REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europoje vis dar vyrauja nuomonė, kad kroatai gyvena karo nuotaikomis, tačiau tokia nuomonė yra tikrovės neatitinkantis stereotipas, sako Kroatijos investicijų ir konkurencijos agentūros vadovas, Damiro Noviničius, antradienį viešėjęs Lietuvoje.

Europoje vis dar vyrauja nuomonė, kad kroatai gyvena karo nuotaikomis, tačiau tokia nuomonė yra tikrovės neatitinkantis stereotipas, sako Kroatijos investicijų ir konkurencijos agentūros vadovas, Damiro Noviničius, antradienį viešėjęs Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Karo išgyvenimus palikome užnugaryje ir judame pirmyn. Esame ekonomiškai ir politiškai stabili valstybė, inovacijomis lenkianti savo kaimynus, kurie anksčiau tapo ES nariais“, – sakė D. Noviničius.

REKLAMA

Vardindamas Kroatijos, kaip investicijoms tinkamos valstybės privalumus, D. Noviničius pabrėžė Kroatijos, kaip logistikos centro svarbą.

„Dauguma valstybių vadina save Europos širdimi ar centru, tačiau pažvelgus į žemėlapį matome, kad Kroatija gali būti puikiu centru tarp Pietų ir Vakarų Europos“, – pasakojo Balkanų valstybės atstovas.

Pastarasis pridūrė, kad kol kas didelę dalį investicijų į jo valstybę sudarė įplaukos į finansinį sektorių, kuris negali patenkinti darbo vietų paklausos. 15 proc. nedarbo lygį turinti valstybė siekia pritraukti investicijų į lengvosios pramonės sektorių, kuris kurtų daugiau darbo vietų.

REKLAMA
REKLAMA

Priduriamas, kad Kroatija investuotojams gali pasiūlyti žemus darbo kaštus ir kompetentingus darbuotojus. D. Noviničius teigė, kad pusė Kroatijos gyventojų kalba anglų kalba, o trečdalis kroatų moka vokiečių kalbą. Dar daugiau, darbo našumo ir sąnaudų santykis šiuo metu yra geriausias regione.

D. Noviničius pasakojo, kad jo atstovaujama šalis sulaukia vis daugiau dėmesio iš tradicinių investuotojų, kaip Vokietija, Austrija ir Italija, todėl investuotojai iš valstybių, kaip Lietuva neturėtų jaudintis dėl galimų teisinių kliūčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Investuotojams užtikriname ekspertinę pagalbą, bei minimalią administracinę naštą todėl verslas kiekvienais metais demonstruoja vis didesnį pasitenkinimą vietine verslo aplinka“, – sakė D. Noviničius. Pastarasis pridūrė, kad investuojančius Kroatijoje pasitinka 10 metų siekiančios mokesčių išimtys bei 20 proc. investicijų vertės siekianti parama investuojantiems mokslinės ir tyrimų veiklos sektoriuje.

Paklaustas, kaip būtų galima vertinti Kroatijos biurokratijos lygį Vidurio ir Rytų Europos kontekste, D. Noviničius atsakė, kad kroatai, nors ir susiduria su korupcijos problema, tačiau ją pakankamai efektyviai sprendžia. „Visai nesenai atlikta verslo atstovų apklausa parodė, kad vos 17 proc. verslininkų korupciją įvardijo, kaip problemą. O mūsų verslininkai ypatingai kritiški biurokratinės sistemos atžvilgiu”, – sąmojų nevengdamas dėstė Kroatijos atstovas.

REKLAMA

Kaip stipriausius verslo sektorius šalyje, Kroatijos atstovas įvardijo turizmą, logistiką ir transportą. „Geografinė Kroatijos padėtis duoda mums pavydėtiną klimatą ir patogią vietą regioninei logistikai“, – teigė D. Noviničius. Pašnekovas pridūrė, kad kroatai ilgą laiko buvo ir yra automobilių gamybos grandinės dalis ir tiekia apdailą ir įrangą tokiems gamintojams, kaip „Ferrari“ ir „Lamborghini“.

D. Noviničius teigė, kad verslą Kroatijoje galime įsteigti per mažiau nei tris savaites įskaičiuojant laiką, sugaištą pildant įvairius dokumentus.

Kroatijos atstovo teigimu, reali verslo steigimo sąnaudų kaina siekia apie 3 tūkst. eurų, tačiau situacija varijuoja priklausomai nuo įmonės.

„Mes linkę padėti verslui atkeliauti Kroatiją, todėl esant poreikiui sutartys gali būti daromos išimties tvarka“, – pokalbį baigdamas teigė kroatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų