REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šokoladas jau seniai nebėra vien tik juodasis, pieniškas ir baltasis. Šiandien galima paragauti šio skanumyno su kariu, absentu, gėlių žiedlapiais, druska ir kitais netikėtais priedais, atveriančiais naujus skonio horizontus. Susipažinkite – visi netikėčiausi šokolado porūšiai.

Šokoladas jau seniai nebėra vien tik juodasis, pieniškas ir baltasis. Šiandien galima paragauti šio skanumyno su kariu, absentu, gėlių žiedlapiais, druska ir kitais netikėtais priedais, atveriančiais naujus skonio horizontus. Susipažinkite – visi netikėčiausi šokolado porūšiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šokoladas iš kupranugarių pieno

Jungtiniuose Arabų Emyratuose kupranugarių pienas – populiarus produktas. Iš jo gaminami ledai, o nuo 2012 metų pavasario – net 6 skirtingų skonių pieno gėrimai. Vis dėlto didžiausio susidomėjimo susilaukė kupranugarių pieno pagrindu pagamintas pieniškas šokoladas. Neįprasto skanėsto gamintoja – kompanija „Al Nassma“, kurios atstovai tvirtina, esą toks šokoladas kur kas maistingesnis už įprastą, nes jame mažiau riebalų, todėl tinka netgi diabetikams. Iš kupranugarių pieno ir kakavos pagaminto šokolado priedai – gana įprasti: medus, riešutai, prieskoniai. Kol kas šio skanėsto galima įsigyti tik tiesiogiai iš gamintojo, taip pat šalies viešbučiuose, oro uostuose, bet kompanija „Al Nassima“ neslepia ketinimų atrasti savo vietą ir Europos rinkoje.

REKLAMA

Šokoladas su absentu

Šokoladas su alkoholiu – ne naujiena. Jau ne vieną dešimtmetį galima mėgautis saldainiais su likeriu, konjaku, brendžiu ir netgi degtine. O šveicarų kompanija „Villars“ pasiūlė smaližiams kartųjį šokoladą su absentu „Villars Larmes d’Absinthe“. Itin intensyvus šių skonių duetas išryškėja šokoladui pradėjus tirpti burnoje, kai greta saldumo pajuntamas ir pelynų kartėlis. Tiesa, apgirsti nuo šio saldėsio vargu ar pavyks – viename saldainyje tėra 8,5 proc. absento. Beje, ta pati kompanija gamina šokoladą ir su kitų rūšių alkoholiu: svarainių, kriaušių ir slyvų degtine ir, žinoma, konjaku.

REKLAMA
REKLAMA

Juodųjų triufelių skonio šokoladas

Juodieji triufeliai – brangus ir retas produktas, už jų kilogramą mokama daugiau nei 2000 dolerių, o šokoladas dar retesnis skanėstas. Gaminti šokoladą su triufeliais sugalvojo du broliai – Rikas ir Maiklas Mastai, kurių produkcija taip ir vadinasi: „Mast Brothers“. Jų fabrikas – vienas iš nedaugelio JAV, kur šokoladas gaminamas rankomis: nuo kakavos pupelių perdirbimo iki pakuočių lankstymo. Rikas ir Maiklas kuria neįprasto skonio šokoladą, o prabangusis „Mast Brothers Chockolate Black Truffle“ – kaip tik toks, be paties šokolado ir triufelių įdaro plytelėje dar yra žiupsnelis jūros druskos. Šiam saldainiui būdingas žeme atsiduodantis triufelių skonis, kuris švelniai išsiskleidžia šokoladui tirpstant burnoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šokoladas su kokosais ir kariu

Šokoladas su aitriaisiais pipirais jau tapo gana populiariu saldumynu, o štai aromatingas saldėsis su indiškais kario prieskoniais daugeliui naujiena. Tokį prieskoniais pagardintą šokoladą išleido amerikiečių kompanija „Theo Chockolate“. Pasak bendrovės atstovo, kurdami įvairių skonių kombinacijas, jie neapsiriboja sąvokomis „dera ar nedera“. Tokio požiūrio rezultatas – aibė apdovanojimų už tokius junginius, kaip figos, pankoliai ir migdolai arba žaliosios citrinos bei kalendros. Ne išimtis – šokoladas su kokosais ir aitriuoju kariu. Skonis – išties egzotiškas, jį tikrai įvertins tiek šokolado, tiek indiškos virtuvės gerbėjai. Organiškas „Theo“ fabriko šokoladas išsiskiria trumpu galiojimo laiku, nes gaminamas tik iš ekologiškų medžiagų.

REKLAMA

Šokoladas su gėlių žiedlapiais

Šokoladas su riešutais ar razinomis – kasdienybė, o ar ragavote šokolado su gėlių žiedlapiais? Pavyzdžiui, rožių, jazminų, levandų ar žibučių? Prancūzų kompanija „Bovetti“ šį skanėstą gamina jau kelerius metus. Nedidelis fabrikas įrengtas 1994 metais, Prancūzijos Alpių papėdėje. Jo įkūrėjas – Valteris Bovettis – paliko gimtąjį Pjemontą tam, kad įgyvendintų savo svajonę ir sukurtų visame pasaulyje garsų šokoladą. Šiandien kompanija gamina 150 pavadinimų šokoladą, ypatinga vieta tenka įvairiems priedams. Gėlių žiedlapiais gardinamas ir pieniškas, ir kartusis, ir netgi baltasis šokoladas. Į šokolado masę beriami džiovinti ir cukruoti žiedlapiai, jų skonis – vos juntamas, tačiau aromatas – ryškus ir išraiškingas.

REKLAMA

Sūdytas šokoladas

Pirmasis epitetas, kuris ateina į galvą išgirdus žodį „šokoladas“, – saldus. Bet, pasirodo, jis ne visada tinkamas. Nes šokoladas gali būti ir sūrus. Dauguma konditerių teigia, kad saldumo ir sūrumo derinys – visiškai natūralus ir netgi pageidautinas, nes druska ne užgožia, o pabrėžia saldaus produkto skonį. Vienas sūdyto šokolado prekės ženklų – „Salazon“. Kad pirkėjams būtų paprasčiau šį skanėstą surasti, ant pakuotės vaizduojami darbininkai, kasantys druską. Organiškas šokoladas „Salazon Salted Chocolate Bars“ gaminamas nedidelėmis partijomis, o druska jam sūdyti gabenama iš Pietų Amerikos. Šis prekės ženklas taip pat siūlo paragauti šokolado su druska ir pipirais, cukranendrių cukrumi, netgi malta kava.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šokoladas su kumpiu

Sakoma, kad Napoleonas nepaprastai mėgo kiaulieną, aplietą šokoladu. O ukrainiečiai iki šiol didžiuojasi savo tradiciniu delikatesu – lašiniais su šokoladu, šio patiekalo galite paragauti restoranuose. Galbūt kaip tik šios tradicijos paskatino Čikagoje įsikūrusią kompaniją „Vosges Haut-Chocolate“ suderinti du amerikiečių mėgstamus produktus – rūkytą kumpį ir šokoladą. Visa tai telpa plytelėje „Mo’s Bacon Bar“. Pieniško ir karčiojo šokolado batonėlyje yra rūkyto kiaulienos kumpio gabalėlių, šiek tiek druskos. Jei ryžtumėtės paragauti, patirtumėte visų penkių skonio receptorių palaimą vienu metu. Beje, šokoladas su kumpiu – anaiptol ne pirmasis šios amerikiečių kompanijos egzotinis produktas. „Vosges“ taip pat siūlo šokoladą su grybais, meksikietišku padažu ir japoniškais krienais. Sakoma, kad neįprastų derinių idėjas iš kelionių parsivežė kompanijos savininkė Katrina Markoff.

REKLAMA

Levandų šokoladas

Levandos nuo seno garsėja kaip gydomosios žolelės, turinčios raminamųjų savybių. Gali būti, kad kaip tik todėl jomis susižavėjo amerikiečių šokolado meistrai, nusprendę sukurti gardumyną, kurio efektas prilygtų kelioms valandoms SPA salone. Taip gimė juodasis šokoladas „Dagoba lavender blueberry“. Be levandų, suteikiančių šokolado plytelei nepakartojamą aromatą, jo sudėtyje yra antioksidantų kupinų mėlynių. Pradėti gaminti šokoladą „Dagoba“, kurio pavadinimas iš sanskrito verčiamas kaip „dievų šventovė“, 2001 metais nusprendė buvęs virtuvės šefas Frederickas Schillingas. Šokoladui gaminti atrenkamos tik ekologiškos, švarios kakavos pupelės, rankomis surinktos Ekvadore, Kosta Rikoje ir Madagaskare. Taip pat galima paskanauti „Dagoba“ šokolado su avietėmis, citrinų žieve, rozmarinais, kardamonais ir netgi dobilais.

REKLAMA

Šokoladas, kvepiantis šienu

Jei šokoladą gamina su gėlių žiedlapiais – kodėl nepamėginus jo pagardinti pievų žolėmis? Specialiai penkių žvaigždučių viešbučiui „Coworth Park“ garsus anglų meistras Hansas Slounas sukūrė ypatingą šokoladą, su (iš pirmo žvilgsnio) keistoku pagardu – šienu. Išskirtinės plytelės gaminamos sumaišius šokolado masę su specialiai išdžiovintomis ir smulkintomis žolėmis, nupjautomis greta viešbučio plytinčiose pievose. Be cukraus, kakavos ir šieno, „Hay Milk Chocolate“ taip pat pasižymi jazminų, rožių, šafrano skonio natomis – visa tai, autoriaus sumanymu, turėtų įkūnyti viešbučio apylinkių tylą ir ramybę. Tiesa, kol kas šį skonį gali įvertinti tik svečiai – į masinę prekybą skanumynas neišleistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šokoladas lieknėjantiems

Norite lieknėti valgydama šokoladą? Tai įmanoma! Už šią galimybę turėtumėte padėkoti ispanų konditeriams, sukūrusiems neįprastą šokoladą, padedantį ne priaugti, o atvirkščiai – atsikratyti svorio. Tai kompanijos „Cocoa Bio“ produktas, dienos šviesą išvydęs 2009 metais Madrido šokolado parodoje. Jis pavadintas „Lola“. Šiame šokolade apstu ir saldumynams nebūdingų sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, apetitą slopinančių aminorūgščių. Skonis niekuo nesiskiria nuo įprasto, o spalva – šis tas naujo: šokoladas turi žalsvą atspalvį, nes į produkto sudėtyje yra vandens augalų, kuriuose gausu vitaminų A ir B12. Šokoladas „Lola“ nuo įprasto skiriasi dar ir tuo, kad jį rekomenduojama vartoti prieš valgį: apetitas gerokai sumažėja, taigi lieknėsite sparčiau!

Parengė Laura Mureikaitė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų