REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA paskelbė itin didelės raiškos Marso paviršiaus panoraminę nuotrauką, suteikiančią galimybę stipriai išdidinti matomą vaizdą ir tyrinėti Raudonosios planetos peizažo ypatumus apžiūrinėjant net menkiausias jo detales.

REKLAMA
REKLAMA

Ši 1,3 GP raiškos nuotrauka sudaryta iš beveik 900 Marsą tyrinėjančio „Curiosity“ fotokamerų ( jų yra net 17) į Žemę persiųstų nuotraukų. Jos buvo sujungtos į vieną sudėtinį atvaizdą, kuriame matomas Gale'o kraterio regionas, sakoma NASA pranešime.

REKLAMA

„Ji (nuotrauka – red.) leidžia gerai perprasti vietovę ir demonstruoja fotokamerų galimybes. Jūs galite matyti visą kontekstą ir įsigilinti į menkiausias atvaizdo detales“, – pareiškė Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje Kosminių misijų atvaizdų apdorojimo laboratorijos atstovas Bobas Deenas.

Ši nuotrauka yra pirmasis Marso paviršiaus atvaizdas, kurio raiška didesnė nei 1 gigapikselis, teigiama NASA pranešime. Nuotraukos centrinėje dalyje matomas lizdo formos akmuo, ties kuriuo marsaeigis buvo paėmęs Marso grunto mėginius. Tolumoje matomas 5,5 km aukščio Sharpo kalnas.

REKLAMA
REKLAMA

Šią nuotrauką galima apžiūrėti NASA tinklalapyje. Pasak NASA atstovų, kompozitinis atvaizdas buvo sujungtas iš 871 pagrindinės „Curiosity“ fotokameros, įrengtos ant marsaeigio stiebo, nuotraukos ir 25 nespalvotų navigacijos fotokamerų nuotraukų. Visos jos buvo padarytos tarp 2012 m. spalio 5 ir lapkričio 16 d.

Artimiausiomis dienomis „Curiosity“ pradės metus truksiančią kelionę link Sharpo kalno, sakoma NASA pranešime. Jos metu bus vykdomi fizikiniai, cheminiai ir biologiniai Marso tyrimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų