REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

18-metė Eesha Khare išrado itin spartų telefono baterijų kroviklį, kuris baterijų energijos atsargas papildo per keletą sekundžių. Už tokį išradimą „Intel“ fondo Jaunojo mokslininko apdovanojimų ceremonijoje mergina buvo paskatinta 50 tūkst. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Kalifornijoje (JAV) gyvenanti Eesha – ne vienintelė Tarptautinės „Intel“ mokslo ir inžinerijos mugės laureatė. Didžiaisiais prizais joje buvo apdovanoti ir dar du jaunieji išradėjai. 17-metis Luizianos valstijos moksleivis Henry Linas sukūrė kompiuterinį modelį, kuris imituoja tūkstančius galaktikų. O 19-metis rumunas Ionutas Budisteanu pelnė Gordono Moore'o vardinį apdovanojimą ir 75 tūkst. JAV dolerių premiją už savąjį dirbtinio intelekto kūrinį, kuris gali sumažinti autonominių automobilių sąnaudas.

REKLAMA

Iš visų trijų laureatų bene labiausiai apčiuopiamos E. Khare išradimo perspektyvos. Nors kol kas jos sukurtas kroviklis išbandytas tik su LED šviestukais, visgi jis veikė nepriekaištingai ir gali būti pritaikytas platesnei įrenginių gamai. Be kita ko, kroviklis yra nedidukas ir lankstus, taip pat pajėgus atlikti 10 tūkst. įkrovimo ciklų (įprastinės baterijos atlaiko tik iki 1 tūkst. įkrovimų). Vieno krovimo ciklo trukmė – 20–30 sekundžių.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano mobiliojo telefono baterija labai greitai išsieikvoja, – „NBC News“ pasakojo laureatė. – Tai mane įkvėpė sugalvoti didelį energijos kiekį ankštoje erdvėje sukaupiantį įkraunantį įrenginį.“ Itin spartūs krovikliai paskatino merginą labiau sutelkti dėmesį į jos interesų sritį – nanochemiją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų