REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugpjūčio 1 dienos popietę traukiniu Maskva-Vilnius į Lietuvą sugrįžo „Misija Sibiras‘13“ jaunimo ekspedicijos dalyviai. Per dvi savaites trukusią ekspediciją, Vakarų Sibire aplankytos ir sutvarkytos 5 lietuvių tremtinių kapinaitės, aplankyti trys čia tebegyvenantys lietuviai.

REKLAMA
REKLAMA

„Šių metų ekspedicijos pasiekimai – išties įspūdingi. Aplankytos ne tik svarbiausios šios srities lietuvių amžino poilsio vietos, tačiau jose nuveikti ir didžiuliai darbai. Visgi baigėsi tik pirmasis projekto etapas. Tikroji dalyvių misija – dar priešaky. Ekspedicijos dalyviai jau netrukus su savo išgyvenimais ir patirtimi supažindins mokyklų ir universitetų bendruomenes, įvairių šalies ir užsienio organizacijų, bendruomenių ir visuomenės atstovus“, - sako labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ direktorius Arnas Marcinkus.

REKLAMA

Liepos 17-ąją, Pasaulio lietuvių vienybės dieną, į Rusijos Federacijos Tiumenės sritį išvykusi ekspedicijos komanda aplankė ir sutvarkė Kulemeso, Verch Kamenkos, Novyj Tap, Lesnoja, Lebediovkos kapinaitės. Dviejose iš jų vaizdas po „Misija Sibiras‘13“ apsilankymo pasikeitė kardinaliai.

„Ypač didžiuojamės darbais, nuveiktais Lebediovkos gyvenvietėje. Kapinaites, kuriose palaidota keliasdešimt lietuvių, aptvėrėme tvora, pastatėme lietuvių amžino poilsio vietas žyminčius kryžius. Didžiuojamės vieni kitais ir šios ekspedicijos pasiekimais. Visas dvi savaites laikėmės vienas kito ir tapome artimais draugai. Esame puikios nuotaikos ir nekantraujame nuveikti dar daugiau“, - teigė ką tik iš traukinio išlipusi „Misija Sibiras‘13“ dalyvė Ieva Matulevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Verch Kamenkos ir Lebediovkos kapinių teritorijos, „Misija Sibiras‘13“ dėka, aptvertos vietoje suręstomis tvirtomis tvoromis (aptvertos teritorijos perimetras – daugiau nei 160 metrų). Taip pat kapinėse palikti atminimo ženklai bei nuorodos lietuvių ir rusų kalbomis apie čia palaidotus lietuvių tremtinius. Pastatyti simboliniai kryžiai, negrįžusiems į Tėvynę.

Per pastarąsias dvi savaites jaunimas susitiko su 3 Tiumenėje tebegyvenančiais lietuviais: Juozu (įsikūrusiu Lebediovkoje), Danute ir Birute (gyvenančiomis Tiumenėje). Su tremtine Birute ekspedicijos dalyviai susitiko keletą kartų. Jos gyvenamąją vietą ir kontaktus nurodė Lietuvoje, Druskininkuose gyvenantys giminaičiai, nuolat sekantys projekto „Misija Sibiras“ eigą. Nuo projekto vykdymo pradžios lietuvių tremties ir įkalinimo vietose Sibire jau apsilankė dvylika jaunimo ekspedicijų, sutvarkiusių iki 100 lietuviškų kapinių ir susitikusių su ten gyvenančiais lietuviais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų