REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karas dėl šiukšlių tęsiasi: iš konkurso išmesta įmonė teigia, kad pergalę iš jos pavogė

Apie galimus atliekų tvarkymo konkurso pažeidimus informuota Europos kovos su sukčiavimu agentūra

Aistros dėl sustabdyto galimai neskaidraus Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) vykdyto konkurso projektuoti, statyti ir naudoti mechaninio biologinių atliekų apdorojimo įrenginių konkurso, verda toliau. Teisybės žada ieškoti  iš konkurso pašalintos įmonės.

Aistros dėl sustabdyto galimai neskaidraus Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) vykdyto konkurso projektuoti, statyti ir naudoti mechaninio biologinių atliekų apdorojimo įrenginių konkurso, verda toliau. Teisybės žada ieškoti  iš konkurso pašalintos įmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Prime Capital“: iš mūsų pergalę pavogė

VAATC atliekų tvarkymo centro konkurse dalyvavusios ir iš jo išmestos bendrovės „Prime Capital“ atstovai teigia, kad pergalė iš jų buvo pavogta ir žada ieškoti teisybės.

REKLAMA

„Jeigu mūsų bendrovė nebūtų pašalinta iš konkurso dėl menkaverčių ir nereikšmingų projektų techninių detalių, manau, mes neabejotinai būtume laimėję, nes mūsų pasiūlymas buvo ekonomiškai naudingiausias, o technologijų požiūriu – ne prastesnis, negu jų“, – portalui balsas.lt teigia įmonių grupės ,,Icor“, kuriai priklauso ,,Prime Capital“, Komunikacijos departamento direktorius Nerijus Mikalajūnas.

„Įmonei net nebuvo leista dalyvauti tame konkurso etape, kai atplėšiamas vokas su finansiniu pasiūlymu. Jokių kitų paaiškinimų, dėl ko taip atsitiko, kaip galima korupcija, neturime. Apie tai informavome atsakingas Lietuvos institucijas ir Europos kovos su sukčiavimu agentūrą OLAF“, – teigiama ir „Prime Capital“ išplatintame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes esame pasirengę atlikti visus numatytus darbus įrengiant ir eksploatuojant atliekų rūšiavimo įmonę. Mes pateikėme pasiūlymą, kuriame taikomos šiuolaikiškos, modernios technologijos, ir kuris per sutarties laikotarpį yra net 255 mln. litų pigesnis, nei kompanijos, kuri yra skelbiama laimėtoja. Ir esame įsitikinę, kad mes šį konkursą laimėjome, o pergalė iš mūsų buvo pavogta“, – komentuodamas bendrovės poziciją balsas.lt sakė N. Mikalajūnas.

Anot jo, po to, kai buvo atplėštas vienintelis konkurse likusios bendrovės vokas, jau po kelių valandų buvo paskelbtas laimėtojas. „Be derybų, be prašymo pagerinti pasiūlymą“, – sakė N. Mikalajūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prime Capital“ atstovas pabrėžė, kad savo pergalę įmonė sieks įtvirtinti „visomis teisinėmis priemonėmis, kokios tik bus įmanomos“. Jis pridūrė neturintis informacijos, kokią kainą siūlė ir kaip žada pasielgti kiti iš konkurso eliminuoti dalyviai. „Kitų pasiūlymų aš nežinau, bet mūsų pasiūlymas yra ženkliai geresnis už tą, kuris skelbiamas laimėtoju“, – balsas.lt sakė jis.

Pasak N. Mikalajūno, dalyvaudami VAATC vykdomame konkurse jie įsteigė bendrovę, kuri subūrė konsorciumą, turintį didelės patirties, reikalingos projektuoti, statyti ir eksploatuoti mechaninio ir biologinio apdorojimo įrenginius. Konsorciume dalyvauja Italijos, Prancūzijos, Olandijos įmonės. 100 proc. bendrovės „Prime Capital“ akcijų priklauso įmonių grupei „Icor“.

REKLAMA

„Energesman“ tikisi objektyvaus įvertinimo

Bendrovės „Energesman“ atstovai teigia nei „Prime Capital“, nei kitų iš konkurso eliminuotų dalyvių reakcijos nekomentuojantys, nes esą konkurentai, kurių vokai su finansiniais pasiūlymais nebuvo atplėšti, dabar gali sakyti bet kokius skaičius.

Bendrovės generalinis direktorius Ignas Stankovičius, teigia, jog jie lauks konkurso skaidrumą tiriančių institucijų įvertinimo ir kartu su partneriais iš Lietuvos ir užsienio yra pasirengęs atsakyti į visus klausimus, kurie kils Viešųjų pirkimų tarnybai.

REKLAMA

Kalbėdamas ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje jis teigė, kad pasitiki „kompetentingomis institucijomis, kurios nustatys, buvo ar nebuvo skaidru“. Paklaustas, ar jam nekyla abejonių dėl to, kad konkurso baigiamajame etape dalyvavo tik viena įmonė, jis atsakė „skaidrumu nespekuliuosiantis“, nes tai – Viešųjų pirkimų tarnybos kompetencija.

„Mūsų įmonė deklaravo ir deklaruoja, kad veiksime kiek įmanoma skaidriau, kad visuomenė žinotų, kas mes, ką mes darome“, – teigė bendrovės „Energesman „ direktorius I. Stankovičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar ne pabaiga

Žiniasklaida skelbia, kad pirkimą, kurio bendra vertė gali siekti apie 0,5 mlrd. litų, atliekantis VAATC, laukdama Viešųjų pirkimų tarnybos išvadų, nutarė nuo pareigų nušalinti pirkimo komisijos pirmininką Egidijų Anulį.Tuo metu bendrovės „Energesman“ vadovai leidžia suprasti, kad jei sutarties pasirašymas užsitęs, jie gali trauktis.

„Mūsų pasiūlyme buvome pristatę darbus, kuriuos galima atlikti per 26 mėnesius. Jeigu (sutarties) pasirašymas užsitęstų, rizika pavėluoti labai išauga”, – sakė I.Stankovičius.

REKLAMA

„Jeigu užsitęs pasirašymas, mes turėsime keisti grafikus ir darbo planus, ir turbūt ateis tas laikas, kai bus neįmanoma projekto įvykdyti”, – pridūrė jis.

Kaip jau skelbta, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis praėjusią savaitę pranešė dėl atliekų tvarkymo sektoriuje susiklosčiusios padėties kreipęsis į Generalinę prokuratūrą, Valstybės saugumo departamentą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą ir paprašė skubiai pradėti tyrimą, o Viešųjų pirkimų tarnyba paskelbė sustabdžiusi VAATC vykdytą konkursą. Dėl atliekamo tyrimo nušalintas ir pirkimo komisijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų