REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar dar pamenate dienas, kuomet pačius karščiausius telefonus gamino ne „Apple“, o „Motorola“? Nors atrodo, kad taip buvo ką tik, praėjo kur kas daugiau laiko, nei manote, rašo businessinsider.com. Ir telefonai nėra vienintelis prietaisas, primenantis apie bėgančius metus.

Ar dar pamenate dienas, kuomet pačius karščiausius telefonus gamino ne „Apple“, o „Motorola“? Nors atrodo, kad taip buvo ką tik, praėjo kur kas daugiau laiko, nei manote, rašo businessinsider.com. Ir telefonai nėra vienintelis prietaisas, primenantis apie bėgančius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1989: „Sega Genesis“

Pirmoji „Sega“ konsolė Šiaurės Amerikoje debiutavo prieš 24 metus ir kainavo 189,99 JAV dolerio. Pašalinus infliacijos įtaką, gautųsi, kad visame pasaulyje populiari konsolė dabar kainuotų 346 JAV dolerius (906 litus).

REKLAMA

 

1989: “Nintendo Game Boy”

Prabėgus trims metams nuo „Game Boy“ pristatymo, buvo parduotos 32 mln. žaidimų konsolės kopijos. Businessinsider.com teigimu, būtent šis „Nintendo“ kūrinys parodė nešiojamų konsolių potencialą.

„Game Boy“ ir spalvotojo jo brolio „Game Boy Color“ iš viso buvo parduota beveik 120 mln. vienetų.

 

1990: „Super Nintendo“

Žaidimų konsolė „Super Nintendo“ sulaukė visuotinio pripažinimo nuo pat pirmos prekybos dienos. Pirmiji 300 tūkst. vienetų Japonijoje buvo parduoti per kelias valandas ir netgi sukėlė nedidelius neramumus didžiuosiuose miestuose. Reaguodama į tai, Japonijos valdžia pareikalavo, kad žaidimų konsolių pristatymai šalyje vyktų savaitgaliais.

REKLAMA
REKLAMA

 

1994: Pirmasis „PlayStation“

Anot busuinessinsider.com, visiems gerai žinomas „Playstation“ buvo pirmas sėkmingas „Sony“ bandymas patekti į video žaidimų rinką. Japonų kūrinys buvo pirmoji žaidimų konsolė, kuri sugebėjo parduoti daugiau nei 100 mln. vienetų per mažiau nei dešimtmetį.

1996: „Nintendo 64”

Šis japonų kūrinys rinkoje pakeitė senesnę konsolę „Super Nintendo“. Naujojo prietaiso kūrėjai didžiavosi novatorišku valdymo pulteliu bei didžiuliu pasisekimo sulaukusiu žaidimu „Super Mario“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

1996: „Motorola StarTAC“

Šis telefonas buvo pirmasis atverčiamas telefonas rinkoje. Businessinsider.com teigimu, tai buvo pirmasis telefonas sulaukęs didelio vartotojų dėmesio. Visame pasaulyje buvo parduota net 60 mln. „StarTAC“ vienetų. „Motorla“ kūrinys taip pat buvo vienas pirmųjų vibruojančių telefonų.

 

1996: DVD atkūrimo technologija

Pirmieji DVD diskai ir grotuvai Japonijos rinkoje pasirodė 1996 metais, o Jungtines Valstijas pasiekė 1997 metais. DVD technologija iš pagrindų pakeitė filmų žiūrėjimo įpročius, rašo Businessinsider.com. Vis dėlto tik praėjus 7 metams, DVD pardavimai ir nuoma pranoko VHS kasečių rodiklius.

REKLAMA

 

1996: Elektroninis gyvūnas

Geriau žinomas „Tamagotchi“ vardu, šis prietaisėlis leido turėti elektroninį augintinį tiesiog savo kišenėje.

Virtualus gyvūnas savo poreikiais priminė įprastus augintinius – kišeninį gyvūnėlį tekdavo šerti, girdyti ir vesti pasivaikščioti. Verta pridurti, kad šis prietaisas susilaukė milžiniško populiarumo – iki 2010 metų buvo parduoti 76 mln. „Tamagotchių“.

 

1997: „Nokia 6110”

Businessinsider.com teigia, kad šį telefoną, ko gero, turėjo visi mobiliojo ryšio mėgėjai. Šis suomių kūrinys sukėlė revoliuciją telefonų rinkoje, nes be tuo metu telefonui įprastų funkcijų siūlė kalendoriaus ir valiutos keitimo paslaugas. Be visų šių inovacijų „Nokia 6110” vartotojus džiugino ir trimis žaidimais – „Atmintis“, „Logika“ ir ikona tapusia „Gyvatėle“.

REKLAMA

„Nokia 6110” savininkai taip pat galėjo keisti priekinius skydelius, o tai reiškė, kad atsirado galimybė keisti telefono spalvą ir pritaikyti jį savo poreikiams.

 

1997: „AIM“

Nors „AIM“ nėra prietaisas, tikrąja šio žodžio prasme, tai neabejotinai buvo viena svarbiausių to laikmečio inovacijų programinėje įrangoje.

Dar iki pasirodant estų „Skype“, kompanijos „AOL“ sukurtas produktas užėmė didžiausią momentinių žinučių rinkos dalį Šiaurės Amerikoje.

1999: „Napster“

Šis pavadinimas taip neturėtų būti siejamas su prietaisais, tačiau ši programinė įrangą parodė visuomenei, kad norint klausytis muzikos, nebūtinai reikia pirkti įrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Napster“ buvo vienas pirmųjų lygiarangės (P2P) technologijos bandymų įgalinti programinės įrangos naudotojus nemokamai keistis audio rinkmenomis, dažniausiai užkoduotomis MP3 formatu.

2000: „Nokia 3310”

Lietuviams gerai pažįstama „3310“ garsėjo tuo metu mobiliesiems telefonams nebūdingomis funkcijomis, kaip skaičiuotuvas, laikmatis ir tvarkaraštis.

 

Šis prietaisas išpopuliarino trumpąsias žinutes, nes pirmasis suteikė galimybė rašyti ilgesnius tekstus – 459 ženklų ilgio vietoj įprastų 160. Ši „Nokia“ taip pat buvo pirmoji, kuri suteikė „SMS Chat“ funkciją, kuri šiuo metu yra neatsiejama mobiliųjų įrenginių dalis.

REKLAMA

 

2001: Pirmasis „Xbox“

Ši žaidimų konsolė buvo pirmasis kompanijos „Microsoft“ bandymas įžengti į Japonijos gamintojų dominuojamą rinką. „Microsoft“ kelis kartus atidėjo konsolės išleidimo datą, nors tuometinis kompanijos vadovas Billas Gatesas apie „Xbox“ žurnalistams buvo užsiminęs dar 1999 metais.

Tuo metu B. Gatesas teigė, kad XXI amžiuje žaidimų konsolės negali būti atsiejamos nuo daugialypės terpės (ang. multimedia).

 

2001: Pirmasis „iPod“

Pirmasis muzikos grotuvas „iPod“ turėjo tuo metu milžinišku laikytą 5 GB talpos kietąjį diską, ilgai tarnaujančią bateriją ir galėjo sutalpinti iki 1 tūkst. muzikos įrašų. Vis dėlto prietaisas veikė tik su „Mac“ operacine sistema.

REKLAMA

„iPod“ pirkėjams buvo siūlomas už 399 JAV dolerius – pašalinus infliacijos įtaką, prietaisas dabar kainuotų 517 JAV dolerių (1350 litų). Nors apžvalgininkai „Apple“ kūrinį vertino labai skeptiškai, šiuo metu niekam nekyla abejonių, kad amerikiečių kūrinys pakeitė muzikos klausymo įpročius, rašo businessinsider.com.

2004: „Motorola RAZR“

Šis amerikiečių mobilusis telefonas žavėjo vartotojus futuristine išvaizda. Atverčiamas telefonas buvo centimetro storio ir lengvai tilpo į kišenę. Telefonas svėrė vos 100 gramų ir buvo papuoštas aliuminio lydinio skydeliu.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų