REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

8 būdai sutaupyti

 Kai kurios išlaidos atrodo tokios smulkios, kad į jas net neverta kreipti dėmesį. Ar būtina galvoti, kada produktai turguje pigesni – ryte ar vakare? Ir ar yra prasmė tikrinti, ar jūsų telefono sąskaitoje pateikta suma suskaičiuota teisingai? Tačiau iš tikrųjų iš tokių smulkmenų susideda pakankamai didelės sumos.

REKLAMA
REKLAMA

8 būdai sutaupyti

Turguje

1. Jeigu daržoves ir vaisius perkate ūkininkų turguje, žinokite, kad geriau ateiti likus pusvalandžiui iki uždarymo. Būtent šiuo metu pardavėjai stengiasi parduoti likusias prekes ir parduoda jas kur kas pigiau nei ryte, kai turgaus diena dar priešakyje. O ūkininkai, kurie atvyksta į miestą, dienos gale pasiruošę prekes atiduoti už pusdykį, kad tik nereikėtų jų vežtis atgal. Paprastai kainos turguje didesnės penktadienį, savaitgalio ir švenčių dienomis, o mažesnės – pirmadienį ir iš karto po švenčių.

REKLAMA

2. Rudenį yra prasmė užsišaldyti daržovių (pipirų, aguročių, baklažanų, žalumynų) žiemai. Tai reiškia daug. Dar ir dabar yra prasmė nusipirkti atsargai ir užsišaldyti šviežios žuvies ir mėsos: žiemą bus brangiau.

3. Visiems žinoma, kad pirkti produktus didelėje pakuotėje yra pigiau. Tačiau nepirkite per daug ir nepamirškite galiojimo laiko, kitaip vargu ar sutaupysite. Pavyzdžiui, bulves, morkas ir burokėlius, nupirktus rudenį, bute galima laikyti ne ilgiau nei du mėnesius. Šaldytuve bet kurį produktą galima laikyti ne ilgiau nei tris mėnesius (stipraus užšaldymo režimu). O štai konservuotos daržovės ir vaisiai tamsioje, vėsioje patalpoje (pavyzdžiui, sandėliuke) gali išsilaikyti visus metus.

REKLAMA
REKLAMA

4. Pirkdami pigius produktus (nesvarbu, perkate turguje ar parduotuvėje) visuomet patikrinkite galiojimo laiką.

Parduotuvėje

5. Mes visi laikas nuo laiko pasižvalgome į brangius ir gražius daiktus, kurie pirmą akimirką atrodo tiesiog gyvybiškai būtini. Neskubėkite! Atidėkite pirkinį keletui dienų arba netgi sudarykite daiktų, kuriuos norėtumėte įsigyti, sąrašą. Po kurio laiko sugrįžkite į parduotuvę ir įvertinkite viską nauju žvilgsniu: jūs vis dar esate įsitikinusi, kad be šio daikto negalite gyventi? Taip? Tuomet pirkite ir patirkite malonumą. Ne? Sveikiname jus – jūs vienu šūviu nušovėte du zuikius: sutaupėte padorią sumą ir išvengėte nusivylimo pirkiniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Išsaugokite visus kvitus, patvirtinančius, kad pirkote. Tik turėdama kvitą galėsite grąžinti nekokybišką prekę, pasinaudoti garantija ir netgi grąžinti prekę, kuri jums nepatinka arba netinka. Tačiau pastarąjį veiksmą galima atlikti tik per 2 savaites ir tik tuo atveju, jeigu jūs nesinaudojote daiktu ir jo neišpakavote.

Namuose

7. Tikrinkite visas sąskaitas, kurias gaunate. Labai dažnai ryšio ar komunalines paslaugas teikiančios kompanijos atsiunčia klaidingas sąskaitas. Nesigėdinkite skambinti ir pasitikslinti, jei nurodyta suma jums atrodo per didelė.

REKLAMA

8. Visas sąskaitas apmokėkite, kai tik jas gaunate. Nelaukite palankaus laiko, kai galėsite nueiti į banką ir sumokėti už visas iš karto: už komunalines paslaugas, telefoną, internetą, vaikų darželį ir t.t. Jeigu nekaupiate gautų sąskaitų ir kvitų, o viską apmokate iš karto, galite tiksliau įsivaizduoti, kiek pinigų jums dar liko.

Paprasti patarimai

Planuokite išlaidas

Sudarykite pagrindinių "vienkartinių" išlaidų, kurių neišvengsite sekančiais mėnesiais, sąrašą ir galėsite teisingai suplanuoti šeimos biudžetą.

Jums reikės: sąsiuvinio arba bloknoto. Kiekvienam mėnesiui paskirkite puslapį ir išvardinkite numatomas išlaidas. Į sąrašą įtraukite draudimo, paskolos, procentų išmokėjimo datą ir sumą, kurią reikia sumokėti.

REKLAMA

Nepamirškite artimųjų gimtadienių, Naujųjų metų, Kovo 8 – osios. Paskaičiuokite, kiek galėsite išleisti šventėms ir dovanoms. Turėkite galvoje, kad jeigu dovanas išrinksite iš anksto, galų gale neteks išleisti labai didelės sumos.

Suplanuokite spausdintuvo kasečių, filtrų keitimo ir kitas išlaidas, susijusias su buitinės technikos priežiūra. Jeigu turite senos technikos, kuriai gali prireikti remonto, paskirkite būtiną sumą. Tegul šios išlaidos nebūna netikėtos.

Be suplanuotų išlaidų visuomet atsiranda ir tokių, kurių nuspėti neįmanoma. Tokiam atvejui jums reikia neliečiamų santaupų – kuo daugiau, tuo geriau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų