REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Rūta Grigolytė, LRT.lt

Siaura Vilniaus senamiesčio Islandijos gatve pravažiuojantys bei praeinantys žmonės ketvirtadienį sulėtina tempą ir nustebę apžiūrinėja joje atsiradusį kapą su kryžiumi ir gėlių vainikais.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes, aludariai, nenorime, kad mūsų vartotojai išsitaškytų girti. Norime, kad jie vartotų atsakingai“, – prie kapo imitacijos kalbėjo Lietuvos aludarių gildijos vadovas Saulius Galadauskas.

REKLAMA

Užrašas ant kryžiaus skelbia: „Vairavau išgėręs“.

Netradicinė socialinė akcija surengta barų gausioje gatvėje. Lietuvos aludarių gildijos prezidento teigimu, tai nėra akcija prieš barus ar verslą; ja siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į vairavimo išgėrus problemą.

„Priemonės drastiškos, tačiau sarkazmo ėmėmės, nes kitoks tonas spręsti šią socialinę problemą atrodo neveiksmingas. Reikia šokiruoti, rodyti žiaurias neatsakingo elgesio pasekmes – kad priverstume žmones pakeisti lengvabūdišką požiūrį į šį nusikaltimą. Ši akcija neprasilenkia su etiškumu“, – mano S. Galadauskas.

REKLAMA
REKLAMA

S. Galadausko teigimu, aludariai nesibaimina, kad dėl tokių akcijų sumažės vartotojų. „Visai nebijome. Jeigu antrą bokalą išgėręs žmogus padaro ką blogo, tai pirmas, bet vienintelis bokalas yra kur kas pelningesnis. Nenorime, kad mūsų vartotojai išsitaškytų girti. Norime, kad jie vartotų atsakingai. Ir net jeigu visai nebeliktų alaus vartotojų, nematome nieko baisaus: esame didžiausi giros, sulčių gamintojai“, – tikino S. Galadauskas.

Birželio 27 d. sostinės Islandijos gatvėje instaliacija bus iki vidurnakčio, vėliau ją žadama perkelti į kitus miestus. Iš Kauno ir Klaipėdos savivaldybių akcijos iniciatoriai dar laukia leidimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl girtų vairuotojų kaltės Lietuvoje pernai žuvo 27, sužeisti 374 žmonės. 2012 m. iš viso išaiškinta 12 tūkst. 164 atvejai, kai transporto priemonę vairavo neblaivūs vairuotojai, rodo Policijos departamento duomenys. Per pirmus penkis šių metų mėnesius dėl girtų vairuotojų kaltės įvyko 74 eismo įvykiai, žuvo 8, sužeisti 103 žmonės.

Lietuvos aludarių gildijos vykdomoje akcijoje „Nevairuok išgėręs“ išrinkta 12 frazių, kuriomis teisinasi išgėrę vairuotojai. Už visas šias frazes dvi savaites buvo galima balsuoti internete.

REKLAMA

Penkios daugiausia balsų surinkusios frazės panaudotos instaliacijai – jos užrašytos ant autentiškų laidotuvių vainikų kaspinų: „Kojos nelaiko, todėl vairuoju“, „Gėriau tik vieną bokalą alaus“, „Turėjęs namo parvežti draugas prisigėrė labiau už mane“, „Suvalgiau prasto maisto, išgerti reikėjo dezinfekcijai“, „Naktį bijojau eit iki namų, o grįžti automobiliu atrodė saugiau“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų