REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mindaugas LAURINAITIS Pagal savo principus, kurie dažnai nepaiso įstatymų ir Vyriausybės nutarimų, gyvenantis Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius, panašu, siekia išlaikyti mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomų valdiškų bendrovių kontrolę tik savo rankose. Savivaldybė yra bendrovių valdytoja ir pagrindinė akcininkė, tad siekis sukurti nepriklausomas stebėtojų tarybas administracijos vadovui, panašu, nelabai patinka, nors tokių tarybų reikalingumą pripažįsta Ūkio ministerija ir Seimo kontrolierius. Pagrindiniai valdytojai

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių miesto savivaldybė yra pagrindinė akcininkė ir valdytoja įvairių akcinių bendrovių, kurios teikia viešąsias paslaugas gyventojams, tad pagrindinis bendrovių pelnas susidaro iš mokesčių mokėtojų pinigų. Tai reiškia, kad bendrovių vadovai lemiamus sprendimus privalo daryti pagal Savivaldybės administracijos valią ir miesto Tarybai, kuri atstovauja visuomenę, pritarus. Į miesto biudžetą patenka šių bendrovių sukaupti dividendai. Vien per šį pusmetį gauta virš keturių milijonų litų, kuriuos pagal patvirtintą aprašą privaloma panaudoti dengiant kreditorinius įsiskolinimus.

REKLAMA

Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narys Aurimas Nausėda siekia, kad miesto bendrovėse būtų sudarytos nepriklausomos stebėtojų tarybos, kurių sudėtyje būtų įmonės valdymą išmanantys valdininkai, po vieną miesto Tarybos narį iš kiekvienos frakcijos, vienas miesto Tarybos narys iš narių grupės ir vartotojų organizacijos atstovai. Tokios stebėtojų tarybos yra sudarytos Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje. „Manau, kad stebėtojų taryba padės tinkamiau ir efektyviau šiauliečiams gauti informaciją, tinkamiau reaguoti į iškilusias problemas. Dabar viską kontroliuoja administracijos direktorius ir nepateikia ataskaitų gyventojams, nors turėtų. Ar nėra pavojinga, kad mokesčių mokėtojų lėšos yra stebimos tik administracijos direktoriaus ir kelių valdininkų“, - retoriškai klausė politikas.

REKLAMA
REKLAMA

Trūksta skaidrumo

Praėjusių metų spalį Ūkio ministerija išplatino pranešimą, kuriame pasisakoma apie valstybinių įmonių valdymą ir praktiką, iš kurios galėtų pasimokyti šalies savivaldybės. „Nuo 2011 metų ėmėme rengti savivaldybės valdomų įmonių bei šilumos sektoriaus analizę. Pastebėjome, jog savivaldybių turtas taip pat galėtų būti valdomas daug efektyviau, o savivaldybėms geresnių rezultatų pasiekti padėtų valstybės valdomų įmonių pertvarkos patirtis. Skaidrumas, aiškūs savininko tikslai, stiprios ir kompetentingos valdybos – tai keli universalūs gerosios valdymo praktikos principai, kuriuos pravartu įsisąmoninti ir savivaldybėms“, - rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Valstybės valdomų įmonių ketvirtinių ir metinių ataskaitų publikavimas mus išmokė, jog viešumo ir skaidrumo negali būti per daug. Tai ypač aktualu valstybės ir savivaldybės valdomoms įmonėms, kurių akcininkai – visi Lietuvos piliečiai. Matome, kad dauguma savivaldybių silpnai prižiūri ir valdo savo įmones. Nuo to kenčia visi Lietuvos žmonės, mokantys didelius mokesčius už paslaugas. Tad šie patarimai taikytini visoms savivaldybėms“, - užbaigiamas pranešimas.

Steigti privalo

A. Nausėda raštu kreipėsi į įvairias institucijas, nes Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius ir kiti atsakingi valdininkai nereaguoja į jo prašymus inicijuoti stebėtojų tarybų steigimą. Prieš keletą dienų Ūkio ministerija raštu atsakė į politiko paklausimą. „Administracijos direktorius, įgyvendindamas akcininko neturtines teises, turėtų siūlyti visuotiniame akcininkų susirinkime pakeisti bendrovės įstatus taip, kad bendrovės valdymo struktūroje būtų stebėtojų taryba“, - rašoma ministerijos atsakyme. Politiko žiniomis, tokio siūlymo nebuvo.

REKLAMA

Seimo kontrolierius Augustinas Normantas į šiauliečių skundą atsakė taip: „Įvertinus išvadas konstatuota, kad Savivaldybės pareigūnai galimai nepagrįstai nesudaro stebėtojų tarybos, taip sukeldami abejonių dėl įmonės ir Savivaldybės veiklos skaidrumo bei dėl to, ar vykdant šios įmonės veiklos kontrolę tinkamai užtikrinamas Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatyme nustatytų savivaldybės turto ir valdymo principų įgyvendinimas“.

Nevykdo įsakymo

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius V. Damulevičius beveik prieš metus pasirašė patikslintą įsakymą, kad minėtos stebėtojų tarybos turi būti sudarytos. Įsteigti stebėtojų tarybas įpareigoja Atstovavimo savivaldybei akcinėse bendrovėse ir uždarosiose akcinėse bendrovėse taisyklės, prieš šešerius metus patvirtintos administracijos vadovo įsakymu. Tačiau iš turimų dokumentų aiškėja, kad įsakymas iki šiol nėra vykdomas.

„Klausimas dėl stebėtojų tarybos sudarymo šiuo metu yra spendžiamas. Priėmus sprendimą, Jus informuosime papildomai“, - teigiama prieš keletą savaičių raštu gyventojams pateiktame Savivaldybės administracijos direktoriaus atsakyme.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų