• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kurtuvėnuose, Šiaulių rajone, vyksta 13-asis Klojimo teatrų festivalis. Šiemet jis skirtas Tarmių metams. Klojimo teatrų festivalį pradėjo Šiaulių rajono kultūros centro kolektyvai, kurie, jų pačių teigimu, yra ir žemaičiai, ir aukštaičiai.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet vaidinimai vyksta ne tik Kurtuvėnuose, bet ir gretimuose Bubių bei Bazilionų kaimuose.

„Pakvietėme kolektyvus iš visos Lietuvos, kad atstovautų daugumą Lietuvos tarmių arba potarmių. Išgirsime ir suvalkietišką šnektą, ir aukštaitišką. Žemaičiai tikrai dalyvaus mūsų festivalyje. Dzūkišką šnektą atovaus mūsų geri draugai nuolatiniai festivalio dalyviai lietuviai iš Lenkijos – Punsko miesto klojimo teatras“, – vardijo Šiaulių rajono savivaldybės Kultūros centro vadovas Raimondas Sinkevičius.

REKLAMA

Festivalyje dalyvauja tik mėgėjų teatrai.

„Manau, žmonės, kurie čia vaidina, yra dvasingi ir jiems tokie tautos išmintis ir kiti gražūs dalykai patinka. Mes čia esame labai laimingi“, – tvirtina Nevarėnų kultūros centro mėgėjų teatro „Žibintas“ vadovė Alvyda Kniūrienė.

Klojimo teatrų festivaliai Kurtuvėnuose vyksta nuo 1998-ųjų. Jie vyko ir tada, kai 2001-siais medinis 200 metų svirnas sudegė. Tada vaidinimai buvo rengiami prie dvaro oficinos, nes, pasak vietinių, tradicija vaidinti Kurtuvėnuose gyvuoja maždaug nuo 1870- ųjų – nuo dvarininnko Nagurskio laikų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tais laikais baudžiava jau buvo išnykusi, ir mūsų dvarininkai jau turėjo [supratimą], kad reikia žmones auklėti, juos mokyti, vesti prie kultūros“, – pasakojo Kurtuvėnų gyventojas Juozas Popovas.

Tryliktus metus gyvuojantis festivalis turi ir nuolatinių žiūrovų.

„Įdomus festivalis: tradicijos, pristatymas Žemaitijos,Aukštaitijos, tarmių. Labai malonus renginys“, – sakė viena žiūrovė. „Naujų veidų pamatai, naujų žmonių. Juk mes kaimo gyventojai“, – atviravo kita.

Festivalis vyks ir sekmadienį. Per dvi dienas bus parodyta 10 spektaklių, kuriuose vaidina per pusantro šimto aktorių.

Lidija Jankauskienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų