• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lina ABROMAVIČIENĖ

Vykdydama importuojamų iš trečiųjų šalių maisto produktų kontrolę, Šiaulių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė tiekti į rinką beveik 15 tūkstančių litrų granatų sulčių AYXAN, kurio gamintojas „Alov“ (Rusija). Atlikus sulčių laboratorinius tyrimus nustatyta, kad sulčių mėginyje rastas dažiklis E 122 (azorubinas, karmosinas). Tokie sintetiniai azo dažai maistui suteikia raudoną spalvą. Pagal Maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimus jų iš viso negali būti vaisių sultyse. Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja – valstybinė maisto produktų inspektorė Audronė Mikalauskienė teigia, kad produktų gamintojas apgavo savo prekės vartotojus, jų neįspėdamas apie nekokybišką produktą. Šių medžiagų naudojimas gaminant granatų sultis, pasak A. Mikalauskienės, gali būti siejamas su produkto falsifikavimu, nes jokių dažiklių dėti į vaisių sultis ir nektarus negalima. Įtariama, kad sulčių sudėtis yra abejotinos kokybės, todėl spalvai suintensyvinti ir buvo naudojami dažikliai.

REKLAMA
REKLAMA

Nauji produktai visada tikrinami

Naujo importuotojo pirmoji produktų siunta, pasak A. Mikalauskienės, visuomet yra patikrinama laboratorijoje, todėl pažeidėjai visada aptinkami. „Šiais metais patikrinome 75 naujų importuotojų įvairių maisto produktų siuntas, kuriose buvo aliejaus ir majonezo iš Rusijos, konditerijos gaminių iš Turkijos, maisto papildų iš Japonijos ir kt. Iš šių patikrintų siuntų jau ištirta 17 mėginių, iš kurių 1 dėl granatų sulčių buvo teigiamas“, - sako maisto produktų inspektorė.

REKLAMA

Vidutiniškai per metus iš importuojamų siuntų 2-3 atvejai – neleistinų produktų. Tačiau pasak A. Mikalauskienės, dažniausiai nustatomi genetiškai modifikuotų produktų pažeidimai. Gaminio sudėtyje yra leidžiama naudoti modifikuotas medžiagas, parduodamą produktą būtina paženklinti, kad vartotojas rinkdamasis prekę galėtų žinoti, jog joje yra ir modifikuotų medžiagų. Pasak A. Mikalauskienės, jei toks produktas nėra paženklintas, jo realizuoti negalima.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš patikrintos 14 400 litrų granatų sulčių siuntos apie 1 000 litrų buvo išplatinta viename Šiaulių degalinių tinkle, kurios pardavė 55 litrus šių sulčių. Vartotojai, kurie yra nusipirkę šių sulčių, gali kreiptis į pardavėją, kad būtų sugrąžinti pinigai“, - teigė A. Mikalauskienė. Nustačius pažeidimą buvo parengti dokumentai dėl produktų sugrąžinimo.

Dažiklis veikia vaikų dėmesį ir aktyvumą

Skirtingai nei sultyse, kituose maisto produktuose dažiklis E 122, A. Mikalauskienės teigimu, yra leidžiamas naudoti, tačiau gamintojas privalo informuoti vartotoją. Europos maisto saugos tarnyba yra patikrinusi šio dažiklio kaip priedo saugumą ir jis yra leidžiamas naudoti, tačiau esant šio dažiklio maisto produktų sudėtyje, turi būti ženklinama ir nurodoma, kad tokių produktų, kuriuose yra E 122, vartojimas gali pakenkti vaikų aktyvumą ir dėmesį. „Tyrimai įrodo, kad vaikų dėmesio sutrikimams ir elgesio pakitimams turi įtakos šis dažiklis. Šiuo atveju gamintojas apgavo vartotoją, nes nenurodė, kad sultyse yra dažiklio, kuris kenkia vaikų raidai. Net kokybės dokumentuose nebuvo apie tai parašyta. Už tai produkto gamintojas bus nubaustas“, - sako A. Mikalauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plika akimi sulčių kokybės neišmatuosi

Pačiam vartotojui labai sunku nuspręsti, ar sultys tikrai kokybiškos vien iš išvaizdos, jei jų etiketėje pateikiama ne pilna informacija, todėl nauji produktai privalo būti tikrinami. „Manau, kad reikia atsižvelgti į sulčių kainą. Kadangi natūralios granatų sultys labai vertingos organizmui, jų kaina didesnė. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į spalvą. Vartotojai turi susidarę klaidingą nuomonę, kad granatų sultys būtinai turi būti tamsios spalvos. Iš tikrųjų granatų sultys yra gana šviesios spalvos. Blogiausia tai, kad sulčių spalva natūrali ir ar jų gamyboje nebuvo naudojama papildomų priedų, pačiam pirkėjui sunku nustatyti. Tam reikalingi specialūs laboratoriniai tyrimai, kurie užtrunka“, - aiškina specialistė. Atsižvelgus į Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tyrimų rezultatus, granatų sultys pripažintos nesaugiomis ir netinkamomis vartoti, tad jas uždrausta platinti rinkoje. Granatų sultis importavusiai įmonei nurodyta visą granatų sulčių siuntą sunaikinti arba grąžinti tiekėjui.

REKLAMA

Šiemet tai jau antras toks atvejis, kai, vykdant importuojamų iš trečiųjų šalių maisto produktų kontrolę, neleidžiama į rinką tiekti nesaugių granatų sulčių, kuriose nustatytas dažiklis E122. „Šiemet jau kartą buvo aptiktos nekokybiškos granatų sultys iš Azerbaidžano, kurios perpilstytos Rusijoje. Šių neleistinų sulčių siunta aptikta Vilniuje“, - sako A. Mikalauskienė.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF apie šį atvejį informavo Europos Komisiją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų