REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Europos elitas Vilniuje: alinantis karštis netrukdo švęsti

VU Didžiajame kieme – oficiali pirmininkavimo atidarymo ceremonija

Nors Lietuva pirmininkauti Europos Sąjungos (ES) Tarybai oficialiai pradėjo liepos 1 dieną, šiandien šis faktas patvirtintas oficialia pirmininkavimo pusmečio atidarymo ceremonija Vilniaus universiteto Didžiajame kieme.

Į renginį susirinko apie1000 svečių – aukščiausio rango Lietuvos ir Europos Sąjungos politikai, tarp kurių pilnos sudėties Europos Komisija su pirmininku Josė Manueliu Barroso‘u ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy‘us, verslininkai, žiniasklaidos atstovai, etc.

Tokia iškilminga proga svečius įpareigojo vilkėti atitinkamą aprangą, tad termometro stulpeliui šoktelėjus iki trisdešimties laipsnių karščio ne vienam kostiumu pasipuošusiam svečiui teko ieškoti šešėlio ar gaivintis vandeniu.

Ceremoniją pradėjo muzikinė ir vaizdo kompozicija „Sąšauka“, primenanti lietuvišką sutartinę. Idėjos autorius Dalius Abaris su antruoju kūrinio autoriumi Kipru Mašanausku, dirigentu Modestu Pitrėnu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, Kauno valstybiniu choru ir M. K. Čiurlionio menų mokyklos vaikų choru sukūrė užburiančią ir elegantišką atmosferą.

REKLAMA
REKLAMA

Kūrinyje buvo girdėti ritmai iš kiekvienos Europos Sąjungos narės sostinės. Prie jų prisijungė ir muzikantai iš Vilniaus. Modernią ir stiprią sutartinę vainikavo Lietuvos Respublikos himnas.

REKLAMA

Po jo kalbėjusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad ES valstybės narės, nepaisant daugelio balsų, gali veikti kryptingai. "Ši sutartinė kaip ir visa ES - girdima daug balsų, tačiau jie skamba ritmingai ir harmoningai. Jei girdėsime vienas kitą - sugebėsime susitarti. Būgnai sutartinėje primena greitai bėgantį laiką - turime atlikti daug darbų. " , - lygino prezidentė.

Pagarbą pusmetį ES pirmininkausiančiai Lietuvai renginio svečiai atidavė ir prabildami lietuviškai. Vienas iš svečių, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas van Rompuy, pradėdamas savo sveikinimo kalbą, į susirinkusius kreipėsi lietuviškai – „gerbiami ponai ir ponios“, vėliau svečias pacitavo ištrauką iš Lietuvos himno. Jis taip pat pasidžiaugė, kad šalis gali vadovauti Sąjungai ne tik kabinetuose, bet ir savo pavyzdžiu.

REKLAMA
REKLAMA

"Labai gera pirmininkavimą švęsti čia - senas tradicijas turinčiame universitete, kuris parodo, kad Lietuva puoselėja europietišką kultūrą. Tai ir inovacijos, ir pozityvaus pokyčio pavyzdys. Būtent šią idėją atspindėjo ir atlikta sutartinė. Be to, Lietuva vadovaus Tarybai ne tik per įvairius pareigūnų susitikimus, bet ir savo pavyzdžiu. Aš vis dar prisimenu Dainuojančias revoliucijas ir dabar bus gera dirbti kartu Europos labui dar daugiau nei bet kada anksčiau", - teigė svečias.

Paskutinis kalbėjęs Europos Komisijos prezidentas Josė Manuelis Barroso pabrėžė, kad Lietuva pirmininkauja pirmoji iš Baltijos šalių. "Tai istorinis įvykis šaliai. Lietuva pirmoji iš trijų Baltijos šalių stoja už Tarybos vairo ir padės Sąjungai eiti savo keliu. Noriu pagirti Lietuvą už paskutinių dešimtmečių pasiekimus" , - vertino Europos Komisijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat buvo parodytas Airijos premjero sveikinimas, kuriame politikas džiaugėsi, kad kartu su Lietuva puikiai pavyko dirbti Europos labui.

Ceremoniją, žyminčią Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pradžia vainikavo ES himnas - "Odė džiaugsmui".

Po oficialios programos visi svečiai dalyvavo prezidentūroje surengtame priėmime.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų