• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas nutinka, kai nebelieka ribos tarp natūralumo ir dirbtinumo? Ar sukuriama kažkas panašaus į Terminatorių? Atsakymas yra - galbūt. Kol kas technologija dar nepakankamai ištobulinta, tačiau šie realybėje jau egzistuojantys kiborgai patvirtina, kad mes pamažu ir užtikrintai judame prie tikslo sujungti žmogų ir technologijas.

12. Steliosas Arcadiou’as

Steliosas Arcadiou’as, taip pat žinomas kaip Stelarcas, yra menininkas, manantis, kad žmogaus kūnas yra pasenęs ir jį laikas tobulinti. Kad tai įrodytų, jam buvo atlikta operacija, kurios metu dirbtinė ausis buvo chirurginiu būdu pritvirtinta prie jo kairės rankos. Vieno iš savo pasirodymo metu jis pajungė prie savo kūno elektrodus ir leido žiūrovams kontroliuoti jo raumenis per internetą.

11. Daktaro Stuarto Meloy‘aus pacientės

1998 metais daktaras moterims, kentusioms nuo chroniškų skausmų, į nugaras implantavo elektrodus. Tai darydamas, jis netyčia atrado būdą, kaip dirbtinai sukelt orgazmą. Įrenginį jis pavadino „orgazmatronu“ ir dabar jį naudoja siekdamas padėti moterims, kurios jau nebegali ar niekada negalėjo patikti orgazmo.

REKLAMA
REKLAMA

10. Žiurkė-kiborgas

Mokslininkai patalpino žiurkės smegenis į mažą mechanizmą, kuris keičia kryptį ir juda pagal instrukcijas, gaunamas iš žiurkės smegenų.

REKLAMA

9. Miika’as Terho’as

Miika’as Terho’as dėl paveldėtos ligos regėjimą prarado būdamas 35-erių. Po vienos iš operacijų jam buvo implantuota šviesai jautri mikroschema ir prijungta prie jo regos nervo.

8. Dawn O‘Leary

Prieš apytiksliai 40 metų elektros iškrovą patyrusi Dawn O‘Leary prarado abi rankas. Dabar ji dėvi protezą, kuris funkcionuoja beveik kaip tikra ranka.

7. Egzoskeletas

Egzoskeletas kareiviams suteikia į terminatoriaus galias panašių savybių – su juo žmogus gali nešti beveik 100 kilogramų didžiausiu 16 kilometrų per valandą greičiu gana ilgą laiko tarpą.

REKLAMA
REKLAMA

6. Robotas Gordonas

2008 metais Gordoną sukūrė komanda, kuriai taip pat vadovavo kiborgas – daktaras Kevinas Warwickas. Be to, jau kyla klausimai, ar Gordoną galima vadinti robotu, kadangi jį kontroliuoja gyvas smegenų audinys.

5. Mechaninė širdis

Harvardo universiteto mokslininkai į žiurkių širdies ląsteles patalpino tranzistorius ir laidus, kurie valdo audinio elektros impulsus. Mokslininkai teigia, kad šie „mechaniniai“ elementai netgi gali kontroliuoti audinio elgesį.

4. Yan Jin dirbtinė oda

Siekiant sukurti dirbtinę odą su natūraliais audiniais buvo panaudotos inžinerinės technologijos ir biomedicinos teorinės technikos. Pasak Yan Jin, po to, kai dirbtinė oda buvo persodinta pacientui, ji pradėjo regeneruoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Dirbtiniai inkstai

Du mokslininkai iš “UCLA” ir “Veterans Affairs Greater Los Angeles Healthcare System” sukūrė dizainą dėvimiems dirbtiniams inkstams, kuris leistų išvengti komplikacijų pacientams, kenčiantiems nuo dializės.

2. Kepenys

Nors būtų išorėje, šios dirbtinės kepenys gana tiksliai atspindi tikrų kepenų funkcijas. Taigi, ligoniams nebeteks kentėti nuo kepenų cirozės.

1. Dickas Cheneys

2010 metų liepą buvęs JAV viceprezidentui Dickui Cheyney‘ui buvo prijungtas kairiojo skilvelio pagalbinis prietaisas, kad būtų kompensuotas stazinis širdies nepakankamumas. Vėliau jis taip pat ištvėrė širdies keitimo operaciją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų