REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas aukšto rango Italijos parlamento narys, atstovaujantis prieš imigrantus nusistačiusiai Šiaurės lygos partijai, palygino pirmąją šalies juodaodę ministrę su orangutanu.

Vienas aukšto rango Italijos parlamento narys, atstovaujantis prieš imigrantus nusistačiusiai Šiaurės lygos partijai, palygino pirmąją šalies juodaodę ministrę su orangutanu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kongo Demokratinėje Respublikoje gimusi Italijos pilietė Cecile Kyenge (Sesil Kjengė) ne kartą buvo tapusi rasistinių pareiškimų taikiniu nuo jos paskyrimo integracijos ministre balandį.

REKLAMA

Italijos Senato pirmininko pavaduotojas Roberto Calderoli  šeštadienį per vieną politinį susitikimą šiauriniame Treviljo mieste pareiškė: „Visi žino, kad man patinka gyvūnai – meškos, vilkai, bet kai pamatau Kyenge nuotraukas, negaliu liautis galvojęs apie orangutano bruožus, nors nesakau, kad ji yra tokia."

Politikas teigė, kad C.Kyenge sėkmė skatina „neteisėtus imigrantus“ trokšti keliauti į Italiją, taip pat tvirtino, kad jai verčiau būti ministre ƒ„savo šalyje“, nurodė žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrė, kuri buvo pravardžiuojama Kongo beždžione, zule, juodąja antitale, daugiausia neapykantos sulaukė iš ultradešiniųjų grupuočių.

Praeitą mėnesį vienas Šiaurės lygos narys Europos Parlamente buvo pašalintas iš euroskeptiškos Laisvės ir demokratijos Europos frakcijos dėl rasistinių komentarų apie šią ministrę.

Mario Borghezio (Marijus Borgecijus) užsipuolė C.Kyenge, kad ji norinti primesti Italijai „genčių tradicijas“ kaip „bonga bonga" vyriausybės narė – aiškiai turėdamas omenyje vadinamuosius „bunga bunga“ erotinius vakarėlius, rengtus buvusio premjero Silvio Berlusconi (Silvijaus Berluskonio).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicijai priklausantis R.Calderoli, kuris dukart užėmė postus ministrų kabinete, vadovaujant S.Berlusconi, neretai švaistosi įžeidžiamais pareiškimais

2006 metais jis buvo priverstas atsistatydinti iš reformų ministro posto, kai pademonstravo marškinėlius su musulmonų pranašą Muhammadą (Muhamadą) pašiepiančiu atvaizdu per nacionalinės televizijos naujienų transliaciją. Vėliau tais pačiais metais, kai Italijos rinktinė laimėjo Pasaulio futbolo čempionatą, jis išsakė rasistinių komentarų apie Prancūzijos komandą.

Anot jo, čempionatą laimėjusi Italijos komanda buvo sudaryta iš etninių italų, o Prancūzija pralaimėjo, nes jos žaidėjai buvo „nigeriai, musulmonai ir komunistai“.

REKLAMA

Sekmadienį politikai, įskaitant kai kuriuos jo paties partijos narius, peikė R.Calderoli, o kai kurie ragino jį atsistatydinti iš Senato pirmininko pavaduotojo posto. Premjeras Enrico Letta  oficialioje savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad tokie komentarai nepriimtini.

„Jie peržengia visas ribas. Visiškas solidarumas ir palaikymas Cecile. Tęsime savo darbą kartu su jumis“,–- rašė E.Letta.

C.Kyenge ragina palengvinti pilietybės suteikimą imigrantams, taip pat palaiko įstatymą, pagal kurį Italijos pilietybė automatiškai būtų suteikiama visiems, gimusiems šalies teritorijoje.

REKLAMA

R.Calderoli pareiškė neketinantis atsistatydinti ir tik iš dalies atsiprašė, sakydamas, kad „ne visiems dalyvavusiems iškart buvo aišku“, jog jo komentaras buvo susijęs su politinio susitikimo kontekstu, pranešė naujienų agentūra „Ansa“.

„Nenorėjau įžeisti, o jeigu ministrė Kyenge buvo įžeista, atsiprašau. Tačiau mano komentaras buvo pateiktas daug platesnėje politinėje kalboje, kurioje kritikavau ministrę ir jos politiką“, – sakė jis.

R.Kyenge kol kas nepaskelbė jokio oficialaus pareiškimo, bet naujienų agentūrai AGI sakė, kad R. Calderoli turėtų susimąstyti, kaip nori atstovauti Italijai, eidamas aukštas pareigas Senate.

„Noriu kreiptis į Calderoli ne kaip į asmenį, bet kaip į institucijos atstovą: pagalvokite, kam jūs norite atstovauti savo kalbomis“, – sakė ji.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų