REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolis Kaupinis, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Cigarečių kontrabanda griauna tabako pardavėjų verslus visoje Ispanijoje. Manoma, kad beveik 10 procentų viso šalyje parduodamo tabako – nelegali kontrabanda, daugiausia iš Šiaurės Afrikos šalių.

REKLAMA
REKLAMA

Spaudžiami recesijos ir kylančių akcizo mokesčių, 10 milijonų Ispanijos rūkalių – pats geriausias kontrabandininkų taikinys. Smarkiai iki krizės rūkę ispanai pradeda mažinti per dieną sudūmijamų cigarečių skaičių, o neturintys tam valios lengvai gauna kontrabandinių gaminių.

REKLAMA

Oficialiai valstybės akcizuojamų cigarečių pardavimas pernai sumažėjo beveik penktadaliu, o štai nelegalių tabako gaminių pardavimas auga – būna savaičių, kai vos per septynias dienas ispanų muitininkai konfiskuoja apie milijoną nelegalių pakelių, kurių vertė – apie 4 mln. eurų.

Anksčiau Ispanija daugiausia būdavo tranzitinė cigarečių kontrabandos šalis, jos keliaudavo į Europos Šiaurę. Tačiau dabar per septynis didžiausius šalies uostus, Gibraltarą, pasienį su Portugalija bei Kanarų salas į Ispaniją patekę rūkalai greitai pasklinda į pačių ispanų rūkalių kišenes. Su Gibraltaru besiribojanti Andalūzija – vienas iš labiausiai kenčiančių rajonų, čia masiškai priverstos užsidaryti tabako gaminių parduotuvėlės.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums reikia pagalbos, arba padarysime tą patį, ką padarė laivų statyklos darbininkai: nugriausime tiltą. Tuoj reikės uždaryti sieną. Kas nors turi mus išgirsti, nes mūsų prekyba miršta“, – teigia Kadiso tabako pardavėjų asociacijos vadovas Jose Bermudezas.

Pernai dėl akcizo cigarečių pakelis Ispanijoje pabrango 50 euro centų, tad už pakelį ispaniškų „Marlboro“ gali tekti sumokėti apie 4,5 euro, o juodojoje rinkoje iš Šiaurės Afrikos atkeliavęs pakelis neatsieis nė 2,5 euro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų