REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Penktadienio vakarą Vilniaus miesto Rotušėje jau dvyliktą kartą buvo įteikti apdovanojimai geriausių 2013 m. spaudos fotografijos darbų autoriams. Renginyje taip pat pristatytas metraštis ir paroda „Lietuvos spaudos fotografija 2013“.

Penktadienio vakarą Vilniaus miesto Rotušėje jau dvyliktą kartą buvo įteikti apdovanojimai geriausių 2013 m. spaudos fotografijos darbų autoriams. Renginyje taip pat pristatytas metraštis ir paroda „Lietuvos spaudos fotografija 2013“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausio temos „Naujienos“ kadro autoriumi pripažintas Tomas Vinickas, temos „Gyvenimas“ nugalėtoju tapo Saulius Žiura, o „Portretas“ – Viktorija-Skirutienė Vaišvilaitė. „Europos metų“ kategorijoje nugalėjo Andrius Aleksandravičius, „Kultūros“ – Tomas Lukšys, o „Diplomatijos“ kategorijoje laimėjimą pelnė Olga Posaškova. Įspūdingiausią pramogų momentą užfiksavo Rolandas Parafinavičius, kariuomenės ir sporto – Alfredas Pliadis. „Gamtos ir jos saugos“ kategorijoje geriausiai pasirodė Eugenijus Kavaliauskas, o už „Spindesio“ kategoriją apdovanojimą gavo Paulius Makauskas. Temoje „Fotopasakojimas/Reportažas“ sužibėjo Eglės Malinauskienės darbai, o temos „Kolegų prizas“ nugalėtoju tapo Ramūnas Danisevičius.

REKLAMA

„Šiemet „Lietuvos spaudos fotografijos“ konkursas man išties buvo įdomi patirtis. Vykdamas iš Švedijos, kuri pelnytai garsėja daugybe savo puikių fotografų, galvojau, ar tikrai Lietuvos fotografai atitiks tą lygmenį, prie kurio esu pripratęs savo šalyje. Atsakymas – vienareikšmiškai taip!”, – įspūdžiais dalijosi vienas iš komisijos narių Peteris Sommersteinas.

Laimėtojų ir kitos geriausios fotografijos sugulė į 13-tą kartą Spaudos fotografų klubo išleistą metraštį „Lietuvos spaudos fotografija“. Jame surinktos fotografijos pasakoja apie praėjusių metų Lietuvos politinį ir visuomeninį gyvenimą, gamtą, žmones, jų skausmus, džiaugsmus ir kasdienybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Spaudos fotografija – jausmas, išmanymas, sėkmė, o kartais ir situacijos netikėtumas. Konkursas tapo tradicinis ir reikšmingas Lietuvos spaudos fotografijos raidai. Jis priartina žmones prie vizualiojo meno ir tarsi kviečia visus išbandyti savo kūrybines jėgas”, - sakė konkurso organizatorius Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis.

Geriausios Lietuvos spaudos fotografijos bus eksponuojamos Vilniaus Rotušėje, vėliau keliaus po Lietuvą.

-------------

Iš konkursui pateiktų pusšešto tūkstančio darbų, kuriuos pristatė 160 dalyvių, komisija išrinko geriausius, kurie tapo nominantai „Fotopasakojimo / Reportažo“, „Naujienų“, „Gyvenimo“, „Portreto“, „Diplomatijos“, „Kultūros“, „Europos metų“, „Pramogų“, „Sporto“, „Kariuomenės“, „Gamtos ir jos apsaugos“, „Spindesio“ bei „Kolegų prizo“ kategorijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir kasmet vertinimo komisiją sudarė Lietuvos ir užsienio ekspertai: Peteris Sommersteinas, turintis 35 metų patirtį žiniasklaidos srityje, Aidanas J. Sullivanas, dirbantis „Getty Images“ agentūroje, Virgilijus Usinavičius, fotografas Tomas Kauneckas ir Frederikas Jansonas, žurnalo „National Geographic Lietuva“ vyriausiasis redaktorius.

Jau penktąjį kartą buvo įteiktas„Kolegų prizas“. Jį pelno iš visų į metraštį ir parodą patekusių nuotraukų pačių konkurso dalyvių išrinkta jiems labiausiai patikusi fotografija.

REKLAMA

„Spaudos fotografija – jausmas, intuicija, profesionalumas, sėkmė, o kartais ir situacijos netikėtumas. Konkursas tapo tradicinis ir reikšmingas Lietuvos spaudos fotografijos raidai. Jis priartina žmones prie vizualiojo meno ir tarsi kviečia visus išbandyti savo kūrybines jėgas”,– sakė Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis.

Peteris Sommersteinas džiaugėsi, jog konkursas ir jam pačiam buvo puiki patirtis, minėjo, jog buvo nustebintas Lietuvos fotografų: „Kokybė apskritai buvo labai aukšto lygio, o kai kurios nuotraukos – tiesiog nuostabios“, – teigė jis.

REKLAMA

„Mačiau nuostabių fotografijų – kai kurios tradicinės, kai kurios šiuolaikiškos. Išsivežiau tą atsidavimo ir aistros pojūtį, kurį pamačiau fotografijose – skirtingų žanrų ir profesionalumo vaizduose“, – neslėpė Aidanas J. Sullivanas. Jis pastebėjo, jog fotografija yra „...tarsi kalbėjimas su kažkuo, ko net nepažįstame: keičiamės idėjomis, nuomonėmis ir stengiamės bendrauti nepaisydami kalbos ir kultūros barjerų“.

Frederiką Jansoną labiausiai nudžiugino reportažų kategorija, kuri, anot jo, yra ne tik daug darbo, bet ir laiko reikalaujantis žanras, tačiau kaip teigia pats, pateiktieji darbai komisijai, kuriuos jis matė, buvo įspūdingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie konkursą „Lietuvos spaudos fotografija“

Konkursą „Lietuvos spaudos fotografija“ rengia ne pelno organizacija VšĮ Lietuvos spaudos fotografų klubas, vienijantis daugiau kaip pusšimtį Lietuvos spaudos fotografų profesionalų. Ši organizacija yra vienintelė Lietuvoje, vienijanti Lietuvos spaudos leidinių bei naujienų agentūrų fotografus.

Pirmą kartą nacionalinis metinis spaudos fotografijos konkursas-paroda Lietuvoje surengtas 2002 m., jame dalyvavo 70 autorių, konkursui pristačiusių daugiau nei 1 500 nuotraukų. Kiekvienais metais paroda po ekspozicijos Vilniuje keliauja po Lietuvą.

REKLAMA

„Lietuvos spaudos fotografija“ suteikia fotografams puikią galimybę prisistatyti, būti įvertintiems ir patiems save įvertinti. Konkursas yra atviras visiems Lietuvos spaudoje dirbantiems ar su leidiniais nuolat bendradarbiaujantiems fotografams.

Šis konkursas – tai tarsi fotografų darbų atodangos, besitęsiančios jau antrą dešimtmetį. Parodos ir metraščiai – istorijai paliekami užfiksuoti įvykiai, žmonių veidai, visų mūsų dabar esančių gyvenamas laikas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų