REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Prezidentės metinis pranešimas: Vyriausybei pats laikas pradėti dirbti

D. Grybauskaitė pažėrė kritikos A. Butkevičiaus darbo grupėms, tautinėms mažumoms ir „nupirktiems infarktams“

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienė Seime perskaitė tradicinė metinį pranešimą, kuriame, kaip įpareigoja Lietuvos Respublikos Konstitucija, apžvelgė padėtį Lietuvoje, šalies vidaus ir užsienio politiką. Tai jau ketvirtasis šalies vadovės metinis pranešimas. Šiemet Prezidentė negailėjo kritikos šalies Vyriausybei, prakalbo apie tautinių mažumų reikalavimų problemą bei apie „perkamus infarktus“.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienė Seime perskaitė tradicinė metinį pranešimą, kuriame, kaip įpareigoja Lietuvos Respublikos Konstitucija, apžvelgė padėtį Lietuvoje, šalies vidaus ir užsienio politiką. Tai jau ketvirtasis šalies vadovės metinis pranešimas. Šiemet Prezidentė negailėjo kritikos šalies Vyriausybei, prakalbo apie tautinių mažumų reikalavimų problemą bei apie „perkamus infarktus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visai neblogai toje Lietuvoje“, – pasisveikindama tarė D. Grybauskaitė, kuri pirmiausia pasidžiaugė po nepriklausomybės atgavimo Lietuvos nueitą kelią. „Lietuvos Sąjūdžio išbudintas tautos apsisprendimas patiems kurti savo valstybę ir daugiau niekada neleisti Lietuvoje tvarkytis svetimiems šiandien mums leidžia džiaugtis laisve ir tuo, ką sugebėjo pasiekti mūsų dar labai jauna valstybė“, – antradienį kalbėjo Prezidentė.

REKLAMA

„Sugebame tvarkytis su mums tenkančiais iššūkiai, tampame vis savarankiškesni. Žmonės jau pajuto, ką reiškia būti europiečiams ir spręsti patiems“,  – pareiškė D. Grybauskaitė.

„Po daugybės tekusių išbandymų mus vėl lydi sėkmė. Šiemet Lietuvos vardas ne kartą skambėjo tarp Europos geriausiųjų“, – teigia Prezidentė. Pasak jos, mažutė Lietuva virsta neeilinių gebėjimų šalimi inovacijų, sporto, mokslų ir technologijų srityse.  

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto D. Grybauskaitė pažymėjo, kad bandymų Lietuvą sumenkinti, sustabdyti, suklaidinti, papirkti ir padaryti priklausimą nesibaigs. Pasak jos, Lietuvos geografinė padėtis lemia tai, kad už galimybę patiems kurti savo valstybę kovoti teks nuolatos.

„Turime nepasiduoti įtakoms, neparsiduoti, išlikti laisvi, kritinėse situacijose rasti būtinus sprendimus, pasipriešinti ir ginti savo valstybės interesus“, – apie kovą su išorės grėsmėmis kalbėjo D. Grybauskaitė.

Premjero darbo grupės – laiko gaišimas

Savo metiniame pranešime Prezidentė negailėjo kritikos dabartinei Vyriausybei. Prezidentė leido suprasti, kad Vyriausybė dirba per lėtai ir per daug laiko gaišta darbo grupėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Riboti valdžios gebėjimai tampa stabdžiu. Politinės valios stoka, negebėjimas operatyviai reaguoti, laiko gaišimas darbo grupėse gali būti nuostolingi ir pragaištingi valstybei“, – kategoriškai pareiškė Prezidentė, akcentuodama, kad šiuolaikiniame pasaulyje laimi greitesnis.

„Nuo Vyriausybės priesaikos praėjo šeši mėnesiai, jau pats laikas pradėti dirbti. Jeigu norime gyventi geriau, turime dirbti geriau ir greičiau“, – tvirtina D. Grybauskaitė.  

„Kol sprendimai stringa darbo grupėse, lietuviai skursta dėl šildymo sąskaitų“, – kategoriškai pareiškė D. Grybauskaitė.

REKLAMA

Galimybė „nusipirkti infarktą“

Prezidentė pažėrė kritikos Seimui dėl to, kad šią žiemą parlamentas virto politinių imunitetų klausimų sprendimo lauku. Tiesa, D. Grybauskaitė džiaugėsi, kad Seimas netapo priedanga nuo teisėsaugos, turėdama galvoje atimtus „Darbo partijos“ narių ir Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę.

Vis rečiau galima nusipirkti teisėją, tačiau galima „nusipirkti infarktą“, pareiškė D. Grybauskaitė, nurodydama į „Darbo partijos“ bylos vilkinimą.

Prezidentė taip pat užsiminė apie „kalinių balsais, brangesniais veršeliais, alumi ir provokacijomis perkamą demokratiją.  

REKLAMA

Lietuvių kalba tampa įkaite

„Valdančiosios koalicijos politinių susitarimų įkaite jau tampa lietuvių kalba”, – pareiškė Prezidentė. Ji akcentavo tai, kad lenkų tautinės mažumos reikalavimai vis pereina ir į kitus reikalavimus, kurie skaldo Lietuvą.

Kol Lietuvoje daromos nuolaidos, už Lietuvos sienų uždarinėjamos lietuviškos mokyklos, piktinosi Prezidentė. Pasak jos, iškyla grėsmė, kad tauta vis dažniau nesupras, kas vyksta valstybėje, o „suklaidinta ir supriešinta tauta lengviau manipuliuoti, nes ji nepastebi grėsmių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokioje terpėje greitai daugėja Lietuvą menkinančių ir tautos mąstymą keičiančių projektų. Į mūsų valstybės gyvenimą tyliai kelią skinasi svetimos mokymo programos, kurstoma tautinė nesantaika, gaivinama nostalgija sovietmečiui, perperkami mūsų menų ir teatrų festivaliai, sporto komandos, talentingi šalies studentai“, – pareiškė Prezidentė.

Džiaugėsi finansine padėtimi, tačiau išreiškė nerimą dėl populizmo

Prezidentė išreiškė džiaugsmą dėl stabilios šalies ekonominės ir finansinės situacijos. Vis dėlto jai nerimą kelia populistiniai politikų pažadai. „Lengvai dalijami populistiniai pažadai gali labai greitai pakeisti padėtį. Finansiniam stabilumui išlaikyti taip pat reikia atsakingų sprendimų“, – tvirtino D. Grybauskaitė. Ji akcentavo, kad reikėtų gyventi mažiau išlaidaujant.

REKLAMA

„Norint sustiprinti mūsų pozicijas, tapti konkurencingesniems ir patrauklesniems investuotojams, būtina iki galo nueiti finansine atsakomybe grįstą kelią”, – pareiškė D. Grybauskaitė, išreikšdama viltį, kad finansinis populizmas bus galutinai apribotas.  

Pirmininkavimas ES – ypač atsakingas laikotarpis

Prezidentė akcentavo artėjančio Lietuvos pirmininkavimo Europai Sąjungai svarbą. Ji ragino visus politikus susitelkti į šias atsakingas pareigas, kurios Lietuvai tenka labai sunkiu metu, kai Europa išgyvena sudėtingus istorinius išbandymus.

REKLAMA

„Pirmininkavimas pareikalaus sumanaus veiksmų koordinavimo ir tarpininkavimo, ieškant išeičių globaliems iššūkiams atremti“, – tvirtino D. Grybauskaitė.

Pasak jos, Lietuvos sprendimai privalo būti labai atsakingi, nes jų pasekmes pajaus visos Europos Sąjungos valstybės ir 500 milijonų jų gyventojų.  

Daugiau skaidrumo ir savarankiškumo

Lietuvai reikia daugiau skaidrumo ir savarankiškumo, baigdama metinį pranešimą tvirtino D. Grybauskaitė.

Laisvė trapi, tvirtina politikė: „Tik ginama mūsų vienybės ir saugoma mūsų širdyse ji išlieka. Todėl linkiu visiems išlikti laisviems, darant bet kokį kasdieninį mūsų apsisprendimą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokia šiandien yra Lietuva. Rytoj ji gali būti dar stipresnė, saugesnė ir skaidresnė. Jeigu kiekvienas ten, kur esame, pakeisime tai, ką galime, tuomet turėsime namus, kuriuose ir augti gera, ir pasenti nebaisu. Nėra kito gerovės recepto kaip susikurti ją patiems“,– savo pasirodymą užbaigė Prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų