REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

„Jaunystė – tai svajonės, tikėjimas, siekimas žygdarbių. Tai romantika ir lyrika. Tai dideli ateities planai, visų perspektyvų pradžia“, taip jaunystę apibrėžia turkų rašytojas Nazimas Hikmetas. Jau 14 metus rugpjūčio 12-ąją minima Tarptautinė jaunimo diena. Pirmą kartą ji buvo minima 1999-aisiais Jungtinių tautų organizacijos (JTO) sprendimu. Remiantis LR Jaunimo politikos pagrindų įstatymu, jaunimu laikomi asmenys, esantys 14–29 metų amžiaus. Šią dieną siekiama skirti ypatingai daug dėmesio jaunimui, organizuojami įvairūs renginiai, skatinantys didesnį jaunimo aktyvumą pilietinėje bei visuomeninėje veikloje.

REKLAMA
REKLAMA

Galimybė rinktis iš daugybės veiklų

Norėdami išsiaiškinti, kuo svarbi bei reikšminga minima Tarptautinė jaunimo diena, kalbinome Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) biuro vadovą Mantą Zakarką. „Jaunimo diena yra ir toliau turi būti švente. Švente ne tik jaunimui, bet ir visai visuomenei. Norėtųsi, kad Lietuvoje ir visame pasaulyje jaunimo diena būtų švenčiama taip, kaip to nori jauni žmonės, – teigė LiJOT biuro vadovas. Pasak Manto Zakarkos, jaunimo diena turėtų būti tokia, kad ypatingą dėmesį į jaunimą atkreiptų skirtingos visuomenės grupės, tokios kaip privatus sektorius, valstybinio sektoriaus atstovai.

REKLAMA

„Turėtų būti kreipiamas dėmesys ne tik į jaunimo problemas, tačiau ir į pasiekimus, daromą pažangą bei naujų idėjų plėtojimą“. Kalbant apie jaunimo aktyvumą, Mantas Zakarka pastebi, kad šiuo metu po Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos skėčiu yra susibūrusios net 64 didžiausios jaunimo bei su jaunimu dirbančios organizacijos.

Šis faktas LiJOT biuro vadovo nuomone rodo, kad Lietuvoje esantis jaunimas bei jaunimo organizacijos laikomos aktyvia visuomenės dalimi. „Vis daugėja trumpalaikių, tačiau aktyvių bei didelio atgarsio susilaukiančių jaunimo iniciatyvų“. Būtina paminėti LiJOT įgyvendinamus pilietiškumo skatinimo projektus, kaip „Misija Sibiras“ ar informacinės kompanijos „Man ne dzin“. „Tai rodo, kad vis daugiau jaunų žmonių tampa vis aktyvesniais visuomenės piliečiais , – teigė LiJOT biuro vadovas. Kartais kyla diskusijų, ar jaunimui pakanka organizacijų, įvairių klubų, kuriuose galėtų save realizuoti, išreikšti. LiJOT biuro vadovo Manto Zakarkos teigimu, jaunas žmogus gali laisvai rinktis ką ir kur jis nori veikti, o pasirinkimo spektras iš tiesų gana platus.

REKLAMA
REKLAMA

„Organizacijų veikos labai skirtingos: vietiniai ir tarptautiniai projektai, forumai, vasaros stovyklos, mainų programos, politiniai debatai ir kt.“ Akcentuodamas jauno žmogaus savirealizacijos galimybes, Mantas Zakarka teigia, kad pasirinkimas priklauso nuo paties jauno žmogaus, jo poreikių bei noro. Jaunimo organizacijos turi pasiūlyti aibę skirtingų bei įdomių veiklų“.

Dabartinis jaunimas – Lietuvos ateitis

Negalima nepaminėti dar vienos draugijos, suvienijusios daugybę jaunimo ir savanorių. Tai visiems gerai žinoma Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija (LRKD), kuri Lietuvoje įkurta 1919 metais Roko Šliūpo ir kitų medikų pastangomis. Jaunimas šioje organizacijoje labai aktyvus bei užsiimantis savanoriška veikla. Vienas pagrindinių LRKD jaunimo savanorių tikslų – vienyti jaunus asmenis socialinių problemų mažinimui bei garantuoti jauno žmogaus asmenybės tobulėjimą visuomenėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekdami išsiaiškinti, kaip draugija paminės jaunimo dieną, kalbėjomės su LRKD jaunimo reikalų koordinatore Raimonda Lebelionyte-Alseikiene. Koordinatorė minėjo, kad šiemet jaunimo dienos proga organizuojama pasirengimo ekstremalioms situacijoms (PES) programa, kurios metu bus mokoma suteikti pirmąją pagalbą. Programa bus vykdoma rugpjūčio 12–14 dienomis.

Apie jaunimo dieną LRKD Jaunimo reikalų koordinatorė Raimonda atsiliepė labai teigiamai. Pasak jos, jaunimas – ateitis. Tik nuo dabartinio jaunimo aktyvumo ir dalyvavimo visuomeninėje veikloje priklauso kokia bus ateitis. Raimondos nuomone, jaunimui organizacijų pakanka, kuriose galėtų save realizuoti, tačiau organizacijoms derėtų būti aktyvesnėms, taikyti inovatiškesnius metodus. Tarptautinės jaunimo dienos proga LRKD jaunimo reikalų koordinatorė Raimonda linkėtų jaunimui būti visuomeniškam, motyvuotam ir labiau pasitikėti savimi.

REKLAMA

Jaunimo dienos proga šiemet organizuojami įvairūs renginiai. Nuo jau minėtos pasirengimo ekstremalioms situacijoms programos, kurią inicijuoja LRKD iki įvairiausių muzikos, šokių bei kūrybinių renginių, vyksiančių sostinėje prie Baltojo tilto. Jaunimas itin aktyviai turėtų dalyvauti organizuojamuose renginiuose bei atskleisti savo gebėjimus dalyvaujant tam tikrose veiklose.

Kristina Gecevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų