REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip maitintis mėnesinių metu?

Per mėnesines dažna mergina ne tik kenčia nuo nuotaikos svyravimų, tačiau patiria ir virškinimo sutrikimų. Kaip pareguliuoti savo mitybą tomis dienomis, norint išvengti šių nemalonių pojūčių?

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu per arba prieš mėnesines jaučiate padidėjusį potraukį tam tikriems maisto produktams, tai nesijaudinkite, jūs tikrai ne viena, o šiam poreikiui yra mokslinis paaiškinimas. Reprodukcinės sistemos hormonų (estrogenas, testosteronas ir progesteronas) kiekiai prieš pat menstruacijas yra didesni nei įprasta, o pirmosiomis jų dienomis - sumažėję. Šis hormonų sumažėjimas lemia ir cheminių medžiagų, esančių mūsų smegense ir reguliuojančių nuotaiką (vadinamieji laimės hormonai seratoninas ir dopaminas), sumažėjimą. Tuomet ir prasideda šokolado (jis didina dopamino kiekį) bei daug angliavandenių turinčio maisto (juo norime kilstelėti seratonino kiekį) fiestos.

REKLAMA

Pusryčiai

Jeigu esi iš tų, kurios nesusitvarko su tų dienų pagundomis ir save guodi nesveiku maistu, tai siūlome dieną pradėti pusryčiais, kurie organizmą aprūpintų pakankamu kiekiu ląstelienos ir baltymų.

Rinkis paprastą jogurtą, į jį primaišyk dosnią saują pilno grūdo drisbnių, gali pridėti šiek tiek riešutų, šviežių vaisių. Sudėtiniai angliavandeniai, esantys šiuose pusryčiuose, ilgai palaikys normalų cukraus kiekį kraujyje ir apsaugos tavo plokščią pilvuką nuo bereikalingų saldėsių, o baltymai ilgam suteiks energijos.

REKLAMA
REKLAMA

Užkandžiai

Jeigu nepavyksta neužkandžiauti, tai iš anksto pasiruošk sveikų užkandžių, remkis pusryčių taisykle - sudėtiniai angliavandeniai, ląsteliena, baltymai. Idealiai tinka spraginti kukurūzai - gal ir nustebsi, tačiau trijose saujose spragėsių yra net 4 gramai ląstelienos, o kalorijų - kiek mažiau nei 100. Žinoma, ribok druską, cukrų ar sviestą. Jeigu nemėgsti spragėsių, tai tiks ir uogos (ypač avietės), riešutai, saulėgrąžos.

Pietūs ir vakarienė

Pietaudama ar vakarieniaudama pasistenk patenkinti organizmo riebiųjų rūgščių poreikį. Pastebėta, kad pastarosios, kartu su vitaminu E, padeda smegenims aktyviau išskirti jau minėtą dopaminą ir seratoniną, tad stabilizuoja nuotaiką. Šios medžiagos taip pat sumažina sunkumo, pūtimo jausmą prieš mėnesines, palengvina skausmą ir spazmus jų pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepamiršk lazdyno riešutų, linų sėmenų, chia sėklų, o taip pat riebios žuvies, pavyzdžiui, lašišos. Jeigu nemėgsti šių produktų, tai juos puikiai pakeis ir žuvų taukų kapsulės.

Organizmo atstatymas

Jeigu esi visiškai sveika, tai per mėnesines prarastas kraujas sveikatai žalos tikrai nepadarys, tačiau jausies žvaliau, jei menstruacijų pabaigoje šiek tiek pareguliuosi mitybą ir susigrąžinsi prarastą geležį, o savo organizmą praturtinsi vitaminu B ir polifenoliais - šios medžiagos greitai normalizuos per menstruacijas šiek tiek išsibalansavusius hormonus, palaikys gerą nuotaiką.

Rinkis sojų pupeles, riešutus, riešutų sviestą normalaus cukraus kiekio kraujyje palaikymui; špinatus, lęšius, avinžirnius, kaip papildomą geležies šaltinį; gausiai polifenolių pripildytą juodąjį šokoladą, kuris pagerins nuotaiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų