REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė Milda Žygutienė sako, kad šiuo metu puola visi kraujasiurbiai. Jei vasara bus lietinga ir drėgna, uodų bus ypač daug.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistė patarė dėvėti šviesius drabužius, nes uodus labiau vilioja tamsesnės spalvos. Kita apsauga – repelentai – uodus atbaidančios medžiagos. Repelentų pasirinkimas labai didelis, tik prieš naudojimą patartina įdėmiai paskaityti informacinį lapelį. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kiek laiko repelentas išlieka efektyvus ir kada vėl reikia apsipurkšti. Uodams ir mašalams atbaidyti patartina rinktis aromatizuotus repelentus. Galima išbandyti ir liaudišką priemonę: pasitepti odą gvazdikėlių aliejumi. Gaminamos ir kraujasiurbius atbaidančios apyrankės. Jei laiką leidžiate gamtoje, patartina uždegti aromatingas žvakes, kurių kvapas kraujasiurbiams nepatinka.

Pirminė reakcija įgėlus uodui – stiprus niežulys. Kad besikasydami nepadarytume žaizdos, o vėliau jos neužkrėstume, niežulį reikėtų mažini liaudiškomis priemonėmis, pavyzdžiui, citrinos, svogūno sultimis arba patrinti šviežia perpjauta bulve.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų