REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ugdyti discipliną nelengva. Tačiau yra keletas dalykų, padėsiančių jums palengvinti chaotišką šeimos gyvenimą. Štai 3 dažniausios disciplinos klaidos, kurias daro daugybė tėvų ir.. nė nenutuokia, kad klysta. Taigi ką ir jūs galbūt darote ne taip ir kaip iš tikrųjų turėtumėt elgtis? Būti tėvais nelengva, o disciplina – vienas sudėtingiausių iššūkių šeimai. Žvilgtelėkime, kokias 3 klaidas tėvai daro dažniausiai besistngdami išlaikyti namuose tvarką ir ramybę.

REKLAMA
REKLAMA

Reaguojate tik tada, kai situacija nebevaldoma

Vienas sudėtingiausių efektyvios disciplinos momentų – tai, kad apie ją paprastai pagalvojama tik tada, kai ji tampa būtinybe. Štai kodėl disciplinos daugybė tėvų griebiasi tada, kai situacija tampa nevaldoma ir įsikišti būtina. Kur kas išmintingesnis sprendimas – galvoti iš anksto: kokios tvarkos namuose norėtumėte ir kokiais būdais jos sieksite, kol situacija dar pakankamai rami. Užsirašykite, kas būtent namuose jūsų netenkina ir kokiais būdais ketinate tai pakeisti. Pamėginkite į situaciją pažvlgti iš įvairių taškų: tiek savo, tiek vaikų akimis. Vis dėlto vaikas pasielgė taip, kad likote abstulbinta – tokio akibrokšto niekada nesitikėjote? Neskubėkite lieti pykčio. Užteks pasakyti, jog dabar esate prenelyg pikta kad priimtumėt tinkamiausią sprendimą. Už nederamą elgesį laukia bausmė, tačiau kokia konkrečiai – pasakysite vėliau. Patikėkite, tai bus tikrai geriau, nei sprndimas, priimtas įsiūčio akimirką, kurio vėliau gailėsitės arba pati atsisakysite (juk visai nesunku pagavus pykčiui išpyškinti, kad visus metus neleisite vaiko žaisti į kiemą ar kad nuo šiol jis niekada į rankas negaus telefono iki pat 18-tojo gimtadienio, bet kai apsiraminusi pagalvosite, kaip atrodys tokių bausmių įgyvendinimas praktiškai, teks gėdingai kapituliuoti ir švelninti savo terminus, o tai bemaž prilygs bausmės atšaukimui apskritai).

REKLAMA

Elgiatės nenuosekliai

Vienas kertinių disciplinos akmenų – nuoseklumas. Jei yra taisyklė – vadinasi, jos laikytis privaloma. Ir to turi būti paisoma nuolat, kasdien, kas minutę. Tad jei jau paaiškinote vaikui, kad televizorių jis žiūrės tik po pietų – ir laikykitės jos, nepaisant to, jog dabar esate labai užimta ir mielai pasodintumėte atžalą priešais televizorių kad netrukdytų jums dirbti. Taisyklė yra taisyklė. Jei pati ją ignoruosite – nesistebėkite, kad ir vaikai ne visada jai paklus. Nuoseklumas taip apt reikalauja kad į panašią situaciją jūs ir reaguotumėte panašiai. Visada. Jūsų vaikai žaisdami susipešė? Pasekmių jie turėtų susilaukti tuojau pat. Ir kaskart tų pačių. Jei tokiais atvejais išskiriate juos ir kurį laiką neleidžiate žaisti drauge – taip ir darykite, nesvarbu, ką pati šiuo metu beveiktumėte, net jei keptuvėje sviltų blynai – teks tuojau pat eiti ir nuvesti vaikus į skirtingus kambarius. Vaikai nepaprastai nuovokūs ir „užuodžia“ silpnąsias tėvų vietas akimirksniu. Taigi jei jie akivaizdžiai matys, jog jūsų užimtumas gali dovanoti jiems kokių nors lengvatų ir tam tikru metu į jų nusižengimus žiūrite pro pirštus – patikėkite, vos sulaukę tos silpnumo akimirkos jie mielai ja pasinaudos.

REKLAMA
REKLAMA

Ginčijate partnerio sprendimus

Atžala mokykloje gavo blogą pažymį, tėtis ta proga griežtai uždraudė jam savaitgalį eiti į draugo gimtadienį. Jūs suabejojote jo sprendimu: ar tikrai reikia tokios bausmės? Ar tai nebus nemandagu draugo atžvilgiu? Atsargiai! Pamenate – vaikai greitai perpranta silpnąsias tėvų vietas. Nereikškite savo abejonių jiems matant ar girdint. Jei norite, kad taisyklių būtų laikomasi – teks suvienyti savo jėgas ir mamai neabejoti tėčio sprendimais, o tėčiui – mamos. Bent jau kol tai gali nugirsti vaikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mama ir tėtis gali skirtingai įsivaizduoti, kokia disciplina turėtų būti namuose. Nieko nuostabaus. Tačiau tai reikėtų aptarti tik judviems, negirdint vaikams. Jei išties nesutinkate su sutuoktinio sprendimu, vaikams galite tik konstatuoti: mudu su tėčiu (mama) dar pasikalbėsime apie tai. Tik tiek, ir ne daugiau. O sprendimą, kurį priimsite vėliau, turėtumėte pateikti kaip vieningą judviejų verdiktą, neginčijamą ir neapskundžiamą.

Galvokite apie discipliną iš anksto, nevenkite apsvarstyti mintyse situacijų „kaip reikėtų elgtis, jeigu...“ – tai padės priimti tinkamiausią sprendimą iš karto kai tik jo prireiks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų