REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Neramumus šalyje lietuviai malšins su lenkais, latviais ir estais

Riaušių prie Seimo scenarijus nebepasikartos?

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla po Lietuvoje surengtų tarptautinių specialiųjų policijos pajėgų pratybų pabrėžė, kad šalies pareigūnai yra tinkamai pasiruošę užtikrinti viešąją tvarką ir numalšinti neramumus, o koją gali pakišti tik patirties trūkumas.

REKLAMA
REKLAMA

– Kokia yra bendrų Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos specialiųjų policijos pajėgų pratybų nauda?balsas.lt paklausė R. Požėlos.

REKLAMA

– Plika akimi matyti, kad tokie renginiai yra labai naudingi. Iš karto pajuntame priklausymo Europos Sąjungai (ES) naudą. Esame ES nariai, todėl galime pasitelkti gretimų šalių pareigūnus, kai kyla tam tikrų grėsmių, kurioms numalšinti nepakanka vietos pajėgų. Kiekvieną dieną galime juos pasikviesti dėl bendro patruliavimo. Tokia praktika – visiškai reali.

– Kaip vertinate Lietuvos specialiųjų policijos pajėgų turimą ginkluotę, techniką ir ar su tuo, kas turima, įmanoma užtikrinti viešąją tvarką?

REKLAMA
REKLAMA

– Visuomenėje didžiausia įtampa buvo sukilusi 2009 m. sausio 16-ąją. Po riaušių prie Seimo vyko aktyvios diskusijos – reikia vandens patrankos ar nebūtina ją turėti. Tačiau pastaraisiais metais aistros atslūgo ir būtinybė įsigyti brangios technikos – nebeliko.

Vandens patranka labiau būtų reikalinga Viešojo saugumo tarnybai, kurios viena iš tiesioginių užduočių – riaušių malšinimas. Tačiau būtinybės pirkti brangią įrangą nėra. Policija savo ruožtu turi kitų priemonių, kurios yra humaniškesnės ir priimtinesnės tarp visuomenės narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kaip Lietuvos specialiosios policijos pajėgos atrodo lenkų, latvių ir estų draugijoje?

– Kiekviena šalis turi savo metodiką, taktiką, teisinį reglamentavimą. Tikrai galiu pasakyti, kad lietuviai atrodo gana neblogai. Suprantama, kad tos gyvos praktikos daugiausia iš visų turi lenkai. Žinome lenkų futbolo sirgalius, kurie policijos pareigūnams pridaro daug rūpesčių.

Kiekvienos rungtynės Lenkijos futbolo stadionuose pasiekia aukščiausią įtampos tašką. Ten dažnai prireikia vandens patrankos, o pačios varžybos pareigūnams tampa tikru iššūkiu. Todėl iš esmės lietuviai niekuo nenusileidžia kolegoms, tiesiog neturi tiek daug patirties.

REKLAMA

– Kokios būtų policijos specialiųjų pajėgų perspektyvos?

– Norėdami sėkmingai bendradarbiauti su kolegomis, turime siekti suvienodinti skirtingų šalių teisės aktus. Tada pavyktų išvengti didelių problemų, kai vienos valstybės pajėgos dirba kitos šalies teritorijoje.

Toliau reikia dirbti su taktika, kad viskas vyktų sklandžiai. Prisimenu pirmąsias pratybas, kuriose dalyvavo Lietuvos policijos specialiosios pajėgos ir tada daug kas klostėsi sunkiai. Bet žengiame į priekį ir matome rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų