REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2013 m. liepos 19 d., penktadienį, radijas „Laisvoji banga“ laidoje „Ryto tema“ kalbino šalies aplinkos ministrą Valentiną Mazuronį.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras pasakė, kad nėra kliūčių tą dieną priimti sprendimą dėl konkurso skalūninių dujų paieškai šalyje. Aplinkos ministerijos rengtame konkurse yra tik vienas dalyvis – JAV kompanija „Chevron“.V.Mazuronis priminė, kad konkurso komisijos žodis nebus lemiamas, kadangi galutinį sprendimą priims Vyriausybė. Pasak jo, galimi tik du sprendimai: arba dujų ieškoma, arba žvalgyba tam kartui stabdoma.

REKLAMA

Ministro nuomone, dar iki konkurso baigties buvo atlikti reikiami pasirengimai: Seimas priėmė įstatymų pakeitimus, buvo surengta diskusija su ES aplinkos ministrais.

Pasak V.Mazuronio, skalūninių dujų žvalgyba vyksta netgi tokiose valstybėse kaip Danija, kur aplinkos apsaugos standartai labai aukšti. Prancūzijoje tokia žvalgyba atidėta, kadangi tos šalies raida siejama su atomine energetika.

Ministro nuomone, sprendimą dėl skalūninių dujų žvalgybos pradžios, arba žvalgybos atidėjimo Lietuva turėtų priimti savarankiškai – nelaukiant Europos Komisijos išvadų skalūninių dujų klausimu, kadangi neaišku, kada jos bus parengtos – šįmet ar kitąmet.

REKLAMA
REKLAMA

V.Mazuronis aiškino, kad įstatymai negalioja atgaline data, todėl negalima atimti licencijų, kurias kitos kompanijos gavo angliavandenilių žvalgybai, tačiau naujiems gręžiniams turės būti taikomi dabar galiojantys aplinkosaugos reikalavimai.

Ministras teigė, kad pastatų renovavimo darbai vyksta pagal numatytą programą. Jis taip pat pripažino, kad kai kur Lietuvoje dėl renovavimo vyksta „pokiliminė kova“, kadangi pastatų atnaujinimas nėra naudingas šilumos tiekėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų