• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Inga SMALSKIENĖ

Šiemet prasidėjęs pasibaigusio galiojimo pasų ir asmens tapatybės kortelių keitimo vajus vidurvasarį pasieks apogėjų, vasaros pabaigoje pradės pamažu slūgti, o metams baigiantis šalies migracijos skyriuose nebeliks eilių. Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Migracijos skyriaus viršininkė Bronislava Pliavgienė mano, kad tokios prognozės pasitvirtins.

REKLAMA
REKLAMA

 

 

Mokėsi gaivinti klientus

Pastaruoju metu skyrius iš tiesų sulaukia dar daugiau gyventojų, norinčių pasikeisti nebegaliojančius asmens dokumentus. Vasarą klientų pagausėjo ir dėl to, kad iš užsienio grįžę emigrantai susigriebė, jog baigiasi jų dokumentų galiojimas.

REKLAMA

Klientų apgultis Panevėžio apskrities VPK Migracijos skyriaus darbuotojus privertė atnaujinti ir pagilinti pirmosios pagalbos teikimo žinias.

Kad sugebėtų tinkamai pagelbėti eilėje laukiantiems ir nualpusiems ar prastai pasijutusiems gyventojams, jie paprašė Panevėžio VPK areštinėje dirbančios medikės vesti mokymus.

Pasak B. Pliavgienės, per savaitę pasitaiko po vieną kitą atvejį, kai vyresnio amžiaus klientams tenka kviesti greitąją medicinos pagalbą.

REKLAMA
REKLAMA

„Norėjome žinoti, kaip turėtume padėti žmogui, kol atvyks greitoji – kokiais atvejais jį galima pakelti ir pasodinti, kokiais – geriau nejudinti ir panašiai“, – kalbėjo viršininkė.

Didžiausias klientų antplūdis Migracijos skyriuje paprastai būna po savaitgalio – pirmadienį ir antradienį, o trečiadienį ir ketvirtadienį žmonių sulaukiama šiek tiek mažiau, penktadienis – neprognozuojamas. Kartais tą dieną nusidriekia ilgos eilės, kartais – trumpesnės. Kad žmonėms kuo mažiau reikėtų vargti eilėse, skyrius dirba ir šeštadieniais iki pietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per pirmąjį šių metų pusmetį Migracijos skyrius pasus išdavė 11 tūkst. 233, o asmens tapatybės korteles – 12 tūkst. 575 Panevėžio miesto ir rajono gyventojams. Pernai per tą patį laikotarpį buvo išduota 5 tūkst. 259 pasai ir 5 tūkst. 771 kortelė.

Ilgiausiai laukia paslaugų vietoje

Neįgalūs, sunkiai judantys ar visiškai nevaikštantys gyventojai, kad pasikeistų nebegaliojančius asmens dokumentus, Migracijos skyriaus darbuotojus kviečiasi į namus. Pareigūnai turi du mobiliosios įrangos aparatus – vieną Panevėžyje, kitą – Rokiškyje.

REKLAMA

Migracijos darbuotojai su šiomis įrangomis vyksta ir į seniūnijas, senelių namus, slaugos ligonines.

Tiesa, laukiančiųjų tokios paslaugos eilė jau sudaryta vos ne iki žiemos. Ramygalos seniūnijos socialinės darbuotojos Laimutės Chirv teigimu, Migracijos skyriaus atstovai pas juos lankėsi birželį, kitąkart atvyks lapkritį. Pasak jos, dar nemažai gyventojų nepasikeitę pasų ir asmens tapatybės kortelių.

Migracijos skyriaus darbuotojų su mobiliąja įranga atvykstančių laukia apie 2000 gyventojų. Per vieną išvyką seniūnijoje jie gali aptarnauti iki 50 žmonių. Mieste, kai tenka važinėti pas klientus į namus, per dieną pavyksta aptarnauti perpus mažiau.

REKLAMA

„Būna iškvietimų ir pas tokius žmones, kurie gana gerai vaikšto, tad galėtų atvykti į Migracijos skyrių, bet nori gauti paslaugą namuose“, – „Sekundei“ teigė B. Pliavgienė.

Migracijos skyriuje neįgalius, sunkiau judančius ar invalido vežimėliuose sėdinčius asmenis stengiamasi priimti be eilės. Pasitaiko, kai ligonius jų artimieji pasikeisti paso atgabena neštuvais. Žmonės skuba greičiau parūpinti giminaičiui naują dokumentą, nes baiminasi, kad negalės sutvarkyti įvairių reikalų, negaus laidojimo pašalpos šiam mirus. Yra bijančiųjų, kad neturint galiojančio asmens dokumento nepriims ligoninė ar poliklinika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nebegaliojantis asmens dokumentas iš tiesų gali būti kliūtis tvarkant, pavyzdžiui, nekilnojamojo turto reikalus, norint išsiimti banko kortelę, pasirūpinti socialine pašalpa, tačiau senyvo amžiaus ar neįgaliems žmonėms tai – ne kliuvinys gauti medicinos paslaugas, jų mirties atveju artimiesiems – laidojimo pašalpą.

Atostogų pas senelius – su asmens dokumentu

Respublikinės Panevėžio ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus vedėja Jolanta Vokietienė sakė, kad patikrinti paciento draustumą pakanka pensininko ar neįgaliojo pažymėjimo. Problema iškiltų tik tada, jei atvyktų jaunesnio amžiaus pacientai, kurių pasas ar asmens tapatybės kortelė nebegalioja.

REKLAMA

Šio skyriaus medikams dabar daugiau rūpesčių kelia tai, kad gyventojai į ligoninę atveža sunegalavusius ar susižalojusius vaikus, neturinčius jokių asmens dokumentų. Dažniausiai taip elgiasi seneliai, pas kuriuos vaikai paliko pasisvečiuoti anūkus. Senjorai kartais net nesugeba nurodyti tikslios vaikaičių gimimo datos.

„Tėvai, jeigu palieka vaikus atostogauti pas giminaičius, šiems turėtų patikėti ir jų asmens dokumentą arba bent jau užrašyti asmens kodą“, – patarė J. Vokietienė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų