REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atrodo, kad visų tikslas – tapti milionieriumi. Tai užtikrintų nerūpestingą senatvę. Ir, beje, nereikia būti Volstrito makleriu. Dauguma viduriniosios kalsės atstovų gali sukaupti milijoną.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai yra prirašyta daug knygų skambiais pavadinimais. Vis dėlto patariama nepasitikėti knygomis, kurių pavadinimai skelbia, kaip tapti milionieriumi naudojantis X skaičiumi taisyklių.

REKLAMA

CNBC žurnalistas Jeffas Brownas pataria susidaryti griežtą investavimo planą sėkmei pasiekti. Jei jo principai atrodys akivaizdūs, paprasti ar lengvi, tai reiškia, kad jie yra pagrindiniai, bet tikrai nėra „raktas į sėkmę“. Iš tiesų šios taisyklės turi atspindėti kasdienį gyvenimą.

• Pradėk anksčiau

• Taupyk daugiau

• Išeik į pensiją vėliau

„Pagrindinis gerbuvio susikūrimo principas yra išsiugdyti įprotį gyventi pigiau už savo išgales ir santaupas“, - pataria finansų planuotojas Richardas Feightas. Taigi kaip to pasiekti be itin pelningų investicijų?

REKLAMA
REKLAMA

Pradėk anksčiau

Kuo ilgiau pinigai bus kaupiami, tuo didesnis bus „kiaušinis lizde“. Per 30 metų galima sukaupti 1 mln. JAV dolerių, jei bus investuoti 7,7 tūkst. JAV dolerių į 7 proc. pelningumo akcijas ir didinant įmokas 3 proc. kiekvienais metais. Svarbu, kad alga kiltų ir atitiktų infliaciją. Jei užteks laiko taupyti 40 metų, tuomet pradinė suma gali būti perpus mažesnė – 3,4 tūkst. JAV dolerių.

Taupyk daugiau

O kas jei pradinė suma siekia ne 7, bet 10 tūkst. JAV dolerių? Tokiu atveju pirmąjį milijoną galima sukaupti per 27 metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, norint sutaupyti daugiau, reikia išleisti mažiau. Tai turi dvigubą efektą. Šiuo būdu į pensiją galima išeiti anksčiau, o per tą laiką įgyti taupymo įpročiai leis nesijaudinti dėl turimo pinigų kieko saugiai senatvei.

Išeik į pensiją vėliau

Šis žingsnis turi panašų efektą kaip ankstesnis, tačiau jis leidžia taupyti ilgiau. Jei į pensiją išeisite 8 metais vėliau, tuomet tiek metų nereikės padenginėti iš savo pensijos lėšų. Jei pensininkų pora yra sukaupusi 1 mln. JAV dolerių turto ir per metus uždirba maždaug 50 tūkst. JAV dolerių, tokiu atveju poros metinės išlaidos pensijoje galės padidėti 1 tūkst. JAV dolerių per metus. Jei bus dirbama dar penkerius metus, ši suma išaugs iki 5 tūkst. JAV dolerių per metus.

REKLAMA

Žinoma, šios prielaidos yra daromos pagal tai, kad 1 mln. JAV dolerių yra puiki suma. Bet ar to tikrai užtenka senatvei?

Viskas priklauso nuo daugelio faktorių: kiek tikimasi gauti pensijos iš valstybės, gyvenimo trukmės ir kiek prireiks ar norėsite pajamų.

1 mln. JAV dolerių gali atrodyti stebuklingas skaičius, tačiau tai nėra tiek jau daug.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų