REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rita ŽADEIKYTĖ  

Šiaulių kolumbariumo statyba nukeliama kitiems metams. Vėluoja projektuotojai. Be to, norima statyti didesnį kolumbariumą, nei planuota, o tai reiškia, kad reikės daugiau Savivaldybės biudžeto lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

Statys didesnį, nei žadėta

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius pranešė, kad šiemet kolumbariumas Ginkūnų kapinėse tikriausiai neatsiras.

REKLAMA

Viena iš priežasčių – vėluoja projekto rengėjai – konkursą laimėjusi Vilniaus bendrovė „Team architektai“.

„Kol paskelbsime rangovo konkursą, ateis prasti orai, todėl geriausia būtų darbus nukelti į ateinantį pavasarį“, – mano V. Damulevičius.

Iš pradžių planuota, kad kolumbariume būtų 280 vietų urnoms statyti. Pasak V. Damulevičiaus, iš priešprojektinių pasiūlymų jau yra aišku, kad pagal turimą žemės sklypą galima statyti didesnį – apie 400 vietų kolumbariumą.

REKLAMA
REKLAMA

Miesto Taryba šiemet yra skyrusi 150 tūkstančių litų kolumbariumo statybai. Statant didesnį kolumbariumą reikėtų apie 0,5 milijono litų.

„Už turimus pinigus galėtume pastatyti tik dalį kolumbariumo. Bet svarstome, kad tokioje jautrioje vietoje, kur pagrindinis kapinių takas, šalia – tremtinių memorialas, kasinėti kelis kartus nederėtų“, – sakė V. Damulevičius.

Jo teigimu, už Savivaldybės lėšas statytas kolumbariumas gyventojams turėtų būti nemokamas.

Tremtiniai nusileido

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkė Valerija Jokubauskienė teigė, jog tremtiniai išsakė įvairių nuomonių dėl kolumbariumo statybos prie tremtinių kapų: buvo ir pritariančių, ir prieštaraujančių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai tremtiniai prieštaravo dėl to, kad kolumbariumas užstos tremtinių kapus.

„Važiavome su komisija žiūrėti, kur konkrečiai statys kolumbariumą. Aišku, jis užstos mūsų kapus, bet nieko nepadarysi, tenka susitaikyti su tuo. Juo labiau kad tremtiniams taip pat pažadėjo vietos kolumbariume“, – sakė V. Jokubauskienė.

Ar užteks laidojimo vietų?

Kolumbariumą apsispręsta rengti, nes kapinėse stinga kapaviečių, o naujos Daušiškių kapinės gali atsirasti tik 2015 metų viduryje.

Skaičiuojama, jog Ginkūnų kapinėse, kertant medžius, laidojimo vietų užteks iki 2014 metų vasaros.

REKLAMA

K. Donelaičio gatvės kapinėse yra ploto įrengti 300 dviviečių kapaviečių. Čia pradėjus laidoti mirusiuosius, kapaviečių užtektų dar pusantrų metų.

Per metus mirusiems laidoti miesto kapinėse reikia maždaug 240 naujų dviviečių kapaviečių.

V. Damulevičiaus teigimu, K. Donelaičio gatvės kapinėse taip pat atsirastų vietos kolumbariumui, tačiau žemę būtų galima pasiūlyti privačiam investuotojui. Jis pastatytų kitą kolumbariumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų