• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasirodo, antrinio nevaisingumo diagnozė nėra tokia jau reta, ją išgirsta maždaug 1 iš 5 Didžiosios Britanijos porų, o šeimų, auginančių tik vieną atžalą, skaičius vis auga.

REKLAMA
REKLAMA

 

Pasak specialistų, antrinio nevaisingumo diagnozė yra beveik tiek pat skausminga, kaip ir pirminis nevaisingumas. Daugybė vieną vaiką turinčių porų svajoja ir apie daugiau atžalų.

REKLAMA

 

Poroms, kurios pastojo natūraliai pirmą kartą, sunku suvokti faktą, jog taip nenutinka ir vėl, be to, tenka dar iškęsti dvilypį jausmą: juk jie turėtų džiaugtis turėdami tą vieną vaiką, kai kitos poros vis dar nesėkmingai bando susilaukti bent tos vienintelės atžalos. Jie gali jaustis savotiškai mažiau verti gydymo nei tie, kurie vis dar neturi vaikų.

 

Ir vis dėlto poros, patyrusios antrinį nevaisingumą, nusipelno tokios pat pagalbos ir supratimo, kaip ir bandančios pastoti pirmą kartą.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kokie faktoriai lemia antrinį nevaisingumą?

• Amžius: Artėjant prie 40 metų moterims šansų pastoti mažėja. Tai gali reikšti, kad tėvai antrąją atžalą suplanavo kiek per vėlai. Vyrų spermos kokybė prastėti pradeda šiems sulaukus 55-erių.

 

• Kiaušidžių pažeidimai: Ankstesnio nėštumo ar gimdymo metu kilus komplikacijoms gali būti pažeistos kiaušidės ar susiformavęs kiaušintakių nepraeinamumas. Tai sumažina kiaušinėlio apvaisinimo tikimybę.

 

• Policistinės kiaušidės: Tai gana dažna antrinio nevaisingumo priežastis moterims, kurioms vis dėlto reguliariai vyksta ovuliacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

• Svoris: Jei po pirmo kūdikio gimimo moteris priaugo daug svorio, tai taip pat gali neigiamai paveikti jos vaisingumą. Moksliškai įrodyta, kad tokiu atveju neretai padeda net ir nežymus svorio numetimas.

 

• Spermos kokybė: Dauguma sveikų vyrų išlieka vaisingi ir sulaukę vidutinio amžiaus, tačiau kai kurios ligos (pavyzdžiui, diabetas, aukštas kraujospūdis) gali neigiamai paveikti jų gebėjimą apvaisinti.

 

Kaip gydomas antrinis nevaisingumas?

 

Antrinis nevaisingumas gydomas taip pat, kaip ir pirminis. Visų pirma nustatoma, ar moteriai normaliai vyksta ovuliacija ir ar vyro sperma yra kokybiška. Net jei pora iki tol neturėjo vaisingumo problemų, su amžiumi viskas gali pasikeisti.

 

Tiesa, antrą kartą pastoti norinčioms poroms statistika teikia vilčių: jei pirmojo kūdikio jie susilaukė po dirbtinio apvaisinimo, jiems daugiau šansų po dirbtinio apvaisinimo pastoti ir antrą kartą, nei poroms, kurios dar gydosi pirminį nevaisingumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų