REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Informacinis karas prieš Lietuvą: problemą pripažįsta ir konservatoriai, ir „darbiečiai“

„Laikas suvokti situaciją ir nusiteikti kariauti šiame fronte"

Prie Lietuvą kariaujami intensyvūs informaciniai karai, tačiau šalyje situacija menkai suvokiama, - mano Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD atstovas, Seimo narys Mantas Adomėnas. Darbo partiją (leiboristus) atstovaujantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas su diagnoze sutinka.

Seime penktadienį vyksta konferencija „Informacinis karas prieš Lietuvą“. Jos moderatorius M. Adomėnas žiniasklaidai bei įvadiniame žodyje pareiškė, kad karas yra kariaujamas nuolat ir niekad nesibaigs, kol Rusija, kuri įvardijama, kaip jo iniciatorė, netaps demokratine.

Pasak M. Adomėno, informaciniai karai daugiausia nukreipiami prieš Lietuvos siekius įgyti energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos. „Pasitelkiant tamsuoliškus argumentus keliama panika, kuriami ekologiniai judėjimai ir netgi partijos“, - sakė Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

M.Adomėnas pripažino, kad kitados garsiai pristatyta TS-LKD Rusijos sulaikymo strategija buvo „vienišas šūvis į tamsą“ ir sakė, jog konferencijos tikslas yra paskatinti visuomenės diskusiją apie šiuos reikalus.

REKLAMA

Anot M. Adomėno, Lietuvai laikas suvokti situaciją ir nusiteikti kariauti šiame fronte, užuot apsimetinėjus, kad niekas nevyksta.

Gynybos apžvalgininkas Aleksandras Matonis pritarė tokiai pozicijai ir kalbėjo apie žaibą, pasveikimą bei atsivertimą. „Žaibas trenkė, kai buvo pirma, o iš tikrųjų ne pirma ataka prieš portalą „Delfi.lt“. <...> Pasveikome mes keli, kuriuos anksčiau laikė paranoikais, nes kalbėjome e apie panašias grėsmes. Dabar jau nebesame laikomi ligoniais. <...> Atsivertė kai kurie iš tų žmonių, kurie anksčiau problemą neigė“, - sakė apžvalgininkas. Kaip informacinio karo pavyzdžius jis nurodė ir 1990-1991 metais veikusią sovietų propagandą, ir „Mažeikų naftos“ privatizavimo kritiką, ir nepalankią propagandą Lietuvai integruojantis į NATO bei Europos Sąjungą. Anot A. Matonio, nuo sovietų žlugimo informacinis karas prieš Lietuvą niekad nebuvo sustojęs.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo NSGK vadovas A. Paulauskas portalui balsas.lt patvirtino, jog problema yra reali. „Manau, kad tie karai tikrai egzistuoja. Kokiais konkrečiais atvejais tai galima pailiustruoti – nežinau, bet mums kartais tikrai atrodo, jog daugelis dalykų vyksta natūraliai. Neva patyts žmonės susiburia, nusipiešia kokius nors plakatus ir važiuoja mitinguoti, protestuoti prieš kokį nors projektą, o tai yra nebūtinai taip. Mes kažkiek nenorime to matyti“, - sakė politikas, negalėjęs atsakyti į klausimą ar Lietuva, kaip valstybė, pasiruošusi propagandiškai kariauti.

Apie prieš Lietuvą nukreiptus Rusijos infoamcinius karus užsimenama ir viešoje Valstybės saugumo departamento ataskaitoje ir prezidentės Dalios Grybauskaitės metiniame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų