REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kristina Jackūnaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba

Valdančiosios koalicijos partneriai kritikuoja socialdemokratų lyderio premjero Algirdo Butkevičiaus sudarytos darbo grupės siūlymus dėl mokesčių reformos. Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ vadovai klausia, kodėl siūloma mokesčių reforma neatitinka ne tik partijų pažadų prieš rinkimus, bet ir Vyriausybės programos. A. Butkevičius atsako, kad jokie politiniai sprendimai dar nepriimti.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų partneriai valdančiojoje koalicijoje klausia, kodėl premjero sudaryta darbo grupė pateikė mokesčių reformos siūlymus, kurie neatspindi ne tik valdžios partijų priešrinkiminių pažadų, bet ir koalicinės Vyriausybės programos.

REKLAMA

Premjero patarėjo Stasio Jekeliūno vadovaujama darbo grupė praėjusią savaitę pristatė siūlymus mokesčius mažinti dviem grupėms – patiems skurdžiausiems ir patiems turtingiausiems.

Tiems, kurių alga popieriuje siekia iki 3150 litų, siūloma taikyti gerokai didesnius neapmokestinamųjų pajamų dydžius nei dabar: tiems, kurių alga popieriuje – 1000 litų, be gyventojų pajamų mokesčio dabar paliekama 430 litų; uždirbantiems 2000 litų – 230 litų. Kiek didėtų neapmokestinamųjų pajamų dydžiai, nepranešta, tik paskelbta, kad daug.

REKLAMA
REKLAMA

Tiems, kurie uždirba daugiau kaip 7500 litų popieriuje, nuo šią sumą viršijančios algos siūloma nebeimti socialinio draudimo mokesčio. Taip būtų įvestos „Sodros“ įmokų lubos, nes dabar yra tik išmokų lubos.

„Labai lengvai nueinama nuo progresinių mokesčių. Iš tikrųjų ir mūsų partijos programoje, ir valdančiosios koalicijos programoje įrašyta, kad reikia formuoti vidurinę klasę, o progresiniai mokesčiai yra vieni iš instrumentų, skirti formuoti vidutinę klasę. Ir šią poziciją mes ginsim gana stipriai. Tai, ką pateikė darbo grupė, manau, netinka ir patiems socialdemokratams, ir jie šiandien svarsto mokesčio politikos metmenis. Kai bus konkretus įstatymo projektas, manau, jis skirsis nuo dabartinio“, – įsitikinęs „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Rolandas Paksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darbo partija tikrai pateikė nemažai įdomių dalykų. Kuriant konkurencingą verslą reikalingi mokesčių pasikeitimai. Ir nieko čia baisaus nėra – tokie dalykai buvo ir „tvarkiečių“ partijos programoje, ir nemažai tokių „socdemų“ minčių buvo įtraukta į koalicinę programą. Šiandien tų minčių jau nebeliko, ir mes turėsime apie tai kalbėti“, – teigia Darbo partijos (leiboristų) vicepirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Vienas Darbo partijos lyderių kritikuoja, kad į mokesčių reformą kūrusią darbo grupę nebuvo pakviesti politikai.

REKLAMA

„Reikia priimti politinius sprendimus, o ne tik juos kurti“, – teigia V. Uspaskichas.

„Dar nėra jokie sprendimai priimti, ir negali būti kalbama apie jokius palaikymus ar nepalaikymus. Aš manau, kad darbo grupės pateikta informacija buvo pradėta nagrinėti nepriėmus jokio politinio sprendimo. Manau, ta diskusija, kuri vyko jau dvi savaites, yra be pagrindo“, – tvirtina Ministras Pirmininkas A. Butkevičius.

Premjero sudaryta darbo grupė dėl mokesčių sumažinimų negautas biudžeto pajamas siūlo kompensuoti apmokestinant palūkanas už indėlius, jei jų gauta daugiau nei 10 tūkstančių litų per metus, taip pat visas pajamas už vertybinių popierių pardavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų