vilniuje buvo iškviestas Baltarusijos ambasadorius, kuriam pareikšta, kad "toks sprendimas neatitinka Espo konvencijos nuostatų, riboja Lietuvos piliečių dalyvavimą tokio pobūdžio renginiuose bei neprideda konstruktyvumo Lietuvos ir Baltarusijos dialogui Astravo atominės elektrinės saugos klausimu".

Į tai atsakydamas Minskas netrukus iškvietė Lietuvos ambasadorių Evaldą Ignatavičių, kuriam "išsakė susirūpinimą" dėl, Minsko teigimu, "nekonstruktyvaus požiūrio" į Baltarusijos pasiūlymus rengti diskusijas dėl poveikio aplinkai vertinimo.

REKLAMA

Baltarusija teigia, kad veikia pagal konvenciją, o ignoruodama Baltarusijos pasiūlymus Lietuvos pusė pažeidžia geros kaimynystės dvasią.

Atominę elektrinę Astrave turėtų statyti Rusijos kompanija "Rosatom".

Baltarusija skelbia planuojanti, kad statybos bus baigtos 2020 metais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų