• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialiniai tinklai išsiplėtė ir tapo tokie svarbus, kad „Twitter“ paskyroje paskelbtos žinutės turi įtakos rinkoms. Net jei tos naujienos nėra tikros.

REKLAMA
REKLAMA

Balandį buvo įsilaužta į naujienų agentūros AP „Twitter“ paskyrą, iš kurios buvo paskelbta naujiena, kad JAV prezidentas Barackas Obama buvo sužeistas per sprogimą Baltuosiuose rūmuose. Per trumpą laiko tarp1 „Dow Jones“ akcijų indeksas krito 143 procentiniais punktais, o S&P 500 vertė sumažėjo 136,5 mlrd. JAV dolerių. Investuotojai atsipeikėjo, kai atsigavo visa rinka.

REKLAMA

CNBC pateikia kitų panašių pavyzdžių, kai netikros naujienos supurtė finansų rinkas.

Mados kritikė Nina Garcia smarkiai pakėlė drabužių kompanijos „JC Penney“ akcijų kainą, kai ji savo „Twitter“ paskyroje paskelbė apie tai, kad lankėsi bendrovės būstinėje ir apžiūrėjo produkcijos prototipus. Paminėjo, kad šie bus tikra sensacija rinkoje.

„JC Penney“ akcijų kaina šoktelėjo 8 proc., nors N. Garcia jau prieš mėnesį savo „Twitter“ įvardijo kompaniją kaip „stiliaus balsą“.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį mėnesį elektra varomų automobilių gamintojos „Tesla“ akcijos staiga pabrango, kai kompanijos vadovas Elonas Mukas paskelbė paslaptingą žinutę: „Labai nekantrauju dėl „Tesla Motors“ skelbiamų naujienų ketvirtadienį. Pats į tai investuosiu“.

Akcijų kaina staiga pakilo 2,4 procento. Paslaptingasis pranešimas vėlavo. Viskas, ką pakelbė „Tesla“ buvo tai, kad naująjį prabangų modelį klientai galės įsigyti „efektyvia mėnesine kaina“ už 500 JAV dolerių per mėnesį.

2012 metų rugpjūtį iš suklastotos Rusijos vidaus reikalų ministro Vladimiro Kolokoltsevo „Twitter“ paskyros buvo paskelbta, kad nužudytas Sirijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po šių naujienų žaliavinės naftos kaina kilstelėjo 1 JAV doleriu iki 92 JAV dolerių už barelį.

Vėliau melagingos žinutės buvo ištrintos.

Rizikos fondų valdytojas Dougas Kassas vasarį paveikė kompanijos „Apple“ akcijas, kai prieš kompanijos akcininkų susirinkimą paskelbė girdėjęs gandą neva „Apple“ gali skelbti akcijų skaidymą.

Netrukus „Apple“ akcijų kaina pakilo 1,2 proc. iki 448 JAV dolerių už akciją. Vėliau toje pačioje paskyroje D. Kassas prisipažino, kad pardavinės dalį savo akcijų, nes gandai pasirodė neturintys pagrindo.

REKLAMA

Kompanijos „Audience“, gaminančios balso atkūrimo procesorius, akcijų kaina krito ketvirtadaliu po to, kai tyrimų centras „Muddy Waters“ savo „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad „Audience“ sulaukė kaltinimų dėl savo veiklos.

Vis dėlto „Muddy Waters“ paskyra nebuvo tikra. Vėliau tyrimų centras paskelbė, kad tai yra apgaulė ir „MW nežino šios kompanijos“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų