REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Istoriją ne kartą formavo slaptos kariuomenės ar slaptųjų organizacijų vykdytos misijos, kurias dažniausiai koordinuodavo įvairių valstybių valdžios. Tokių veiklų padariniai buvo patys įvairiausi – padaryti atradimai, patikrintos konspiracijos teorijos, prarastos gyvybės, pakeistos valdžios... Tačiau laikui bėgant informacija apie slaptąsias operacijas pradedama po truputį viešinti. „List25.com“ pateikia informacijos net apie 25 tokias operacijas ir skatina pasidomėti, kas ir kaip, kartais žmonėms nė neįtariant, lėmė jų likimus ir istorijos tėkmę.

REKLAMA
REKLAMA

25. Operacija „Paperclip“ (Sąvaržėlė)

Po Antrojo pasaulinio karo JAV žvalgyba pradėjo vykdyti operaciją „Paperclip“, kurios tikslas buvo užverbuoti nacistinės Vokietijos mokslininkus, kad šie dirbtų JAV. Operacija laikoma gana sėkminga.

REKLAMA

24. Projektas „MKUltra“

Projektas „MKUltra“ buvo kodinis JAV vyriausybės vykdomų slaptų tyrimų pavadinimas: CŽV mokslinės žvalgybos divizijoje buvo tikrinamos žmogaus elgesio valdymo galimybės įskaitant ir proto kontrolę. Eksperimentuose ne savo noru dalyvavusiems JAV ir Kanados piliečiams teko iškęsti bandymus su LSD ir kitais chemikalais, hipnozę, jutimo praradimą, izoliaciją, žodinį ir seksualinį priekabiavimą ir kitas kankinimo formas.

REKLAMA
REKLAMA

23. Operacija „Anthropoid“

Operacija „Anthropoidas“ buvo pasikėsinimas į nacių pareigūną Reinhardą Heydrichą. Parengta britų specialiųjų operacijų vykdytojų ir patvirtinta Čekoslovakijos tremtyje veikusios vyriausybės. operacija buvo įvykdyta 1942 metais gegužės 27 dieną Prahoje. Ir nors per operaciją R. Heydrichą pavyko tik sužeisti, nuo patirtų sužeidimų jis mirė po aštuonių dienų. Tai nulėmė žiaurų vokiečių kareivių atsaką – buvo naikinami ištisi kaimai ir žudomi civiliai.

22. Invazija „Bay of Pigs“ (Kiaulių įlanka)

„Bay of Pigs“ buvo nesėkminga karinė invazija į Kubą, kurią 1961 metais balandžio 17 dieną vykdė sukarinta grupė, žinoma kaip brigada 2506. Šią kontrrevoliucinę kariuomenę, kurią apmokė ir finansavo CŽV, premjero Fidelio Castro vadovaujamos Kubos ginkluotosios pajėgos nugalėjo per tris dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

21. Operacija „Wrath of God“ (Dievo kerštas)

Per 1972 metų Miuncheno Olimpines žaidynes buvo nužudyta 11 Izraelio olimpinės komandos narių ir tai visoje Europoje paskatino žudynių bangą. Izraelio ministrės pirmininkės Golda Meir inicijuota operacija „Wrath of God“ buvo suplanuota ir vykdoma Mossad (Izraelio specialiosios pajėgos) – jos tikslas buvo sistemingas Palestinos išlaisvinimo organizacijos narių, įtariamų prisidėjimu prie žudynių, naikinimas.

20. Operacija „Neptune Spear“ (Neptūno ietis)

Operacijos „Neptune Spear“, prasidėjusios kaip JAV atsakomųjų veiksmų į rugsėjo 11-osios teroristinį išpuolį programa, tikslas buvo sugauti arba nužudyti Osamą bin Ladeną. Po 10 metų operacija buvo sėkmingai užbaigta.

REKLAMA

19. Operacija „Valkyrie“ (Valkirija)

Operacija „Valkyrie“ buvo Vokietijos Antrojo pasaulinio karo kritinės padėties planas, parengtas rezervinei armijai, kuri turėjo sukontrolioti padėtį pilietinių neramumų atveju. Vokiečių armijos pareigūnai generolas Friedrichas Olbrichtas, majoras generolas Henningas von Tresckowas ir pulkininkas Clausas von Stauffenbergas pakeitė planą taip, kad galėtų jį panaudoti Vokietijos miestų užvaldymui, nuginkluoti SS ir areštuoti nacių valdžią kai tik Hitleris bus nužudytas liepos 20-osios pasikėsinimo metu. Hitlerio mirtis buvo reikalinga norint išvaduoti vokiečių karius nuo jų lojalumo priesaikos vadui. Po ilgo pasiruošimo planą bandyta įgyvendinti 1944 metais, tačiau jis žlugo.

REKLAMA

18. Operacija „Chaos“ (Chaosas)

Operacija „Chaos“ buvo kodinis pavadinimas šalies viduje vykdyto šnipinėjimo projekto, kurį vykdė CŽV valdant prezidentui Lyndonui B. Johnsonui. Programos tikslas buvo atskleisti užsienio įtaką studentų judėjimui, protestuojančiam prieš karą.

17. Projektas „404“

Projektas „404“ buvo kodinis pavadinimas slaptos JAV oro pajėgų patariamosios misijos Laosui vėlesniais Vietnamo karo metais. Projekto tikslas buvo parūpinti pakankamai specialistų, kurių reikėjo palaikant ir treniruojant karališkąsias Laoso oro pajėgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

16. Projektas „Azorian“

JAV vyriausybė išleido daugiau nei 800 milijonų tam, kad pabaigtų pojektą „Azorian“, kuris apėmė K-129, sovietų povandeninio laivo, nuskendusio 1968 metais, susigrąžinimą. Misija vykdyta 1974 metais viliantis atgauti viską, įskaitant branduolinę raketą, dokumentus ir slapčiausią įrangą. Specialiai misijai vykdyti buvo sukonstruotas laivas „Hugh Glomar Explorer“, kuris turėjo būti naudojamas kaip pagrindinis įrankis.

15. Projektas „Acoustic Kitty“ (Akustinis katinėlis)

Projektą „Acoustic Kitty“ sugalvojo CŽV Mokslo ir technologijos direktoratas 1960-aisiais: norėta panaudoti kates šnipinėjant Kremliną ir sovietų ambasadas. Baterija ir mikrofonas būdavo implantuojami į katiną, o į jo uodegą įtaisoma antena. Tai turėjo leisti visiškai nekaltai atrodantiems katinams įrašyti ir perduoti garsus iš aplinkos.

REKLAMA

14. Abu Omaro atvejis

2003 metų vasario 17 dieną CŽV sugavo Milano imamą Abu Omarą ir pergabeno jį į Egiptą. Čia, pasak šaltinių, dėl įtariamų jo ryšių su islamistais, imamas buvo kankinamas. Po visuomenės pykčio protūkio Italijos teismai baudžiamojon atsakomybėn patraukė daugiau nei 26 CŽV agentus ir kitus asmenis, susijusius su vasario 17-osios įvykiais.

13. Projektas „Fubelt“

JAV valdžia prezidento Richardo Nixono laikais naudojosi CŽV paslaugomis ir žiniomis siekdama manipuliuoti Čilės valdžia ir užkirsti kelią į valdžią Salvadorui Allende‘ui. Projekto „Fubelt“ tikslas buvo sukelti karinį perversmą ir sustiprinti prezidento Eduardo Frei Montalva‘o pozicijas.

Laukite tęsinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų