REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tunise pirmadienį prasidėjo kalinamos "Femen" aktyvistės Aminos Sboui (Aminos Sbui) teismas už nepagarbą ir šmeižtą po pareiškimo, kad jos kalėjime sulaikytosios buvo kankinamos.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas Msakeno mieste 150 km į pietus nuo sostinės Tuniso prasidėjo du mėnesiai po to, kai A.Sboui buvo areštuota, keturiems kalėjimo prižiūrėtojams pateikus kaltinimus jai ir kitai tame pačiame kalėjime laikomai moteriai vardu Rabiaa (Rabija).

REKLAMA

Nuosprendis turi būti paskelbtas liepos 29 dieną.

Pirmadienio posėdis vyksta po to, kai A.Sboui per savo advokatę Radią Nasraoui (Radiją Nasraui) paskelbė apie kalinių kankinimą.

19-metė A.Sboui prieštaringus vertinimus Tunise išprovokavo kovo mėnesį, kai internete paskelbė savo pačios apnuogintomis krūtimis nuotrauką su užrašais "Mano kūnas priklauso man" ir "P... jūsų moralę".

A.Sboui buvo areštuota pora mėnesių vėliau, už tai, kad nupiešė užrašą "Femen" ant sienos netoli kapinių Kairuano mieste – kaip protesto prieš radikaliuosius islamistus ženklą. Už kapinių išniekinimą ir nepadorų elgesį jai gresia pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė.

REKLAMA
REKLAMA

Abi kaltinamos moterys pasirodė teisme; A.Sboui vilkėjo plonus rausvus trikotažinius marškinėlius, kurie neslėpė tatuiruotės ant rankos, o Rabiaa buvo su tradiciniu tunisietišku galvą dengiančiu apdaru safsariu.

Gynybos advokatai pareikalavo jas išteisinti ir dėl "rimtų procedūrinių trūkumų" nutraukti šį "parodomąjį teismo procesą".

"Aš esu teisiama dėl to, kad pasmerkiau sulaikytųjų kankinimą ir smurtą", - AFP sakė A.Sboui, užimdama savo vietą teisme.

Tada ji pasakė teisėjui, kad "kankintojai turėtų būti teisiami", o vedama iš teismo salės sušuko: "Tunisas yra civilinė valstybė ir jo moterys yra laisvos". Šiuos jos žodžius šalininkai palydėjo plojimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Nasraoui paminėjo kankinimo atvejus, apie kuriuos pranešė jos klientė, ir pasmerkė jos bylą, kurią pavadino kalėjimo administracijos bandymu atkeršyti.

Amina minėtus pareiškimus padarė po to, kai, kaip teigia, pamatė kitą kaltinamąją verčiamą penkias valandas stovėti karštoje saulėje už tai, kad ši atsisakė pasveikinti kalėjimo prižiūrėtojas.

Abiem moterims gresia metų kalėjimas už nepagarbą valstybės pareigūnui šiam einant savo pareigas, ir pusmetis kalėjimo už šmeižtą, sakė kitas advokatas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų