REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijai antrą kartą mėginant nuteisti garsios Kremliaus kritikės Anos Politkovskajos įtariamus žudikus, pirmadienį prasidėjo priešteisminis bylos nagrinėjimas, tačiau nužudytosios šeima nesitiki jame išgirsti atsakymą į klausimą, kas užsakė šią žmogžudystę.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjus daugiau nei šešeriems metams po to, kai A. Politkovskaja buvo nušauta vieno Maskvos daugiabučio, kuriame gyveno, laiptinėje, dėl šio nusikaltimo kaltinimai jau antrą kartą turėtų būti pateikti Rustamui Machmudovui, dviems jo broliams ir dar dviems įtariamiesiems, vienas kurių yra jo dėdė.

REKLAMA

Dėl įkalčių stokos 2009 metais prisiekusiųjų teismas tris iš penkių kaltinamųjų išteisino, tačiau vėliau Rusijos Aukščiausiasis teismas panaikino išteisinamąjį nuosprendį ir nusiuntė bylą iš naujo ištirti, patenkindamas šalies Generalinės prokuratūros teikimą.

Teismo salėje už stiklinės pertvaros sėdintis juodais drabužiais apsirengęs R.Machmudovas kalbėjosi su savo dėde ir penktuoju įtariamuoju, buvusiu policininku. Po ilgų metų slapstymosi 2011 metų gegužę suimtas čečėnas šypsojosi sveikindamasis su savo tėvu bei kitais broliais.

REKLAMA
REKLAMA

"Dievas težino, ko iš viso to reikia tikėtis. Žinau, kad jie nieko blogo nepadarė, tikiuosi išvysti juos namuose", - sakė įtariamojo tėvas Ruslanas Machmudovas.

A.Politkovskajos šeimai atstovaujanti advokatė Ana Stavickaja abejoja, kad teismas atsakys į svarbiausią klausimą - kas užsakė šią žmogžudystę.

"Byla bus visiškai baigta, kai bus surastas asmuo, kuris tai užsakė, kada bus nustatyta jo pavardė, kada jam bus pateikti kaltinimai ir jo kaltę įrodys teismas, - sakė ji. - Nėra jokių galimybių, kad ta pavardė būtų paskelbta per šį bylos nagrinėjimą".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Iki šiol kaltinimai niekam nepateikti. Nukentėjusieji ne kartą sakė, kad byla bus baigta tada, kada bus surastas užsakovas. Šioje byloje tik kai kurie dokumentai turi slaptumo žymą - tie, kurie susiję su operatyvinių darbuotojų apklausa, tačiau jie ne daug suteikia informacijos apie šį nusikaltimą. Todėl, manau, kad nėra jokio pagrindo šią bylą svarstyti slaptai", - sakė advokatė.

Priešteisminis posėdis buvo atidėtas iki antradienio po to, kai gynybos advokatai pareiškė, kad rado klaidų prokuroro pateiktoje medžiagoje. Jie taip pat išreiškė pageidavimą, kad bylą nagrinėtų prisiekusieji, šiai pozicijai pritaria ir A.Politkovskajos šeima.

REKLAMA

Praėjusių metų gruodį teismas skyrė 11 metų laisvės atėmimo bausmę buvusiam policininkui po to, kai jis sutiko prisiimi kaltę dėl jam pateiktų kaltinimų ir bendradarbiauti su teismu toliau nagrinėjant šią bylą.

Tačiau buvę A.Politkovskajos kolegos, jos draugai ir šeima sako, kad nuteistąjį galima buvo priversti atskleisti nusikaltimą užsakiusiųjų pavardes, ir abejoja, kad jos kada nors bus atskleistos.

A.Politkovskajos nužudymas yra viena iš mažiausiai dešimties Rusijos žurnalistų nužudymo bylų, kuriose tikrieji žudikai iki šiol yra nežinomi.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų