• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lina ABROMAVIČIENĖ

Praėjusią savaitę įvykusi nelaimė Radviliškyje, kai 5-erių metų berniukas padegė savo jaunesnį trejų su puse metų broliuką, dar ilgai nebus pamiršta. Užsiliepsnojusio radviliškiečio berniuko kūnas patyrė gilius nudegimus, todėl skubiai buvo išvežtas į Kauno klinikas. Pasak Šiaulių medikų, tokie gilūs nudegimai sunkiai gyja, todėl vaiko likimas dar neaiškus. Skaudžios istorijos pamiršti neleidžia ir vaiko tėvo grasinimai socialiniams darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

Grasino dėl nepriežiūros

Abiejų berniukų mama Kristina gyvena Radviliškyje, Stiklo gatvėje esančiame bendrabutyje, ir viena augina keturis vaikus. Šeima yra stebima, nes priklauso socialinės rizikos šeimų grupei dėl netinkamos vaikų priežiūros. Iškart po įvykio Radviliškio socialinė darbuotoja, kuri lanko daugiavaikę radviliškiečių šeimą, iš nukentėjusio berniuko tėvo sulaukė rimtų grasinimų.

REKLAMA

Jis, pasak socialinės darbuotojos, telefonu grasino ją užmušti, nes specialistė delsė iš motinos atimti vaikų globą. Vyras mano, kad jei vaikai būtų gyvenę ne su mama, tokia nelaimė nebūtų įvykusi. Specialistei grasinęs vyras yra tik berniukų tėvas. Kitų dviejų mergaičių tėvas nežinomas. Grasinimus pateikęs socialinei darbuotojai vyras su vaikų motina kartu negyvena. Pasak socialinės darbuotojos, vyriškis bandė grasinti ir vaikų motinai už tai, kad neprižiūrėjo kieme žaidžiančių berniukų.

REKLAMA
REKLAMA

Padegė vyresnysis brolis Kaip „Šiaulių naujienos“ jau rašė, tragedija šeimoje įvyko praėjusį antradienį, kai su broliuku žaidęs penkiametis degiu skysčiu apipylė brolį. Po to vaikas rado degtukus ir jais uždegė. Pirmoji nelaimę pastebėjo kaimynė Regina, kuri puolė gelbėti vaiką, nudrėskė degančius rūbus, apipylė vandeniu, o po to pranešė vaiko motinai.

„Baltiniai, kurie degė, tirpte ištirpo. Aš juos greitai nuplėšiau“, - sakė vaiką gelbėjusi kaimynė Regina. Sunkios būklės vaikas buvo nuvežtas Šiaulių, po to perduotas Kauno klinikų medikams. Vaikas stipriai nudegė pilvą, nugarą, rankas ir pečius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak medikų, nudegė apie 50 procentų vaiko kūnelio, tad jo būklė yra labai sunki.

Degančiojo gesinimui – atsargos priemonės

Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos Vaikų chirurgijos, traumatologijos ir ortopedijos centro skyriaus vedėjo, vaikų chirurgo traumatologo-ortopedo Povilo Venckaus, nelaimės atveju gesinimui turi būti naudojamas storas audinys, kad staigiai būtų užgesinama deganti liepsna. Tada reikėtų apdegusį apipilti vandeniu.

„Kartais vandens užpylimas nenumalšina liepsnos. Tai priklauso nuo degaus skysčio, todėl geriau degantį kūną iš karto užgesinti audiniu“, - sako gydytojas. Kaip buvo gelbėjamas radviliškietis berniukas (jam kaimynė nuplėšė drabužius), pasak gydytojo, ne visada taikytinas metodas, nes drabužių nuplėšimas nuo kūno ilgai užtrunka. Geriausia iškart užgesinti ugnį ir šaldyti nudegusią vietą. Tada lieka mažesnis ir ne toks gilus nudegimas.

REKLAMA

Kai kūnas smarkiai nudega, gydytojo teigimu, pagalba turi būti suteikiama žaibišku greičiu, nes esant giliems nudegimams, nukentėjusiajam šalinama viršutinė oda, kuri kelia pavojų gyvybei. Gilūs nudegimai ant kūno formuoja kietą šarvą, kaustantį kraujagysles, sunkinantį krūtinės ląstos funkciją. Jei žmogus nudega galūnes (kojas, rankas), pasak gydytojo, žmogus negali judėti, nes tai sukelia skausmą. Kol nukentėjusiojo nuo nudegimų būklė nėra stabilizuota, tol jo negalima transportuoti.

Nudegimų pasitaiko dažnai

„Kai pas mus atvyko nudegęs vaikas iš Radviliškio, jo būklė buvo itin sunki. Dabar mes jo situacijos nesekame, todėl nežinome, kaip jo gydymas klostosi toliau. Svarbiausia tai, kad atsitikus nelaimei vaikui buvo greitai suteikta pagalba, jo būklė stabilizuota ir jis išvežtas pas specialistus į Kauną“, - sako P. Venckus. Šiauliuose, pasak P. Venckaus, nudegimų pasitaiko nemažai. Dažniausiai nelaimės ir nutinka nuo degių skysčių, tačiau paprastai tie nudegimai būna negilūs ir jie netrukdo judėjimui, o kartais net po smulkių nudegimų ant kūno nelieka net randų. Vasarą, kai ant kūno dėvimi plonesni drabužiai, pagalba užsiliepsnojus suteikiama efektyviau.

REKLAMA

Žiemą, pasak P. Venckaus, degantys stori drabužiai pridaro daugiau žalos, nes jie sudaro karščio kompresą, kuris ilgiau palaiko temperatūrą, o tai dar labiau skatina giluminius odos pakitimus. „Manau, kad reikia atsisakyti degių mišinių, kurie yra skirti laužui užkurti. Juk yra kitokios priemonės – specialios tabletės. Kaip atsisakėme koncentruoto acto skysčio, kuriuo dažnai nusidegindavo žmonės odą, ir liko tik kelių procentų actas, taip, manau, galima atsisakyti ir laužui skirtų degiųjų skysčių, juos pakeičiant mažiau pavojingais“, - aiškina gydytojas P. Venckus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų