REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Gyvenimas areštinėse panašėja į gyvenimą viešbučiuose

Prie daugelio policijos komisariatų yra įrengtos areštinės, kuriose laikinai apgyvendinami sulaikytieji, suimtieji, nuteistieji bei administracine tvarka areštuoti asmenys. Šiuo metu ženkliai sumažintas areštinių skaičius, nes daugelis jų buvo labai prastos būklės.

REKLAMA
REKLAMA

Areštinėje – šildomos grindys

Viena moderniausių – Kauno apskrities VPK areštinė – duris atvėrė prieš 5 metus. Areštinės koridoriuose ir kamerose dominuoja šviesios – gelsvos, pilkšvos – spalvos, įrengti 3 kiemeliai pasivaikščiojimams, biblioteka, koplyčia, galima turėti televizorių. Joje vienu metu gali būti „apgyvendinta“ iki 60 asmenų.

REKLAMA

„Ši areštinė atitinka visus Europos Sąjungos keliamus reikalavimus: kamerose šildomos grindys, šiuolaikiniai sanitariniai mazgai, nerūdyjančio plieno unitazai, – aprodė savo valdas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Areštinės ir konvojaus skyriaus areštinės vyriausioji specialistė Aušra Narakienė. – Kamerų duryse ir stebėjimo langeliuose yra įrengti elektroniniai prietaisai, kurie fiksuoja, kada ir kiek kartų šios durys ar langelis buvo atidarytas“.

REKLAMA
REKLAMA

Areštinės pareigūnai patikino, jog tokia patikra padeda išvengti konfliktinių situacijų, o joms iškilus lengviau išsiaiškinti, kada ir kas pasielgė (ar nepasielgė) netinkamai.

Kiekvienas areštantas per parą gauna maitinimą maždaug už 8 litus. Apžiūrėjus areštinėje leidžiantiems laiką skirtą maisto racioną, verta pastebėti, jog šis gerokai geresnis nei skiriamas besigydantiems ligoninėje. „Yra medikų nustatytos normos: kiek gramų, kiek kalorijų privalo gauti žmogus, – paaiškino A. Narakienė. – Ir mes privalome tų normų laikytis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tie, kurie areštinėje laikomi iki teismo (dar nenuteisti) ar atlieka paskirtą administracinę bausmę, turi teisę kartą per 15 dienų iš artimųjų ar kitų asmenų gauti maisto produktų, nedraudžiamų daiktų, spaudos leidinų.

Sulaikytiems asmenims, įtariamiems padarius nusikaltimą, ir suimtiems asmenims pasimatyti su giminaičiais arba kitais asmenimis leidžiama tik tuomet, kai yra ikiteisminio tyrimo pareigūno, kurio žinioje yra byla, prokuroro raštiškas leidimas. Pasimatymų trukmė iki 2 valandų.

Tačiau tai negalioja nuteistiesiems, laikinai perkeltiems į policijos areštinę iš bausmių atlikimo įstaigų dėl tiriamos arba teisme nagrinėjamos kitų asmenų padarytų nusikaltimų bylos.

REKLAMA

Be teismo sprendimo sulaikytieji areštinėje gali būti laikomi iki 48 valandų,. O apskritai, ilgiausiai – iki 15 parų – būna tie, kurie nubausti arešto bausmėmis ar vežiojami į teismo posėdžius.

Paklausta, kaip susitvarko su ne taip jau ir retai pasitaikančiais narkomanais, kai jiems prasideda abstinencija, A. Narakienė paaiškino: „Pirmiausia, mūsų medikai išsiaiškina, ar žmogus priklauso metadono programai. Jei taip, jis gauna metadoną. Tačiau kitiems paprastai abstinencija švelninama nuskausminančiais preperatais“.

Kauno apskrityje be Kauno areštinės veikia dar viena – Kėdainiuose.

Šakiuose – uždaryta

Labiausiai apgailėtina padėtis buvo Šakių rajono policijos komisariato (PK) areštinėje. „Ten ir darbo ir laikymo sąlygos apverktinos“, – sakė departamento atstovas S. Gagas.

REKLAMA

Tačiau šių metų kovą ši areštinė pagaliau buvo galutinai uždaryta. Kaip paaiškino Šakių rajono PK viršininkas Mindaugas Akelaitis, areštantai ir sulaikytieji dabar vežami į Kauno, Marijampolės apskričių bei Jurbarko areštines. „Areštinė uždaryta ir Šakiuose tokios įstaigos nebeturėsime, – papasakojo M. Akelaitis. – Naujai projektuojamame policijos komisariato pastate numatytos patalpos tik ilgalaikiam, 48 valandų sulaikymui – 4 vietos“.

Prišaldavo plaukai

Ukmergės rajono policijos komisariato (PK) areštinėje yra 15 kamerų, karceris ir izoliatorius. Vienu metu areštinėje gali būti uždaryta 30 asmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors ir komisariatas, ir areštinė į naujas patalpas persikėlė prieš 4 metus, tačiau Ukmergės areštinė smarkiai skiriasi nuo kauniečių analogiškos įstaigos. „Na, palyginus su ta, kuri buvo anksčiau, kai areštantams, būdavo, prišaldavo plaukai, šioje – laikymo ir darbo sąlygos yra geros, – sakė Ukmergės rajono PK viršininkas Rolandas Kiškis. ¬– Ankstesnėje areštinėje, valandą pabendravę su įtariamuoju, tyrėjai turėjo eiti į dušą ir persirengti, nes namiškiai galėjo ir į namus neįsileisti – toks dvokas nuo jų sklisdavo. Šiuo metu turim švarią, tvarkingą areštinę – ne kur nors rūsyje, o pirmame aukšte, kaip to reikalaujama. Žinoma, tokių gerų sąlygų kaip Kaune nėra. Ir unitazai – paprastos tupyklos, o ne antivandaliniai (tvirtai prie grindų pritvirtinti nerūdijančio plieno unitazai – aut. past.) ir kiemelių mažiau, bet gyventi galima“.

REKLAMA

Viršininkas guodėsi, kad iki šiol dar vis tenka taisyti statybininkų broką: patiems teko ir uždažyti langus, kad suimtieji su esančiais laisvėje bendrais kontaktų neužmegztų, ir pasirūpinti papildoma apsauga, tai vienur, tai kitur perdažyti kokį kampą ar sieną ir net gi atlikti nedideles rekonstrukcijas.

Beveik pusė uždaryta

Iki 2008 metų šalyje veikė 46 policijos areštinės, jose buvo 1110 vietų sulaikomiems asmenims.

Daugelyje jų verkiant reikėjo remonto, trūko dušų, pasimatymo kambarių, pasivaikščiojimo kiemelių, o kai kurių areštinių kamerose nebuvo įrengtų sanitarinių mazgų ir net langų.

REKLAMA

Tik 10-yje areštinių buvo geros areštantų laikymo bei pareigūnų darbo sąlygos.

Todėl 2009 metais, atsižvelgiant į areštinių būklę ir didelius finansinius poreikius joms išlaikyti, buvo nuspręsta pertvarkyti šalies policijos areštinių tinklą: nutarta jas renovuoti ir modernizuoti, o taip pat sumažinti policijos areštinių skaičių, kad būtų galima racionaliau panaudoti policijos pajėgas bei lėšas. Todėl buvo patvirtinta Policijos areštinių veiklos optimizavimo 2009-2015 m. programa.

Pasak Policijos departamento Viešosioso policijos valdybos viršininko Sauliaus Gago, ši programa sėkmingai įgyvendinama. „Iki šios dienos uždaryta 21 policijos areštinė, t.y. visos planuotos, – aiškino padėtį S. Gagas. – Šalyje iš 46 policijos areštinių liko veikti 25, jose yra 850 vietų. Policijos įstaigų, kuriose buvo uždarytos areštinės, žinioje esantys asmenys yra uždaromi į artimiausias likusias veikti policijos areštines. Įgyvendinant minėtą programą jau pastatytos 3 naujos policijos areštinės – Elektrėnuose, Anykščiuose, Kaune. Rekonstruotos arba suremontuotos 4 areštinės – Švenčionyse, Panevėžyje, Marijampolėje ir Visagine. Prasčiausios asmenų laikymo sąlygos yra Vilniaus ir Klaipėdos miestų areštinėse. Pagal Europos komiteto prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką elgesį – šis komitetas kas keturi metai inspektuoja mūsų areštinių būklę – rekomendacijas jau dabar nebenaudojamos kai kurios Vilniaus apskrities VPK areštinės kameros“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu projektuojamos arba jau suprojektuotos dar 3 policijos areštinės (Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose).

Laužo ir žalojasi

Areštinės modernizuojamos, tačiau ar sukurtą gerbūvį vertina ir tausoja sulaikytieji? „Toli gražu, ne!“ – vienu balsu tvirtina areštinių darbuotojai. Vieni dėl ko nors protestuoja, kitiems „balti arkliai“ atlekia ar šiaip savo įniršį išlieja. Taigi, vieni žalojasi, antri laužo inventorių, treti – triukšmauja...

Štai į Ukmergės PK areštinę patenkantys vyrai mėgsta save žaloti: neseniai du sulaikytieji persidūrė pilvus vielomis. O prieš porą mėnesių vienas mušeika, negavęs rūkyti, ėmė iš susiūtos žaizdos siūlus trauktis.

REKLAMA

Ilgą laiką vienoje areštinėje dirbantis pareigūnas prisiminė, kaip prieš keletą metų atėjęs į darbą, vienoje kameroje rado visus girtus. „Iš pradžių manėm, jog patys apsižioplinom ir nepamatėm daiktuose paslėpto buteliuko, – prisiminė pareigūnas. – Tačiau ta pati situacija pasikartojo dar kelis rytus iš eilės. Geriau patyrinėjus, paaiškėjo, kad kameroje sėdinčiųjų draugužiai, pragremžę mažą skylutę sienoje, per žarnelę visus vaišino alkoholiu...“

O pernai vasarą ir Kauno apskrities VPK areštinės pareigūnams teko tramdyti agresyviai nusiteikusį sulaikytąjį. Nuo pat ryto vyras spardė kameros duris, rėkavo ir keikėsi, reikalavo atnešti jam cigarečių, uždenginėjo kameros stebėjimo langelį, stengdamasis sutrukdyti pareigūnams stebėti kamerą. Triukšmadarys vadino pareigūnus ir „gaidžiais“, ir „debilais“, ir pederastais“, grasino su jais susidoroti, pro kameros durų apačią prišlapino į koridorių.

REKLAMA

Į jokius pareigūnų perspėjimus nereaguojantis vyras galiausiai išsirengė nuogai ir pademonstravo savo lytinius organus, sulaužė kameros lango rėmą, suplėšė antklodę ir čiužinį ir, nutvėręs kibirą, ketino viską nuniokoti.

Tuomet buvo pagrasinta panaudoti elektrošoką. Va, čia vyrukas jau sukluso, o kad galutinai atsikvošėtų, buvo uždarytas į karcerį.

TIK FAKTAI:

Policijos areštinėse kasmet pabuvoja apie 35 000-36 000 asmenų. Pernai policijos areštinėse buvo laikoma apie 17 000 sulaikytų, apie 8 400 suimtų, apie 5 500 nuteistų ir apie 5 900 administracine tvarka areštuotų asmenų.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų