REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gebėjimas mesti kažkokį daiktą ar objektą didele jėga ir tiksliai buvo vienas kertinių momentų žmogaus evoliucijoje, tvirtina George‘o Washingtono universiteto mokslininkai, pateikdami savo tyrimų rezultatus žurnale „Nature“.

REKLAMA
REKLAMA

Beisbolo kamuoliuko metimas 160 km/val. greičiu įmanomas tik dėl anatominių gebėjimų, kurie atsirado maždaug prieš du milijonus metų ir leido efektyviai bei saugiai užmušti stambius gyvūnus. Šiais laikais toks gebėjimas daug labiau išvystytas – tai demonstruoja beisbolo metikai ir kirvių mėtytojai.

REKLAMA

Mokslininkai atskleidė žmogaus metimo galimybių paslaptį išanalizavęs atletų ir šimpanzių skeletų sandarą, raumenis ir pečių juostą. Buvo naudojamas 3D kameros, leidžiančios itin tiksliai fiksuoti visus sportininkų ir beždžionių judesius per metimą. Šie duomenys leido biologams sukonstruoti kompiuterinius modelius, apibūdinančius jų rankų judesių mechaniką.

Paaiškėjo, kad žmonių pečių junginiai, raumenys ir kaulai susijungę suformuoja tam tikrą biologinę svaidyklę, galinčią kaupti energiją, kol ranka prieš metimą atmetama atgal. Metimo metu energija išlaisvinama – pagreitina rankos judesį. To beždžionės padaryti negali. Tam padeda krūtinės ląstos sandara ir klubai, leidžiantys žmogui metimo veiksmą padaryti aktyviu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų