REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grumtynės dėl šiukšlių ant kojų sukėlė ir VSD, ir STT, ir prokuratūrą

Ar skandalu virtęs konkursas sudrebins iš atliekų lobstančių verslininkų klaną?

Milijonais litų vertinamo šiukšlių fabriko projektavimo konkursas virto didžiuliu skandalu ir jį gali tekti skelbti iš naujo, tačiau abejojama, ar tai sudrebins iš atliekų lobstančių verslininkų klaną.

Milijonais litų vertinamo šiukšlių fabriko projektavimo konkursas virto didžiuliu skandalu ir jį gali tekti skelbti iš naujo, tačiau abejojama, ar tai sudrebins iš atliekų lobstančių verslininkų klaną.

REKLAMA

Konkurentai buvo eliminuoti

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) skelbtą mechaninio biologinių atliekų apdorojimo įrenginių projektavimo, statybos ir eksploatavimo fabriko konkursą tiria Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). Pats konkursas, kurio darbų kaina – apie 120 mln. litų, sustabdytas. Net 85 proc. šios sumos finansuoja ES. Kartu su eksploatavimo paslaugomis per 20 metų susidarytų kone 550 mln. litų.

Skandalas įsiplieskė, kai šešios iš septynių konkurso dalyvių buvo iš jo pašalintos kaip neatitinkančios kvalifikacijos arba kitų reikalavimų ir baigiamajame etape buvo priimtas vienintelės likusios dalyvės – konsorciumo „Energesman“, siejamo su bendrove „Vėtrūna“, – finansinis pasiūlymas.

REKLAMA
REKLAMA

Nors, kol vyksta tyrimas, nuo pareigų nušalintas VAATC pirkimo komisijos pirmininkas Egidijus Anulis tvirtino, kad viskas vyko pagal numatytas procedūras, konkurso dalyvių pasiūlymus vertino keli nepriklausomi ekspertai, todėl priimti sprendimai – pagrįsti, VPT sulaukė dviejų iš jo pašalintų bendrovių „Manfula“ ir „Prime Capital“ skundų.

REKLAMA

„Prime Capital“: iš mūsų pergalę pavogė

Bendrovės „Prime Capital“ atstovai teigia, kad jokių paaiškinimų, kodėl buvo pašalinti iš konkurso, nesulaukė, o pergalė iš jų buvo pavogta.

„Jeigu mūsų bendrovė nebūtų pašalinta iš konkurso dėl menkaverčių ir nereikšmingų projektų techninių detalių, manau, neabejotinai būtume laimėję, – portalui balsas.lt sakė įmonių grupės „Icor“, kuriai priklauso „Prime Capital“, Komunikacijos departamento direktorius Nerijus Mikalajūnas. – Pasiūlėme pritaikyti šiuolaikiškas, modernias technologijos. Mūsų siūlytas projektas per 20 metų sutarties laikotarpį yra net 255 mln. litų pigesnis nei kompanijos, kuri skelbiama laimėtoja.

REKLAMA
REKLAMA

Jokių kitų paaiškinimų, kodėl taip atsitiko, išskyrus korupciją, neturime. Esame įsitikinę, kad šį konkursą laimėjome, o pergalė iš mūsų buvo pavogta.“

„Prime Capital“ atstovas teigė, jog apie tai, kad konkursas galėjo būti neskaidrus, jie informavo atsakingas Lietuvos institucijas ir Europos kovos su sukčiavimu agentūrą OLAF, o tiesos įmonė sieks „visomis teisinėmis priemonėmis, kokios tik bus įmanomos“.

Nugalėtojai grasina pasitraukti

„Mūsų įmonė skelbia, kad veiksime kiek įmanoma skaidriau, – skandalui įsibėgėjus surengtoje spaudos konferencijoje tvirtino „Energesman“ generalinis direktorius Ignas Stankovičius. – Mes pasitikime kompetentingomis institucijomis, kurios nustatys, buvo ar nebuvo skaidru.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad laiko, per kurį reikia panaudoti ES paramą, lieka vis mažiau, todėl didėja rizika nespėti. „Jeigu užtruks sutarties pasirašymo procedūra, turėsime keisti grafikus bei darbo planus ir turbūt ateis laikas, kai bus nebeįmanoma projekto įvykdyti, kai turėsime pasakyti „ne“, – pareiškė I. Stankovičius.

Tyrimo baigties neprognozuoja

VPT vadovas Žydrūnas Plytnikas, patvirtino, kad tiriama, ar nebuvo pažeistos pirkimo procedūros, ir tikino, jog jo vadovaujama institucija stengiasi atlikti tyrimą kaip galima greičiau, tačiau jo baigties neprognozuoja.

„Reikia peržiūrėti ir įvertinti visus pasiūlymus. Dokumentų labai daug, bet manau, kad rugpjūčio pradžioje išvada jau turėtų būti. Jei paaiškės, kad dviejų konkurso dalyvių pretenzijos nepagrįstos, leisime VAATC sudaryti sutartį su „Energesman“. Jei rasime pažeidimų, sprendimas priklausys nuo to, ar jie turėjo įtakos konkurso rezultatams. Jeigu paaiškės, kad kiti konkurso dalyviai buvo išmesti neteisėtai, konkursas turės būti skelbiamas iš naujo“, – balsas.lt aiškino Ž. Plytnikas.

REKLAMA

Jis priminė, kad, pavyzdžiui, dėl įvairių pažeidimų Klaipėdos atliekų rūšiavimo gamyklos konkursą VPT buvo įpareigojusi skelbti iš naujo, o dėl padėties Šiaulių pavojingų atliekų deginimo įmonėje „Toksika“ pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Piniginės baudos pažeidėjams, Ž. Plytniko teigimu, akivaizdžiai per mažos: „Jeigu projektas vertas 100 milijonų, o pirmą kartą pažeidėjas gauna kelių tūkstančių litų baudą – tai neatbaido ir toliau panašiai elgtis.“ Pasak jo, ne ką geriau sekasi ir teisėsaugos institucijoms, nes kita pusė pasisamdo labai gerus advokatus ir dažnai išsisuka.

Vietoj pabaigos

Pradėjus tyrimą aplinkos ministras Valentinas Mazuronis dar kartą kreipėsi į generalinį prokurorą, STT ir VSD bei prašė išsiaiškinti, „kas iš tiesų vyksta kovose dėl atliekų tvarkymo rinkos užvaldymo ir kodėl toleruojami tokie nešvarūs šios kovos būdai“.

REKLAMA

„Kalbant apie STT, aš manau, taip, gali. Generalinė prokuratūra delsia“, – sakė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius, paprašytas įvertinti teisėsaugos institucijų galimybes įvykdyti ministro prašymą.

Tad belieka laukti ir tikėtis, kad V. Gailius šį kartą iš dalies suklydo ir visos institucijos parodys, ką gali ir sugeba.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų