REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijoje atliktas „kolektyvinis šlapimo testas“ atskleidė, kiek žmonių konkrečią parą vartojo narkotines medžiagas, tarp jų marihuaną, amfetaminą ir kokainą, pranešė šalies dienraštis „Sydsvenskan“.

REKLAMA
REKLAMA

Švedų mokslininkai tyrimą atliko paėmę mėginius iš šalies pietuose esančių vandens valymo įrenginių, aptarnaujančių dviejų miestų – Malmės (daugiau nei 280 tūkst. gyventojų) ir Lundo (daugiau nei 83 tūkst. gyventojų) – kanalizacijos nuotekas. Tyrimo metu nuotekose buvo ieškoma specifinių cheminių junginių, o iš jų koncentracijos buvo sprendžiama apie galimą narkotines medžiagas tam tikru metu vartojusių asmenų skaičių.

REKLAMA

Tyrimas atskleidė, kad per vieną gegužės mėnesio šeštadienio naktį Malmėje marihuaną vartojo apie 10 700 žmonių. Maždaug 1 340 Malmės gyventojų tą naktį vartojo amfetaminą, o apie 320 – kokainą. Šie vertinimai remiasi vidutinės šių narkotinių medžiagų dozės skaičiavimais, sakoma pranešime.

Lundo miesto nuotekų tyrimas atskleidė, kad minėtąją naktį maždaug 1 370 šio miesto gyventojų vartojo marihuaną, 110 – amfetaminą, o 26 – kokainą. Pasak dienraščio, tai pirmasis tokio pobūdžio nuotekų tyrimas Švedijoje.

Skelbiama, kad marihuana yra sparčiausiai Švedijoje plintantis narkotikas: 2011 m. atlikto tyrimo duomenimis, jis toli lenkia visas kitas nelegalias narkotines medžiagas. Remiantis vienos apklausos rezultatais, apie 40 proc. Stokholmo centrinėje dalyje esančių vidurinių mokyklų mokinių (berniukų) yra bandę rūkyti marihuaną. Švedijos policijos vertinimais, nuo 2007 metų į šią šalį nelegaliai įvežama apie 25–30 tonų marihuanos.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų