REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Justina DIKŠAITĖ

Įpusėjus maudymosi sezonui, vandens telkinius prižiūrintys gelbėtojai skundžiasi nedrausmingais poilsiautojais. Pagal nuskendusiųjų skaičių mūsų šalis Europos Sąjungoje pirmauja. Iki birželio 18 dienos ugniagesiai gelbėtojai iš įvairių vandens telkinių ištraukė 71 skenduolį, iš jų – 4 vaikus. Praėjusiais metais buvo ištraukti 185 skenduoliai, iš jų – 12 vaikų.

Į vandenį – neblaivūs

Greta Prūdelio įsikūrusi Šiaulių sporto mokyklos „Atžalynas“ gelbėjimo stotis. Joje kasdien budi gelbėtojas.

Daugiau nei 25-erius metus naru gelbėtoju dirbantis Valdas Miliukas ne tik gelbsti skęstančiuosius, bet ir drausmina apgirtusius jaunuolius, kurių šalia tvenkinio renkasi vis daugiau.

„Neblaivių jaunuolių mes negalime išgainioti“, – sako gelbėtojas.

Ilgametę ugniagesio gelbėtojo ir naro darbo patirtį turintis Modestas Mikelevičius yra ne kartą traukęs atkampioje tvenkinio dalyje nuskendusius vyrus. Apgirtę jie maudydavosi naktį.

REKLAMA
REKLAMA

Gelbėtojų darbą anksčiau palengvindavo patruliuojantys policininkai.

„Anksčiau šalia tvenkinio vaikščiodavo po du policininkus. Dabar jų nebematome“, – sako V. Miliukas.

REKLAMA

Neprižiūrimi vaikai

Gelbėtojų žodžiais, skęsta ne tik apgirtę jaunuoliai, bet ir be priežiūros palikti vaikai.

„Neseniai vienas prie tvenkinio atėjęs ir sesutę atsivedęs penkerių berniukas sugalvojo maudytis šalia kelio esančiame pakraštyje, kur vandens gylis yra penki metrai“, – prisimena V. Miliukas.

Paaugliai dažnai sugalvoja maudytis ar nardyti nuošaliuose tvenkinio pakraščiuose, šokinėti nuo tilto atbrailos. Nedrausminguosius gelbėtojai sukviečia į maudynėms pritaikytą ir gerai matomą paplūdimį. O pačius mažiausius ištraukia iš vandens ir be tėvų priežiūros maudytis neleidžia.

REKLAMA
REKLAMA

Pervertina jėgas

Plaukimo mokyklos „Delfinas“ trenerė Dovilė Pocienė sako, kad skęsta ne tik girti, bet ir tie, kurie pervertina savo jėgas.

Per toli nuplaukusiems ir pajutusiems, jog koją sutraukė mėšlungis, D. Pocienė pataria koją bakstelėti adatos ar žiogelio, kuriuos galima įsiverti į maudymosi kostiumėlį, smaigaliu.

Sportinio plaukimo trenerė sako matanti žmonių, norinčių išmokti taisyklingai plaukti ir vandenyje jaustis saugiai, antplūdį. Mokytis plaukti į baseiną ateina ir vaikai, ir suaugę. Norinčiųjų šiuo metu yra šešios grupės.

„Suaugusiesiems sekasi sunkiau. Jie ne tokie lankstūs, tačiau mokytis stengiasi“, – sako D. Pocienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų