REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Lankininkaitė, Monika Petrulienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Vilkikų vairuotojai, kertantys pasienio su Kaliningrado sritimi, Kybartų postą nuo liepos iš anksto elektroniniu būdu gali rezervuoti eilę pasienyje. Dauguma minėtame pasienyje sieną kertančių vežėjų – rusai. Ne visi vairuotojai patenkinti naująja tvarka.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Lietuva dar šiemet eilių valdymo informacinę sistemą ketina įdiegti ir Medininkuose. Vėliau – dar trijuose punktuose.

REKLAMA

Vairuotojai, nuolat vykstantys per Kybartus, tik retas sako girdėjęs apie vietos pasienio eilėje rezervavimą elektroniniu būdu.

„Įdomi naujovė, bet ne kiekvienas vairuotojas naudojasi internetu. Reikia ieškoti belaidžio interneto zonos. Taip, trumpąja žinute gali parašyti firmos vadybininkams, kad šie rezervuotų laiką. Ateitis parodys, ar bus lengviau, ar sunkiau“, – svarstė pakalbintas vairuotojas Michailas.

„Baltarusijos–Rusijos pasienyje yra tokia galimybė rezervuoti sienos kirtimo laiką internetu. Automobiliai vyksta be eilės, dokumentams sutvarkyti netgi specialūs langeliai įrengti, vairuotojams daug lengviau“, – komentuoja vairuotojas Nikolajus.

REKLAMA
REKLAMA

Rezervavimo taisyklės gana griežtos: prie pasienio kontrolės punkto atvykus pusvalandžiu anksčiau, nei nurodyta elektroninėje sistemoje, teks palaukti nustatyto laiko, o pavėlavus dešimčia minučių, rezervavimas nustoja galioti.

„Anksčiau buvo geriau. Tokia paslauga – internetu – nereikalinga. Dabar laukimo aikštelėje tvarka bloga: vairuotojai pavargę, užmiega, nors tuo metu reikia sekti elektroninį ekraną, kuris aukštai ir mažas, kad nepražiopsotum eilės. Buvo geriau, kai apsaugininkas pažadindavo ir liepdavo vykti į punktą“, – sako vairuotojas Genadijus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas tokia paslauga nesinaudojau. Gal ir bus geriau. Bet jei rezervacijos laikas bus nustatytas minutėmis, tai bus blogai“, – įsitikinęs vairuotojas Aleksandras.

Pasak Lietuvos pasienio kontrolės punktų direkcijos vadovo, išankstinio eilės rezervavimo paslauga kol kas nemokama, todėl jis siūlo vežėjams taupyti savo ir kompanijų laiką.

„Ateityje ji taps mokama, bet mokestis bus simboliškas: sunku dabar pasakyt, bet kokie 3–4 litai nuo transporto priemonės, kuri pasinaudoja mūsų sistema. Tai yra kelių infrastruktūros dalis ir mes turim teisę [imti mokestį]. Jei žmonės nenorės tų paslaugų, jie galės stoti į bendrą eilę, kuri bus neapmokestinta. Stambiesiems vežėjams, kurie naudosis sistema, yra numatyti lengvatų paketai, bet tai – ateities dalykas“, – LRT televizijos naujienų tarnybai komentavo Pasienio kontrolės punktų direkcijos direktorius Arnoldas Tvaronavičius.

REKLAMA

Dar šių metų pabaigoje, baigus kelio rekonstrukciją, išankstinio eilės rezervavimo elektroniniu būdu sistemą planuojama įdiegti Medininkuose. Per trejus metus – dar trijuose pasienio kontrolės punktuose: Panemunės, Ramoniškės, Lavoriškės arba Šalčininkų.

Analogiška informacinė sistema veikia Estijos–Rusijos pasienio kontrolės punktuose.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų