REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Cezario pjūvis – tai operacija, kurios metu vaisius išimamas iš gimdos ertmės per pjūvį priekinėje pilvo ir gimdos sienelėje. Kaip ir bet kuri kita chirurginė operacija, Cezario pjūvis atliekamas esant rimtoms indikacijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai ši operacija atliekama jei moteriai jau darytas Cezario pjūvis ankstesnio nėštumo metu. Nors daugybė moterų, anksčiau gimdžiusios su operacija, gali pagimdyti ir natūraliai. Viskas priklauso nuo ankstesnių operacijų pobūdžio. Aptarkite šią problemą su savo gydytoju, ypač jei jums anksčiau darytas pjūvis, o šį kartą norėtumėte pagimdyti natūraliai.

REKLAMA

Kaip atliekamas Cezario pjūvis?

Atliekant Cezario pjūvį gimdyvė gali būti sąmoninga. Paprastai anesteziologai taiko epidūrinę arba spinalinę nejautrą. Jei moteriai netaikoma bendroji nejautra, savo kūdikį ji gali išvysti iškart jam gimus.

Operacijos metu padaromas pjūvis priekinėje pilvo sienelėje, tada perpjaunama gimdos sienelė. Pastaruoju metu taikomas V raidės formos pjūvis (dar vadinamas bikini pjūviu). Kitas gimdymas gali vykti natūraliai, kadangi toks pjūvis suauga kuo puikiausiai.

REKLAMA
REKLAMA

Atvėrus gimdą perpjaunamas vaisiaus vandenų maišelis ir ištraukiamas kūdikis. Jis ranka atskiriamas nuo placentos ir apvalkalo. Tada gimdos ir pilvo sienelė vėl susiuvamos

Paprastai Cezario pjūvio būtinybę lemia kūdikio arba mamos būklė. Jei gimdymas pasisuka būtent taip – jokiu būdu negalima operacijos laikyti nesėkme. Juk, šiaip ar taip, nėštumo tikslas – pagimdyti sveiką kūdikį. Kai kada Cezario pjūvis – vienintelis būdas šią sąlygą įgyvendinti.

Cezario pjūvio trūkumas – tai, kad vis dėlto tai operacija, chirurginis įsikišimas, su visomis galimomis jo pasekmėmis. O galimos komplikacijos – tai infekcija, kraujavimas, šokas netekus daug kraujo, trombų tikimybė, gretimų organų traumos (pvz. šlapimo pūslės ar tiesiosios žarnos).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei galite rinktis

Cezario pjūviui atlikti esama ir absoliučių, ir sąlyginių indikacijų. Absoliučiomis indikacijomis laikomi tie atvejai, kai vaisiui gimti natūraliai neįmanoma. Sąlyginės – tai ligos ir situacijos, kai kitoks gimdymo būdas gali būti nepalankus sveikatai.

Pavyzdžiui, akušerijos specialistai nėra visiškai vieningai sutarę, ar tikrai būtinas Cezario pjūvis jei vaisiaus padėtis – sėdmeninė pirmeiga.

Daugelis gydytojų laikosi nuomonės, kad operacija būtina ir esant daugiavaisiam nėštumui. Nors jiems pritaria ne visi kolegos. Jei vaisių padėtis placentoje normali, t.y. galvytėmis žemyn, gimdymas be operacijos gali būti visiškai saugus tiek mamai, tiek kūdikiams. Pasitaiko atvejų, kai vienas iš kūdikių gimsta natūraliai, o kitas, kurio padėtis buvo netaisyklinga, gimsta - operaciją.

REKLAMA

Vertėtų nepamiršti, kad natūralaus gimdymo metu kūdikis kontaktuoja su bakterijomis, esančiomis mamos gimdymo takuose. Taip treniruojama jo imuninė sistema. Vaikams, gimusiems po operacijos, padidėja hiperjautrumo aplinkai tikimybė (pvz. į dulkes), o tai savo ruožtu provokuoja alergiją ir astmą.

Planinis Cezario pjūvis

Kartais, esant medicininėms indikacijoms, Cezario pjūvis planuojamas iš anksto. Mintis apie operaciją gali kelti nerimą. Kaip nusiraminti?

• Naudokite sulėtinto kvėpavimo techniką, • Kuo aiškiau įsivaizduokite, kad jau visai netrukus į rankas paimsite savo mažylį, • Nebijokite užduoti klausimų gydytojui ir kelti savų reikalavimų, • Aptarkite su gydytoju, sesele ir anesteziologu gimdymo planą ir partnerio vietą jame: ar jam bus leista pasilikti operacinėje?

REKLAMA

Šie žingsniai padarys operaciją kiek priimtinesne ir ne tokia bauginančia.

Ekstrinis Cezario pjūvis

Dauguma Cezario pjūvių atliekami kaip neplaniniai: iki gimdymo pradžios jis neplanuotas, o operuoti tapo būtina dėl gimdymo metu susiklosčiusios situacijos. Gimdymo namai turi galimybę atlikti operaciją kada tik prireiks, bet kuriuo paros metu, taigi žodis „neplaninis“ anaiptol nereiškia, kad medikai jam buvo nepasiruošę.

Atsistatymo etapai

Vaiko gimimas – tai didelis įvykis, tikras žygdarbis, nepriklausomai nuo to, kaip tai įvyko – natūraliais gimdymo takais ar per operaciją. Tik pamanykite: tam tikrą minutę, tam tikrame Žemės rutulio taške, žygdarbį atlikote būtent JŪS! Jau visai netrukus jūsų kūdikis bus su jumis namuose ir galėsite stačia galva nerti į motinystės džiaugsmus, mėgautis neįkainojamomis akimirkomis su pačiu mieliausiu, mylimiausiu, brangiausiu žmogučiu pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsistatyti po Cezario pjūvio užtrunka kiek ilgiau nei po natūralaus gimdymo. Visiškai atsigaunama po operacijos tik prabėgus 4-6 savaitėms.

Pačios sunkiausios bus pirmosios dienos. Bus sunku pasiversti ant šono, kostelėti, giliau įkvėpti ar pasiekti lovos kraštą.

Būtina griežtai laikytis gydytojo rekomendacijų ir suvokti, kad nuo to priklauso jūsų sveikata: jei darysite taip, kaip sako gydytojas, atsigavimas vyks sparčiau.

Taisyklinga mityba

Dieta po Cezario pjūvio panaši į dietą po bet kurios kitos pilvo ertmės operacijos. Kieto maisto kurį laiką teks atsisakyti – maksimaliai tausokite virškinamojo trakto organus.

REKLAMA

Valgiaraščio asortimentas didinamas palengva. Trečią dieną po operacijos jame jau galima ragauti maltos mėsos, varškės, košių, gerti nelabai saldžios arbatos, ne per tiršto kisieliaus.

Pirmą kartą savarankiškai pasituštinama 3-5 dieną po operacijos. Po to galima grįžti prie įprasto valgiaraščio, tinkamo maitinančioms mamoms.

„Cezariukų“ maitinimas krūtimi

Po Cezario pjūvio pieno gali atsirasti vėliau nei po natūralaus gimdymo, 5-9 dieną. Taip nutinka po bendrosios nejautros taikymo, taip pat todėl, kad organizme stinga tam tikrų gimdymo metu išsiskiriančių hormonų. Tačiau jūsų kūdikiui mamos pienas būtinas. Todėl geriausias patarimas – kuo greičiau jį pradėti pratinti prie krūties, glausti net snūduriuojantį.

Būkite kantri. Nesijaudinkite, kūdikis nebadaus – naujagimio suvartojamo maisto kiekis tikrai nedidelis. Kol kas jam svarbiausia – meilė, jūsų šiluma ir artumas. Prisiglauskite jį, tegul kūdikis klausosi raminamo jūsų širdies plakimo – jame jis atmažins jus ir jį iki šiol lydėjusius garsus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų