• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jolanta Paškevičiūtė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Everesto deimantinis jubiliejus iškilmingai minimas Nepale ir Jungtinėje Karalystėje. Sukanka lygiai 60 metų, kai pirmą kartą buvo pasiekta aukščiausia pasaulio viršukalnė.

REKLAMA
REKLAMA

Nepale pagerbti britų ekspedicijos nariai, kurių drąsa ir sėkmė suteikė impulsą Nepalo turizmo industrijai. Dabar, kaip nuogąstauja daugelis alpinistų, niokojančiai aukščiausią pasaulio kalną.

REKLAMA

Tai buvo 1953-ųjų gegužės 29-osios rytas, kai Edmundas Hillary`is iš Naujosios Zelandijos ir nepalietis vedlys Tenzingas Norgay`us tapo pirmaisiais Everesto užkariautojais.

Nulipę nuo aukščiausios pasaulyje 8848-ių metrų viršukalnės jie sveikinti kaip didvyriai, nors buvo tik milžiniškos ekspedicijos dalis. Bet būtent iki tol nedaug kam žinomą 33-ejų bitininką iš Naujosios Zelandijos ir jo porininką šerpą britų ekspedicijos vadovas pasirinko šturmuoti Everestą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tenzingas ir aš tapome puikiu pavyzdžiu, kaip žmonės tampa komanda, kaip saugo vienas kitą“, – kalbėjo pirmasis įkopęs į Everestą alpinistas E. Hillary`is.

Dar nespėjusiam nulipti nuo Everesto E. Hillary`iui karalienė suteikė sero titulą, vėliau jis tapo Nepalo garbės piliečiu.

Dar tebegyvena paskutinis 1953 metų britų finansuotos ekspedicijos narys šerpas Kanča, kuriam 81-eri. Deimantinio jubiliejaus iškilmėse dalyvavo pirmųjų Everesto užkariautojų giminaičiai. E. Hillary`io ir vedlio T. Norgay`aus sūnūs – taip pat alpinistai. Jų pėdomis seka ir vaikaičiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Du kuklūs vyrai – bitininkas iš Naujosios Zelandijos ir Eversto papėdėje užaugęs šerpas atvėrė duris šių dienų turizmui Nepale“, – pabrėžė T. Norgay`aus vaikaitis, alpinistas Tashis Tenzinas.

Nuo to laiko keturi tūkstančiai vyrų ir moterų, tarp jų ir lietuviai, įveikė Everesto viršukalnę, kuri tapo svarbiu vargingos šalies pajamų šaltiniu.

Tačiau alpinistų bendruomenė sunerimusi dėl pasaulio stogu vadinamo Everesto. Čia grūdasi ne tik alpinistai, eilėse laukiantys, kol galės įkopti į viršūnę. Čia kaupiasi ir šiukšlės.

Aukščiausia pasaulyje viršukalnė Everestu pavadinta tik XIX amžiaus viduryje pagerbiant britų pulkininką George`ą Everestą – vieną iš regiono tyrėjų, paskelbusį kalną Rytų Himalajuose aukščiausiu pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų