REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Statybininkams neduos ramybės

Darbai statybose laikomi vienais pavojingiausių. Siekdami užkirsti kelią nelaimėms, darbo inspektoriai šią vasarą vykdo plačią tikrinimo akciją.

REKLAMA
REKLAMA

Nenuleis žvilgsnio

Valstybinė darbo inspekcija skelbia, kad akcija bus vykdoma dviem etapais. Birželį ypatingas dėmesys bus skiriamas kolektyvinėms apsaugos priemonėms, o rugpjūtį, antrojo etapo metu, bus kreipiamas dėmesys į asmenines apsaugos ir paaukštinimo priemones, tai yra kritimą iš aukščio. Tokio dydžio ir trukmės akcija bus vykdoma pirmą kartą. „Statybininkams per visą vasarą neduosime ramybės. Stengsimės konsultuoti, padėti“, – sako Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vedėjas Rimantas Trota.

REKLAMA

Jo teigimu, akcija prasidėjo birželio 6-ąją ir tęsis iki mėnesio pabaigos, tad kol kas rezultatų apibendrinti negalima. Įmonių patogumui atnaujintame VDI tinklalapyje pateikiamos reikiamos metodinės rekomendacijos. „Pateikiama visa medžiaga, kuria reikėtų vadovautis“, – pataria pasidomėti vedėjas.

Tokia akcija siekiama, kad statybose būtų kuo mažiau nelaimingų atsitikimų. Tikrinti renkamasi rizikingiausias įmones, kuriose būta nelaimingų atsitikimų, buvo sustabdyta veikla. Bus žiūrima, kur didesnė tikimybė, kad gali įvykti nelaimingas atsitikimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Siekiame, kad būtų kuo mažiau nelaimingų atsitikimų“, – sako R. Trota.

Akcijos tikslas nėra bausti. Norima darbdaviams patarti, kaip spręsti problemą, patikrinti, jei bus rasta pažeidimų ir įmonės nereaguos, tuomet bus baudžiamos.

„Pirmiausia siekiama pažiūrėti, kaip tvarkosi įmonės“, – aiškina vedėjas.

Nors akcija vyks du vasaros mėnesius, tačiau liepą ir rugsėjį statybvietėse, kuriose nustatytų pažeidimų pašalinimas itin svarbus nelaimių darbe prevencijai, pasirinktinai bus pertikrinama, kaip vykdoma inspektorių rekomendacijos ir reikalavimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didelė rizika

VDI duomenimis, būtent dėl kritimų iš aukščio dažniausiai įvyksta nelaimės statybvietėse. Jas lemia pažeidimai, kai neaptveriamos arba netinkamai aptveriamos pavojingos zonos, kuriose esama rizikos darbuotojams nukristi. Tai angos sienose, grindyse, laiptų aikštelės, liftų šachtos, iškasos. Taip pat neužtikrinamas darbuotojų, dirbančių aukštyje, saugumas. Pavojingos dar dažnai naudojamos savadarbės paaukštinimo priemonės, kurių konstrukcija neatitinka saugų darbą užtikrinančių reikalavimų.

Šalyje šiemet darbai statyb-vietėse vėl vieni pavojingiausių. Preliminariais VDI duomenimis, iki birželio pradžios statybose sunkiai sužalota 11 žmonių, žuvo 5 žmonės – daugiausia nei dirbant kitus darbus. Iki šių metų birželio pradžios, preliminariais VDI duomenimis, dėl darbuotojų saugos ir sveikatos pažeidimų šalies įmonėse žuvo 23 žmonės.

REKLAMA

R. Trota džiaugiasi, kad šiemet apskrityje mirtinų nelaimingų atsitikimų statybose neįvyko – buvo tik vienas sunkus nelaimingas atsitikimas.

„Norime, kad jų ir visai nebūtų, kad žmonės darbe būtų kaip įmanoma saugesni“, – sako vedėjas.

Šią savaitę Biržų statybos bendrovėje ant darbininko užslinko žemės. Pasak vedėjo, pirminiais duomenimis, jis smarkiai nenukentėjo, pavojus gyvybei negresia. R. Trotos teigimu, šioje įmonėje daug dėmesio skiriama darbų saugai, tad galbūt ir tai kiek apsaugojo nuo didesnės nelaimės – žinota, kaip elgtis.

REKLAMA

Statybų daugėja

Apskrityje šiuo metu yra per 400 statybinių įvairios teisinės registracijos organizacijų – uždarųjų akcinių bendrovių, individualiųjų įmonių ir pan. Jos atlieka įvairiausius statybos darbus – žemės kasimo, stogų dengimo ir kt. Vasarą daugėja ir pačių statybų.

„Gauname pranešimus: statybos prasideda, prasideda, prasideda…“, – sako R. Trota. Paprastai viename objekte dirba 4–5 ar net aštuonios organizacijos, o kartais net daugiau nei dešimt. Tad bus įvertinama kiekviena.

Daiva SAVICKIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų