REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tuo metu, kada kai kurie kalėjimai gali pasigirti televizija, sporto salėmis, stalo teniso stalais ir geromis valgyklomis, pasaulyje yra daugybė kitų laisvės atėmimo vietų, kurios ne be pagrindo vadinamos pragaru žemėje:

REKLAMA
REKLAMA

1. Stenlio (Stanlay) kalėjimas (Honkongas)

Vienas iš šešių labiausiai saugomų Honkongo objektų buvo pastatytas 1937 metais, jame buvo vykdomos mirties bausmės. 1990 metais vyriausybė nusprendė jį uždaryti. 122 nusikaltėliai nuo 1946 iki 1966 metų buvo pakarti. Be to, kalėjimas tapo internuotų asmenų stovyklos dalimi, kur buvo nužudyta 600 kalinių japonų okupacijos metais. Pabėgėliai, bandę pereiti sieną, taip pat patekdavo į kalėjimą. Šiuo metu jame kali apie trys tūkstančiai kalinių, o tai gerokai viršija leistiną normą.

REKLAMA

2. Atikos pataisos namai (Niujorkas)

Šis kalėjimas, pastatytas 1930 metais, buvo kai kurių pavojingiausių nusikaltėlių pasaulyje kalinimo vieta. Vis dėlto, savo liūdną šlovę jis pelnė po 1971 metų rugsėjo devintosios maišto. Apie 2200 kalinių užėmė kalėjimą ir paėmė įkaitais trisdešimt tris darbuotojus, reikalaudami pagerinti gyvenimo sąlygas ir politinių laisvių. Keturias dienas trukusių derybų rezultatas – 39 žuvę žmonės, tarp jų dešimt sargybinių ir tarnautojų.

REKLAMA
REKLAMA

3. Montelupich kalėjimas (Lenkija)

Vieną iš pačių baisiausių nacių kalėjimų gestapas naudojo per visą Antrąjį pasaulinį karą politiniams kaliniams, gatvėse vykdytų reidų aukoms, dezertyrams, o taip pat britų ir sovietų šnipams laikyti. Nuo 1940 iki 1944 metų įvairiais vertinimais ten pabuvojo daugiau kaip 50 tūkst. žmonių. Vienas iš pagrindinių kvotos metodų buvo žiaurūs viduramžiški kankinimai. Po karo jis tapo lenkų kareivių iš „Armia Krajowa“ tardymo vieta.

4. Lageris 1391 (Šiaurės Izraelis)

Tai karinis kalėjimas ypač pavojingiems nusikaltėliams laikyti, valanda kelio nuo Tel Avivo. Apie jo egzistavimą nežinota iki 2003 metų. Didžioji duomenų dalis tebėra įslaptinta, nors Izraelio Aukščiausiasis teismas nurodė juos paviešinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Vladimiro centrinis kalėjimas (Rusija)

Kalėjimas pastatytas 1783 metais. Jis liūdnai pagarsėjo Sovietų Sąjungos laikais, kai tapo daugybės politinių kalinių laikymo vieta. Šiandieną perpildytas ir įvairiausių ligų aptekęs kalėjimas garsus sadistišku sargybinių elgesiu su nuteistaisiais. Jie per prievartą ištempiami iš kamerų, įsakoma priglausti rankas prie sienos, o paskui yra mušami taip, kad patys jau nebepajėgia sugrįžti į kamerą. Kai kada tokia procedūra baigiasi mirtimi. Kai kada nuteistieji verčiami mušti vienas kitą.

REKLAMA

6. Kamiti maksimalaus saugumo kalėjimas (Nairobis, Kenija)

Įsikūrusi 1200 akrų (485,64 ha) sklype ši laisvės atėmimo vieta pagarsėjo neįtikėtinai elgetiškomis kalinių gyvenimo sąlygomis, o taip pat jų mirtinu mušimu ir sodomijos atvejais. Į badmiriavimą, opas, cholerą ir kitas ligas čia žiūrima kaip į normalų reiškinį.

7. Butyrkų kalėjimas (Мaskva, Rusija)

Didžiausias etapinis (persiunčiamasis) Maskvos kalėjimas garsus savo žiaurumu. Didžiojo valymo laikais jame buvo laikoma daugiau kaip 20 tūkst. kalinių, dauguma iš kurių atlikus tyrimą buvo sušaudyti. Administracija panaudodavo prievartą kiekvieną kartą, kada nuteistieji pamėgindavo dėl ko nors protestuoti. Be problemų, susijusių su perpildytomis kameromis, kada vienoje iš jų gali būti iki šimto žmonių vietoje dešimties, vasarą ten labai karšta, nekalbant apie AIDS ir tuberkuliozės epidemijas.

REKLAMA

8. Nairobio kalėjimas (Kenija)

1911 metais jis buvo pastatytas 800 kalinių, tačiau iki 2003 metų šis skaičius išaugo iki trijų tūkstančių. Būtent dėl to šis kalėjimas laikomas vienu iš labiausiai perpildytų kalėjimų pasaulyje. Rezultatas – problemos, susijusios su sanitarija, higiena ir bendromis gyvenimo sąlygomis. Čia tenka kaip reikiant pakovoti už savo psichinę ir fizinę sveikatą. Kalėjimo kameros dvokia prakaitu ir fekalijomis, o bjaurus šiukšlių kvapas nuolatos nuodija orą.

9. Black Beach kalėjimas (Malabo, Pusiaujo Gvinėja)

Ši laisvės atėmimo vieta yra liūdnai pagarsėjusi sargybinių žiaurumu, pusbadžiavimu, perpildytomis kameromis, žiurkių antplūdžiais ir žmogaus teisių pažeidimu. Kaliniai neretai miršta nuo chroniškų ligų, o taip pat pradingsta. Bet niekas į tai nekreipia dėmesio. Jie gyvena nuolatinėje baimėje, kad bus kankinami ir ilgai mušami, dėl ko neretai žmonės miršta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10. Vologdos kalėjimas (Novoje ežeras, Rusija)

Tai savotiškas Alkatraso kalėjimo (sunkiųjų darbų kalėjimas San Francisko įlankoje, kuris veikė iki 1963 metų ir kuriame kalėjo patys pavojingiausi to meto nusikaltėliai, tarp jų garsusis gangsteris Al Kaponė) rusiškas variantas: kalėjimas įsikūręs izoliuotoje ežero saloje ir jame laikomi patys pavojingiausi nusikaltėliai. Ir nors sargybiniai nenaudoja prievartos prieš nuteistuosius ar kaliniai vieni prieš kitus, gyvenimas narve be tualeto ir praustuvo ledinio vandens ir sniego apsuptyje sužlugdo psichologiškai ir priveda prie degeneracijos.

REKLAMA

11. San Juan de Lurigancho (Lima, Peru)

Pats žiauriausias kalėjimas Pietų Amerikoje buvo pastatytas 2500 kalinių tačiau šiuo metu už jo aptriušusių sienų yra apie 7 tūkst. nuteistųjų. Griežtos tvarkos ir draudimų ten nėra, todėl kaliniai gali pardavinėti ką tik nori: nuo įvairiausių elektronikos prietaisų ir DVD iki narkotikų. Gaidžių kautynės šioje vietoje – įprastas reiškinys, kaip ir lankymasis pas prostitutes „medicininės apžiūros“ sumetimais. Kaliniai be tikslo slankioja aplink korpusus, įvykdydami žmogžudystes ir kitus prievartos aktus.

REKLAMA

12. Rikers Island kalėjimas (Niujorkas)

Vienas iš liūdniausiai pagarsėjusių Amerikos kalėjimų per savo istoriją regėjo mušimų, peštynių su peiliais ir žiaurų ne tik sargybinių, bet ir nuteistųjų elgesį, kurie tai daro pagal sargybinių įsakymus. Žiniasklaidos dėmesio šis kalėjimas susilaukė 2007 metais, kada aštuoniolikmetis nuteistasis bemaž mirtinai lazda buvo sumuštas savo kameros draugų, kol sargybiniai ramiai sau stebėjo įvykių eigą. Kalėjime labai žiauriai elgiamasi su psichiniais ligoniais, dėl ko žmonės nererai nusižudo.

Laukite tęsinio

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų